Plaťte hotově

Snažte se platit v hotovosti a vyhnout se placení platební kartou. Peníze, které reálně nevidíte, mizí snáze než ty skutečné. Vydat papírovou nebo »neviditelnou« tisícovku je z psychologického hlediska velký rozdíl.

Zkontrolujte účet

Zkontrolujte si svůj bankovní účet, jestli zbytečně neplatíte za služby, které nevyužíváte.

Zrušte kreditní kartu

Máte hned několik kreditek, se kterými rádi nakupujete? Zrušte je! Pokud je používáte, platíte penězi banky. A když nestihnete »půjčené« peníze vrátit v bezúročném období, zaplatíte mastné úroky.

Zapomeňte na kontokorent

 Jste často na účtu v »minusu« a řešíte to kontokorentem? Zapomeňte na něj. Zbytečně platíte vysoké úroky.

Půjčku berte jako poslední možnost

Pokud máte pocit, že to bez ní nepůjde, vybírejte ji obezřetně a spočítejte si, zda ji zvládnete splácet. Zvažte i to, kolik přeplatíte. „Z půjček platím úrok – splatím tedy více, než jsem si půjčil, a ty peníze navíc mi budou chybět,“ říká David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

Naučte dobře nakupovat i děti

Nákupy ovlivněné žadoněním dětí se mohou pořádně prodražit. Zkuste jiný přístup – před nákupem společně sepište seznam, udělejte si rozpočet a v obchodě to nechte na potomkovi. Samozřejmě, dozor a hlavně konzultace jsou nutné. 

Nevyhazujte letáky

Před nákupem prostudujte letáky, kde je co zrovna v akci, a udělejte si kolečko po obchodech. Ušetříte tak nemalé částky. Musíte se ale držet seznamu.

Šetřete doma

Že se na bydleni neda nic ušetřit? Buďte důsledni a kontrolujte, jestli se někde nesviti zbytečně, zda neproteka zachod nebo nekape kohoutek. Tyhle drobnosti v ročním součtu stoji stovky korun. Stejně tak si srovnejte nabídky dodavatelů elektřiny, plynu i telefonních operatorů.

Provětrejte spíž

Udělejte revizi ve spíži, v lednici a mrazničce. Sepište si seznam a zkuste podle něj udělat jídelníček. Překvapí vás, jak moc se dá ušetřit.

Omezte neřesti

Kouříte a rádi si dáte skleničku? Přestat není snadné. Pokuste se ale tyhle své neřesti aspoň trochu omezit.

VIDEO: Vánoce v září? „Užijte si svátky v klidu,“ vybízí šéf Mall Group, která už vypustila kapry

Video
Video se připravuje ...

Vánoce v září? „Užijte si svátky v klidu,“ vybízí šéf Mall Group, která už vypustila kapry Markéta Volfová, Lukáš Červený