Bolest hlavy

Stejně tak, jako je mnoho příčin bolesti hlavy, existuje i mnoho esenciálních olejů, které pomáhají právě na tento typ potíží. Platí zde tedy pravidlo, že je potřeba vyzkoušet, co zabírá právě na vás. Po čem můžete sáhnout...

MÁTA (pomáhá k celkovému uvolnění)

EUKALYPTUS (jeho velká výhoda je, že pomáhá »vyčistit« hlavu od rýmy)

BAZALKA (je označovaná jako přírodní antidepresivum, hodí se proto tam, kde mají bolest na svědomí nervy, stres nebo psychické vyčerpání)

LEVANDULE (olej, který vám pomůže uvolnit se, relaxovat a zároveň odstraňuje bolest způsobenou stresem a napětím. Dokáže tlumit alergické reakce)

ŘÍMSKÝ HEŘMÁNEK (doporučuje se při migrénách.

Jarní infekce a virózy

V tomto případě musíte nasadit protivirové a antibakteriální oleje, jako jsou ravintsara, tea tree a eukalyptus. Chcete se s bacily opravdu pustit do boje? Kapejte si esenciální olej (podle návodu) doma do difuzéru a k tomu přidejte i masáž chodidel olejíčkem, který naředíte rostlinným olejem.

Co kápnout do difuzéru:

EUKALYPTUS (používá se na kašel, při bolestech včetně bolestí v krku, působí protizánětlivě a pomáhá uvolnit svaly)

TEA TREE (dezinfikuje)

RAVINTSARA (používá se hlavně proti virům, na podporu imunity, zklidňuje a napomáhá dobrému spánku)

SKOŘICE (působí proti virům, doporučuje se dávat menší dávky)

SMRK (je účinný zejména na dýchací potíže, tiší kašel, usnadňuje vykašlávání a zmírňuje zahlenění, je výborným posilujícím prostředkem při únavě a vyčerpání, zlepšuje imunitu)

Astma

Při astmatickém záchvatu ulevují éterické oleje s pronikavou vůní, jako jsou eukalyptus, ravintsara, majoránka, borovice, myrta nebo rozmarýn. Zkusit můžete také kadidlo. Používá se jako podpora v období stresu, navíc je dobré pro dýchací cesty a vhodné je právě i pro astmatiky.

Jak olejíčky používat?

Prvním a asi nejvíce využívaným způsobem je ultrazvukový difuzér, kam přidáte k odměřené vodě pár kapek (doporučuje se nejčastěji 6). Druhou možností je zředit esenciální olej nějakým rostlinným – klidně sáhněte po tom olivovém, který jistě doma máte.

Jak na to? Do malé skleničky s roll-onem (kuličkou) si kápnete pár kapek vybraného esenciálního oleje (na 10 ml oleje jich může být 10). Pak masírujte oblast, kde je bolest nejsilnější.

Fotogalerie
5 fotografií

Jak na rýmu? Vynikající pomocníci, o kterých jste možná nikdy neslyšeli