Podle praktického lékaře Igora Karena z Benátek nad Jizerou je reakce na očkování u každého člověka jiná. „Jediné, na co si téměř všichni pacienti stěžují, je bolest v místě vpichu a zarudnutí. To je ale dobře, protože jde o imunitní reakci. A to znamená, že náš imunitní systém na vakcínu zareagoval dobře,“ vysvětluje lékař.

Fit za pár dnů

Bolest, zarudnutí nebo otok v místě aplikace, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, zimnice nebo horečka. To jsou nežádoucí reakce, které odezní do několika dnů. „Mnoho očkovaných nemá vůbec žádné problémy,“ tvrdí epidemiolog Rastislav Maďar

POZOR NA ALERGIE NA VAKCÍNU

Jestliže je imunitní reakce na očkování v pořádku, tak ta alergická je dokonce velmi nebezpečná. Objevuje se do hodiny po vpichu a dobrá zpráva je, že postihuje jen zlomek populace. Ovšem takto reagující lidé by se už druhou dávkou očkovat v žádném případě neměli. Co se tedy považuje za bezprostřední alergickou reakci?

● anafylaktický šok (prudká reakce těla na střet s alergenem)

● silná vyrážka podobná kopřivce

● okamžitý velký otok zvaný angioedém

● respirační tíseň v podobě pískavého zvuku při výdechu nebo nádechu

Kdy vakcinaci odložit

● Očkování a jeho termín by měly se svým gynekologem nebo praktikem probrat těhotné a kojící ženy.

● Odložit očkování by měli i ti, kteří právě prodělávají jiné infekční nebo horečnaté onemocnění.

● Pokud jste prodělali covid-19, na vakcínu nemusíte spěchat. „Doporučuji se nechat očkovat až po 3, respektive 6 měsících od prodělání nákazy,“ radí bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Velké téma – protilátky

Lidé, kteří covid prodělali, se zajímají o to, jestli protilátky získané nemocí je ochrání a jak dlouho. „Po prodělání nemoci mohou být protilátky hodně vysoké, ale také mohou velice rychle klesat,“ vysvětluje prof. Prymula a docent Maďar dodává: „Měření protilátek není zatím vyžadováno ani doporučováno. Je to proto, že tato metoda zjišťování postvakcinační imunity není jednoznačná.“

Jestliže si přesto chcete nechat protilátky změřit, obraťte se na odběrová místa laboratoří. Počítejte s tím, že test si zaplatíte z vlastní kapsy. Ceny se pohybují od 400 až ke dvěma tisícům korun. „Jestliže už jste se nechali na protilátky otestovat a máte je vysoko nad hodnotu 100, není nutné se zatím očkovat. Pokud klesnou pod stovku, radím se už na očkování zaregistrovat,“ uzavírá toto téma prof. Prymula.

Jak se orientovat ve výsledcích testu protilátek?

● 0 – 14 AU/ml protilátky neprokázány

● 14 – 50 AU/ml protilátky prokázány – nižší hladina

● 50 – 400 AU/ml protilátky prokázány – vyšší hladina

(Zdroj AeskuLab)

Fotogalerie
8 fotografií

Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?

Video
Video se připravuje ...

Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku? Markéta Volfová, Lukáš Červený