Mladá žena přišla na svět s nemocí nazvanou Syndrom kaudální regrese (CRS). Jde o vzácnou vývojovou vadu, která postihuje páteř a míchu. Při narození měla navíc nohy srostlé do tureckého sedu. Petřiny nohy se bohužel časem přestaly vyvíjet, a protože si na ně dívka při sezení stále tlačila, trpěla velkými otlačeninami. Verdikt lékařů byl neúprosný, obě dolní končetiny nad koleny museli amputovat.

Po čase se navíc zjistilo, že dívce vlivem nemoci špatně funguje močový měchýř. Musela se proto vyrovnat i s doživotním vývodem, který odvádí moč z těla.

Mám za sebou amputaci, se kterou jsem se smířila rychle už z toho důvodu, že jsem realista a snažila jsem se na tom vidět jen pozitivní věci. Přišla jsem sice o různé aktivity, ale naučila jsem se s tím žít a beru to tak, jak to je,“ popisuje pro Blesk.cz Petra.

Petra má v rukách neuvěřitelnou sílu.
Autor: TikTok

Královna TikToku

Mladá žena ráda natáčí krátká videa na TikTok, kde má tisíce sledujících. Na svých záběrech zpívá, cvičí na vozíčku, chystá parodické výstupy. Ukazuje, že i s postižením se dá žít zábavný život a člověk nemusí být odstřižený od světa ostatních.

„Baví mě bavit lidi a snažím se jím ukázat, že i v takové situaci jakou mám já, je možné normálně žít, dokážu se smát a blbnout,“ vysvětluje Petra a dodává: „Miluju, když jsem pro druhé důvodem k úsměvu, když jim můžu dát kousek energie, které mám neskutečně moc. Sama nevím, kde ji pořád beru.“

Modrá je dobrá

Petra momentálně dodělává střední obchodní školu a pak by ráda začala pracovat. „Práci si nijak složitě nevybírám, budu ráda za to, co bude a co mě bude i svým způsobem bavit. Třeba budu účetní,“ popisuje své plány realisticky.

A smysl pro nadhled a odvaha je vidět i na Petřině účesu. „Modré vlasy jsou super. Mám ráda modrou barvu a je to i takové trošku bláznivé, ale to mi nevadí, skvěle to ke mně pasuje,“ usmívá se.

Fotogalerie
7 fotografií

Úzkost není deprese. Na rozdíl od utlumujících příznaků deprese vyvolává úzkost v člověku velkou aktivitu.