Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co se letos změní ve zdravotnické péči? Lepší přístup k vzácným lékům i nově hrazené výkony

/
  • Podle rezortu zdravotnictví je právě rok 2022 nositelem největší revoluce za posledních 15 let.
    Podle rezortu zdravotnictví je právě rok 2022 nositelem největší revoluce za posledních 15 let. (Profimedia)
    12. ledna 2022 ● 10:51

    Podle rezortu zdravotnictví, který ještě v prosinci řídil Adam Vojtěch (35, ANO), je právě rok 2022 nositelem největší revoluce za posledních 15 let. To vše díky novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit mimo jiné lepší dostupnost hrazených zdravotních služeb. Co vše obsahuje?

  • 1.

    Dostupnější inovativní léky a léky na vzácná onemocnění

    ● Moderní a inovativní léky se snáze dostanou do systému tak, aby byly pacientům hrazeny.

     

    ● U vysoce inovativních léků bude delší doba pro dočasnou úhradu. I v případě konce této lhůty bude povinnost pacienta lékem doléčit.

     

    ● Léky na vzácná onemocnění (třeba na cystickou fibrózu, svalovou dystrofii apod.) budou posuzovány z hlediska reálné klinické praxe – samotných pacientů je totiž málo. Víc hrazených pomůcek

     

    ● Od Nového roku se rozšířil seznam hrazených zdravotnických pomůcek pro lidi se zdravotním postižením.

    ● Jedná se třeba o sluchadla pro vzdušné vedení pro binaurální korekci, prostředky pro lokální kyslíkovou terapii, ochranné přilby a přístroje pro invazivní domácí umělou plicní ventilaci.

     

    ● U dalších prostředků se navyšuje jejich úhrada či počet kusů. Jde např. o chodítka, slepecké hole či řečové procesory.

     

    ● Některé prostředky mohou nově předepisovat sestry, nepotřebují souhlas lékaře. Jedná se například o obvazy, pomůcky pro inkontinentní pacienty a pro lidi se stomií.

  • 2.

    Nově hrazené výkony

    Od 1. ledna se z veřejného zdravotního pojištění budou hradit tyto výkony:

    ● časný záchyt očních vad u dětí předškolního věku

     

    ● vyšetření pneumologem v rámci programu časného záchytu karcinomu plic

     

    ● vstupní komplexní vyšetření pacienta v podiatrické ordinaci

  • 3.

    Digitálně i zdravotnické prostředky

    ● Od 1. března 2022 začne fungovat elektronický poukaz na zdravotnické prostředky. Půjde o proces, který už pacienti znají z elektronického receptu. Novinka se bude týkat všech typů poukazů a bude dobrovolná.

  • 4.

    Pomoc v zubní péči

    ● Pacienti s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy či vrozené nebo systémové vady, se dočkají lepší péče. Novela totiž zavádí rozšíření úhrad od pojišťoven i na další než jen základní zubní náhrady.

  • 5.

    Hrazená vakcinace

    ● Nově je plně hrazeno nepovinné očkování proti klíšťové encefalitidě u lidí starších 50 let.

     

    ● Došlo i ke změně v úhradě vakcinace proti meningokoku u dětí. V případě skupiny B je nově možné očkování zahájit do 1. roku života dítěte oproti stávajícím šesti měsícům. U dalších skupin A, C, W, Y pak dochází k rozšíření úhrady na děti do 14 let věku, dosud to bylo jen do 2 let.

     

    ● Plně hrazené je také očkování proti chřipce pro osoby starší 65 let a zdravotnický personál.

  • 6.

    Domácí péče

    ● Dosud mohl hrazenou domácí péči předepsat jen ošetřující lékař po hospitalizaci pacienta.

     

    ● Nově ji mohou indikovat na omezenou dobu (14 dní, v případě paliativní péče až 3 měsíce) i další doktoři. Třeba ambulantní specialisté, lékaři na pohotovosti anebo urgentním příjmu. A to i v případech, kdy pacient nebyl hospitalizován.

  • 7.

    Umělé oplodnění

    Novinka ministerstva zdravotnictví zvyšuje věk žen, dokdy je možné provést umělé oplodnění metodou in vitro fertilizace. A to z 39 na 40 let.

     

    ● Zůstává však pravidlem, že tato metoda se ženám hradí nejvíce třikrát za život (čtyřikrát, pokud bylo v prvních dvou případech vpraveno jen po jednom embryu).

     

    Co je ovulace a jak poznat, že probíhá?

    Video
    Video se připravuje ...

    Co je ovulace a jak poznat, že probíhá? Videohub

  • 8.

