Šimonek Káňa z Babic na Uherskohradišťsku byl do poloviny května veselý a čilý klučina. Najednou, jako když se luskne prsty, začal být unavený a po těle se mu začaly tvořit modřiny. První vyšetření ukázalo pokles leukocytů, bílých krvinek. Po dalších podrobných testech lékaři rodičům oznámili krutou zprávu: „Váš syn trpí vzácnou aplastickou anémií. Jedinou nadějí na vyléčení je transplantace kostní dřeně.“

Marné hledání

Začal se hledat vhodný dárce. Nejprve otestovali nejbližší rodinu, shodu nenašli. Podrobně projeli český registr dárců kostní dřeně, ani v něm neuspěli. Díky propojení českých databází se světovými se snažili najít někoho, kdo by mohl dát Šimonkovi naději z evropských zemí, marně. Vhodný není ani nikdo z Ameriky, Austrálie…

Nábory

Rodinní kamarádi začali organizovat náborové akce v okolí Babic. S pomocí přispěchala Zdeňka Wasserbauerová (82) z Otrokovic, která za posledních 25 let dokázala do českého registru dárců kostní dřeně sehnat již 25 tisíc potenciálních dárců. Rozjela nábory na Zlínsku. Jen od května tímto způsobem oslovili 3200 lidí, kteří se rozhodli nechat jednoduše otestovat. Stačilo jim vyplnit dotazník a přejet si tyčinkou po sliznici úst. Co kdyby zrovna oni byli vhodnými dárci a dokázali zachránit dětský život. Šimonkovi bohužel nikdo z nich pomoci nemůže…

Blesk se obrací na všechny zdravé mladé lidi do 35 let v celém Česku: DEJME ŠIMONKOVI NADĚJI! Přihlaste se mezi možné dárce kostní dřeně. Hraje se o čas! Malý chlapec je už potřetí od poloviny května v Dětské nemocnici v Brně.

Měsíc ve špitále, 14 dní doma a zase zpátky...

Poprvé byl Šimonek hospitalizovaný v Dětské nemocnici Brno měsíc. Když ho lékaři propustili, byl šťastný, opět si mohl hrát s bráškou. Doma nakonec pobyl pouhých 14 dní. Zpátky do postýlky ve špitále ho poslalo zřejmě obyčejné komáří píchnutí. „Pod obočím měl červené místo vpichu. Vypadalo to jako od komára. Jenže víčko začalo natékat a dostal horečky,“ popisuje maminka Kristýna (29). Rodiče museli jeho stav konzultovat s lékaři, ti poradili, ať je srazí běžně dostupnými léky, a pokud se znovu objeví, musí ihned přijet.

„Ještě v tu noc jsme uháněli sanitkou zase do Brna. U neutropenických dětí, které nemají bílé krvinky, musí být léčba poskytnuta do dvou hodin. Zánět se jinak může dostat do krevního oběhu a může následovat sepse,“ tlumočí maminka, co se dozvěděla.

Šimonek dostal kombinovaná antibiotika a následně byl přesunut na onkologickou jednotku intenzivní péče, kde dostával antibiotika rovnou do žíly přes voperovaný port pod kůží. „Po sedmi dnech jsme mohli domů,“ přiblížila. „Doktorům jsem říkal, že mi to udělal velký pavouk s červenýma očima a chlupatýma nohama. Tak kroutili hlavou,“ řekl Šimonek.

O pavoukovi se chlapci zřejmě zdálo ve vysokých horečkách. Protože Šimonek nemá stále dárce kostní dřeně, podstupuje imunosupresivní léčbu, aby se získal čas. Ta jeho nemocnou kostní dřen udržuje a výsledky jeho krevních testů byly uspokojivé.

Další útok nemoci!

Šimonka Blesk navštívil v pátek. Byl smutný, bez jiskry v oku. „Je stabilizovaný, ale nemůže mezi děti. V tropických vedrech se zdržuje doma, kde je chladněji. Na dvorek jdeme až v podvečer a trošku se osvěží v bazénu,“ popisovala maminka. To ještě netušila, co bude do 24 hodin následovat. Jeho smutné oči byly bohužel náznak dalšího problému. Za celou sobotu nevstal z postele, bylo mu zle, dostal opět horečky a následoval převoz do nemocnice v Brně. Proč se jeho zdravotní stav opět tak zhoupnul, nyní zjišťují přední onkologové.

Dejme Šimonkovi naději

Zapište se do registru dárců v redakci Blesku 

Kdy: čtvrtek 28. července, od 11 do 16 hodin

Kde: Redakce Blesku, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 (tramvajová zastávka U Průhonu)

Kdo se může hlásit?

● věk 18 až 35 let

● dobrý zdravotní stav

● žádné závažné onemocnění v minulosti

● bez trvalého užívání léků (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie)

● váha vyšší než 50 kg

K přihlášení do registru dárců kostní dřeně není třeba ani kapka krve, stačí stěr tyčinkou z úst a vyplnit dotazník.

Co je důležité vědět?

● Pokud jste vybrán jako vhodný dárce, můžete s odběrem souhlasit i odmítnout, je to výhradně na vás.

● V případě souhlasu máte na výběr ze dvou různých typů odběru krvetvorných buněk, volba je opět pouze na vás:

✔ klasickým odsátím dřeně z kosti (tradiční způsob/narkóza)

✔ získáním buněk ze žilní krve separací, podobně jako při odběru krevní plazmy (nový způsob/bez narkózy)

„Shoda se s nikým zatím nenašla. Budu jezdit tak dlouho, až se dárce najde. Ten konkrétní shodný gen někde přece musí být. Musíme zvítězit,“ nepochybuje Zdeňka Wasserbauerová. Právě ona s pomocníkem přijede ve čtvrtek 28. července z Otrokovic do Prahy a přímo v redakci Blesku bude od 11 do 16 hodin nové potenciální dárce registrovat. Nemůžete dorazit do redakce Blesku? Obraťte se na jakékoli transfuzní oddělení. Více informací najdete na: www.kostnidren.cz nebo www.darujzivot.cz

Co je aplastická anémie?

Jde o chudokrevnost, která má původ v nedostatečné tvorbě krvinek v kostní dřeni. Nejde jen o nedostatečnou tvorbu červených krvinek, ale i bílých a krevních destiček. V Evropě onemocní přibližně dva lidi z milionu za rok. Nejčastěji se objeví mezi 15 a 24 lety, dále u osob nad 60 let.

 

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s dárcem kostní dřeně Rudolfem Uhlářem a Ivanou Novotnou, které zachránil život Iva Dvořáková

Fotogalerie
13 fotografií