Podle obchodního sládka pivovaru Radegast Zdeňka Baszczyňskeho je čepování dovedností, kterou rozhodně neovládá každý:  „Aby pivo v hospodě chutnalo stejně dobře, jak ho sládek uvařil, musí mít náležitou péči a být správně načepované. A to je velké umění.  Dobrý výčepní musí mít skvělé znalosti o pivu, zkušenosti, zručnost a zejména lásku k tomuto řemeslu. Jezdím po hospodách denně a jsem rád, že takových lidí vidím pořád víc. I přesto není prestiž výčepních taková, jakou by si zasloužili. Touto soutěží proto chceme oslavit um výčepních a zároveň pomoct k tomu, aby se úroveň čepování piva v hospodách a restauracích ještě zlepšila.“

Autor: Shutterstock.com

Skutečným mistrem svého řemesla je Martin Kludka z pivnice Assen v Ostravě. Ten se stal letošním vítězem soutěže Radegast Mistr Výčepní. Titul bere jako ocenění pro celý Assen: „Chodí se k nám hlavně na pivo, a tak se snažíme, aby chutnalo co nejlépe. Lidi si na zvykli na to, že u nás chutná výbroně a tak se vracejí. Věřím, že po tomto úspěchu přijdou i noví, kteří u nás ještě nebyli.“

Soutěže Radegast Mistr Výčepní se letos zúčastnilo 135 výčepních. Soutěž probíhá dvoukolově. Z 5 regionálních kol postoupilo do finále 20 nejlepších výčepních. Jejich úkolem bylo prokázat znalosti o pivu formou písemného testu. Zlatým hřebem pak byla praktická ukázka správného čepování.