    Elektronické očkování

    ● Aby měli lékaři co nejvíce informací o pacientech, a tím i lepší přehled o jejich zdraví, budou od 1. ledna zapisovat do lékového záznamu i provedená očkování. Vše bude probíhat v rámci systému eRecept.

     

    ● Používat tzv. eOčkování bude povinné, ale prvního půl roku bude přechodné bezsankční období.

     

    ● Kromě přehledu, jaká očkování pacient dostal, systém také připomene, že se blíží termín přeočkování.

     

    ● Rodiče si do svého lékového záznamu mohou přidat i děti, upozornění pak přijde i pro jejich očkování.

     

    ● Každý pacient může udělit souhlas či nesouhlas s nahlížením do jeho profilu na eOčkování. Souhlas nebo nesouhlas o nahlížení jde udělit zvlášť pro konkrétní lékaře, lékárníky i klinické farmaceuty.

  • 9.

    eRecepty i na návykové látky

    ● Povinné bude od prvního dne roku 2022 vystavování elektronických receptů na léky s tzv. modrým pruhem. Tedy na takové s obsahem vysoce návykových látek. Dosud to bylo možné pouze na papírový recept.

     

    ● Rezort tvrdí, že se tím významně zjednoduší evidence a kontrola receptů s modrým pruhem, které bylo nyní nutné vyplňovat ve třech listinných kopiích.

  • 10.

    Další letošní novinky

    V Portálu občana plánuje ministerstvo vnitra spustit novinku, kdy lidé budou moci do registru obyvatel i registru osob zadat svůj telefon či e-mail. Tím umožní úřadům je lépe a snáz kontaktovat. Půjde tam zadat také údaje o elektronickém podpisu. Údaje budou rozšířeny o rodinný stav, rodné příjmení, pohlaví.

     

    ■ V registru obyvatel by od února měly být vedeny všechny typy dokladů vydávané státem – občanky, pasy, ale pro cizince také třeba povolení k trvalému pobytu. Cizinci budou také moci získat tzv. bankovní identitu, pomocí níž pak mohou mít přístup k elektronické komunikaci s úřady.

    ■ Každý, kdo je českým občanem, bude moci získat BSI (tzv. bezvýznamný směrový identifikátor). Díky němu si budete moci ověřit, zda protistrana, se kterou jednáte, opravdu existuje – například při koupi ojetého auta či domu.

     

    ■ V první polovině letoška by měla začít platit novela zákona, která zavede jako nový přestupek použití pyrotechniky v rámci sportovní akce. A to se bude týkat nejen samotné akce, ale také cesty z ní a na ni. Hříšníkům bude hrozit pokuta od 10 do 50 tisíc korun, a při opakovaném porušení dokonce 100 tisíc – případně se z přestupku může stát trestný čin. A hrozí také zákaz vstupu na sportovní akce.

     

    ■ Došlápnout si chce stát i na lidi páchající drogové přestupky. Těm může být zakázán vstup na určitá veřejná místa, což má omezit jejich možnost drogy prodávat, nebo je užívat.

     

    Od ledna si může žena zvolit, zda bude mít přechýlené příjmení (s tradičním -ová) anebo jeho nepřechýlenou verzi.

     

    ■ Zákon umožní obcím i jejich obyvatelům žádat o kompenzace v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Jedná se o Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Slavičín a Vlachovice. Žádat může každý, kdo byl dotčený několikaletým zásahem záchranářů, hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému při a po explozi muničáku. Písemnou žádost o odškodnění je možné podat u ministerstva vnitra od 1. ledna 2022 do 30. června 2022.

     

    Od července budou zakázány plastové příbory, kelímky, talíře, tyčinky do uší a další podobné jednorázové produkty. Od července 2024 pak bude zákaz i plastových víček (budou muset být připevněna k nádobám), výrobky budou muset obsahovat povinný podíl recyklovatelných plastů.

  • 11.

    Konec otravných telefonátů

    Přichází konec obtěžujících nevyžádaných hovorů, kdy vám někdo nabízí výhodnější tarify, neodolatelné půjčky, skvělé investice či levnější plyn a elektřinu. Od Nového roku totiž začíná platit novela zákona o elektronických komunikacích (efekt bychom mohli pocítit ale až od července, protože půl roku mohou telemarketéři fungovat dle starých podmínek).

     

    Firmy budou moci volat jen lidem, kteří k tomu dopředu dají souhlas u svého operátora. Ovšem banka nebo telefonní společnost, se kterou máte uzavřenou smlouvu, vás může i nadále kontaktovat s nabídkami.

     

Dnešní horoskopy