Karolínka se narodila celá žlutá a potom, co lékaři vyloučili novorozeneckou žloutenku, diagnostikovali jí v atrézii žlučových cest. Kvůli té jí neodcházela žluč z těla a hrozilo, že u ní dojde k cirhóze jater. Od nízkého věku byla proto Kája zvyklá brát velké množství léků a musela do nemocnice jezdit na odvodňování. Během pátého roku života, jí po pravidelných kontrolách doktorka z motolské nemocnice doporučila transplantaci jater.

Štěstí přeje připraveným

Maminka Pavla Kotrbová živě vzpomíná: „Bylo to v prosinci roku 2016. Když jsme se to dozvěděli, svolala jsem celou rodinu, abychom předčasně oslavili Vánoce.”

Vzhledem k tomu že Kája byla na čekací listině teprve od 7. prosince, nemocnice rodinu varovala, že to může být unáhlené, a že najít vhodného dárce může být otázka i několika let. To ale Káji maminku neodradilo a 10. prosince svolala celou rodinu.

„Oslavili jsme Vánoce, rozdali jsme si dárky a po tom, co všichni odešli a manžel si šel s dcerou lehnout, já jsem nelenila a ještě ten večer sbalila tašku s věcmi s sebou do IKEMu pro jistotu. A najednou v 10 hodin večer telefon, že pro nás mají dárce a že za hodinu u nás bude sanitka“, vypráví maminka Pavla.

Kája je statečná a velmi živá holčička, vzpomíná, jak se ještě večer před operací houpala na hrazdičce nemocničního lůžka a nejevila sebemenší známky obav. „Ten den si pamatuji až překvapivě dobře, nebála jsem se, doktoři mi vysvětlili, že prostě usnu a až se proudím, rodiče už na mě budou čekat,” vysvětlila.

Kája po transplantaci
Autor: Pavla Kotrbová

Stejně statečná byla i maminka, která říká, že první slzy přišly až v momentě, když její dceru převáželi přímo na sál. Samotná operace v IKEMu trvala kolem sedmi hodin a proběhla bez sebemenších potíží. Když za ní druhý den maminka přišla na návštěvu, Kája jí po chodbě šla naproti po svých. „To když jsem viděla, to byl asi nejsilnější zážitek z celé transplantace, když jsem jí tam viděla, říkala jsem si, že když zvládne tohle, rozhodně zvládne už všechno.“

Ochotné sestřičky

Po operaci se zotavovala v Thomayerově nemocnici v Krči, kde díky velmi brzkému nálezu dárce a velmi brzkému termínu transplantace od zapsání na čekací listinu, oslavila Vánoce ještě jednou přímo na Štědrý den. Veselá holčička na pobyt vzpomíná jen s úsměvem.

„Sestřičky byly úplně super, když jsem je poprosila, aby mě třeba povozily na vozíčku po chodbě, tak se tam se mnou proháněly tam a zpátky.” S úsměvem vzpomíná také maminka, která vyzdvihuje práci sestřiček a dobrovolníků, kteří se o pacienty starají.

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM, docent Jiří Froněk k případu dětských jaterních transplantací dodává: „Děti před transplantací jater vyšetřují tři nemocnice v celé republice, které dokáží problém diagnostikovat a pacienta připravit před operací. V tomto případě k diagnostice došlo v Motole, přičemž samotná transplantace probíhá vždy v IKEMu a jelikož IKEM nemá dětské oddělení, na doléčení a následný monitoring jsou dále děti převezeny do Tomayerovy nemocnice, kam za nimi chodí denně doktoři a dohlíží na zotavení pacientů.”

Do nemocnice už jen se zlomeninou

Kája nemocnici mohla opustit už po třetím týdnu a několika dnech od operace. Je bez výraznějších následků, kromě poměrně velkého množství léků, které bude muset celoživotně užívat. Věnuje se plavání a povídala také o tom, že ji zajímá programování a v budoucnosti by ráda byla vývojářkou počítačových her. Nemocnici od transplantace již párkrát navštívila, například když si po pádu ze stromu zlomila ruku nebo klíční kost. Ve spojení s transplantací se ale žádné potíže neobjevily a průběžné kontroly mají velmi pozitivní výsledky.

Video
Video se připravuje ...

První transplantace jater od žijícího dárce dospělému příjemci proběhla v IKEM. IKEM

Fotogalerie
14 fotografií