Meningokokové infekce patří mezi nejrychleji probíhající onemocnění. Způsobuje je bakterie Neisseria meningitidis, která se přenáší kapénkami tak jako rýma nebo chřipka. Tato infekce může postihnout kohokoliv – od kojenců až po seniory. Ohroženy však výrazně více bývají malé děti a mladiství, kteří se nejčastěji sdružují v kolektivech. Napadá ochranné obaly mozku a míchy, které se nazývají meningy.

Pavlínku napadl v sedmi měsících

Zákeřný meningokok zaútočil na Pavlínku v sedmi měsících. Nemoc postihla mozek, zrak, a lékaři dokonce museli malé holčičce amputovat pravou nožičku nad kolenem! Ale žije! Před šesti lety odvezli rodiče holčičku s horečkou a modrou rýhou na čele do nemocnice.

O měsíc později už jí musela být amputována pravá nožička nad kolenem. Na mozku má hematom a nemoc zasáhla i oční centrum, takže Pavlínka vidí zhruba na 30 centimetrů,“ řekla před pěti lety Blesku maminka Veronika. Jak je na tom dnes?

„Pavlínka sama sedí, napije se z láhve, ale s mluvením to není nic moc. Ale bojujeme,“ vypráví Veronika s tím, že se dcera podle lékařů zřejmě nikdy nepostaví. A také nepromluví. „Je to naše zakletá princezna,“ uzavírá smutný příběh Pavlínky její matka.

Pochod »Na Sněžku«

„Svůj boj o život po meningokokové otravě s meningitidou typu C Pavlínka vyhrála, ale nemoc si vybrala krutou daň,“ říká spoluzakladatelka nadačního fondu KlaPeto Kateřina Klasnová, který pořádá i letos 29. května charitativní výstup »Na Sněžku«.

Co možná nevíte

● Přibližně 1 z 10 lidí, kteří se nakazí bakteriální meningitidou, na ni zemře. 1 z 5 lidí postihnou celoživotní následky

● Meningitida je zničující nejen pro pacienta, ale i jeho okolí.

● Pandemie covidu-19 vede k tomu, že lidé odkládají očkování. Dá se předpokládat, že počet případů meningokokové meningitidy vzroste ve chvíli, kdy se lidé začnou opět shromažďovat.

Příznaky a následky

● Při prvních 4 až 8 hodinách připomíná chřipku i covid – nemocný má horečku, pociťuje bolest hlavy, krku, nemá chuť k jídlu.

● Během 12 až 15 hodin se dostavuje například ztuhlost šíje, světloplachost.

● V poslední fázi od 15 do 24 hodin nastává zmatenost, křeče, bezvědomí a případně až úmrtí v důsledku septického šoku.

Následky jsou vážné

Nejčastějším projevem je zánět mozkových blan (meningitida), otrava krve (sepse) nebo kombinace obou. „Důsledky bývají tragické – až 30 % končí závažnými trvalými následky, jako je ztráta sluchu, amputace končetin, zjizvení kůže, deprese, epilepsie a podobně,“ vypočítává MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Řešením je očkování

Očkování je pojišťovnami hrazeno dětem do dvou let věku. Z veřejného zdravotního pojištění je také hrazeno osobám se zdravotním rizikem, jako je porušená nebo zaniklá funkce sleziny, transplantace kmenových buněk, závažná onemocnění imunity nebo prodělaná invazivní meningokoková infekce. Ostatní si za vakcinu musejí zaplatit.

Přestože za dvě vakcíny dáte téměř 6000 korun (očkuje se proti třem typům meningitidy, vždy měsíc po sobě), následky nemoci mohou být mnohem nákladnější. Nějakou korunu přidá i zdravotní pojišťovna.

Proč se meningokokovým bakteriím říká masožravé

Bakterie napadnou agresivně kůži a podkožní tkáň. Infekce probíhá rychle, »rozežírá« tkáně a stav se dramaticky zhoršuje. Nemocný má horečku, postižené tkáně začnou odumírat. Na pokožce se objevují růžové nebo červené fleky, které ztmavnou a kůže a podkoží jsou výrazně bolestivé. Stav postiženého může snadno přejít do otravy krve a šoku. Pokud není včas nasazena léčba, je nutné provést amputaci končetin a tak nemocnému zachránit život.

Znáte skleničkový test?

Přiložte na skvrny skleničku a podívejte se na ně přes sklo. Pokud po zatlačení nevymizí, je nutné okamžitě přivolat rychlou pomoc.

Kde si dělají bakterie největší mejdan ve vaší domácnosti? Záchod to rozhodně není!