Jak nakoupit dárky a nenechat se napálit

Podle průzkumu Zboží.cz se vánoční dárky chystá na internetu nakoupit 87 % Čechů. A jak zjistila Asociace pro elektronickou komerci, hodlají tam utratit ještě o 15 % víc než loni.

I když je on-line nakupování čím dál bezpečnější, obezřetnost je stále na místě. Jako všude jinde i tady můžete narazit na podvodníky. „Když ale dodržíte 3 základní pravidla, jsem přesvědčen, že vaše vánoční nadílka dorazí v pořádku a včas,“ slibuje Milan Šmíd ze Zboží.cz.

1. Pozor na podezřele nízké ceny

Chcete třeba svému manželovi udělat radost novým tabletem, a tak hledáte na internetu. Procházíte stránky známých e-shopů, až narazíte na jeden neznámý, který tablet nabízí o polovinu levněji.

„To je klasický případ podvodníka. Není těžké zákazníka zaujmout nízkou cenou. Pokud je ovšem až podezřele nízká, byl bych velice opatrný a obchod si dobře prověřil,“ radí Šmíd.
Je důležité, abyste nedali jen na cenu, ale i na svůj šestý smysl.

2. Prověřujte, čtěte hodnocení, ptejte se

Pokud vybíráte obchod, kde nakoupit dárky pro své blízké, je dobré si ho proklepnout. Nebojte se ptát a zjišťovat více informací.

„Například na Zboží.cz máme u každého e-shopu hodnocení spokojenosti od samotných zákazníků,“ upozorňuje Šmíd. „Hned si tak ověříte, jaké jsou zkušeností ostatních a jestli se dá obchodu věřit.“

3. Zjistěte si, kdy dárek dorazí

Aby se vám nestalo, že k vám vánoční dárek doputuje až na Tři krále, je třeba pohlídat si dostupnost zboží.

Solidní e-shopy mají u výrobku vždy uvedeno, zda je skladem, případně kdy zase bude. K tomu většinou ještě připočtěte 2–3 dny, než zboží dorazí k vám.
„V obdobích, jako jsou Vánoce, se tento interval může pod návalem objednávek ještě o pár dnů prodloužit. Je dobré s tím počítat,“ připomíná Šmíd.

Stačí mít tato 3 jednoduchá pravidla na paměti a letošní štědrovečerní nadílku zařídíte rychle a hladce z pohodlí svého domova.

A pokud stále nevíte, čím své nejbližší na Štědrý večer potěšit, připravili jsme pro vás pár zajímavých nápadů.

Jaké dárky budou letos podle Zboží.cz hitem?

Pro děti a celou rodinu:

Stavebnice Lego
Tablet nebo notebook

Populární deskové hry

Pro ženy i hospodyňky:

Trendy parfémy
Pomocníci do kuchyně

Pro chlapy kutily:

- Sada nářadí 
Multifunkční svítilna s nářadím
Nátepník s magnetem
Víceúčelová lopata

Pro babičku nebo dědečka:

Ohřívací bota
Nákupní taška na kolečkách

Všechny produkty naleznete na www.zbozi.cz