Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Oblačno, déšť 22°C

Senioři Irena (83) a Jaroslav (65) prozradili, jak šetří na jídle: Oběd od sousedky a jen malé pivo k obědu

/
  • Jak čeští senioři šetří na jídle? Tohle jsou jejich finty.
    Jak čeští senioři šetří na jídle? Tohle jsou jejich finty. (archiv)
    6. září 2019 ● 10:22

    Čeští senioři přiznali, že musí počítat každou korunu. Přesto má většina z nich fígle, jak ušetřit. Hlavně tedy na jídle! Podle paní Ireny (83) z Jihlavy jsou na tom nejhůře důchodci z velkých měst, kterým největší část peněz seberou náklady na bydlení.

  • 1.

    Irena (83) lituje důchodce ve městech

    Na stáří si nestěžuje jako jiní důchodci. Jen si občas posteskne, že se jí v poslední době točí hlava. Bývalá zdravotní sestra Irena Kynclová (83) žije sama v bytě 2+1 v Jihlavě. A tvrdí, že tak jako se máme teď,jako se máme teď, jsme se nikdy v minulosti neměli. Ani ona prý, pokud jde o jídlo, nestrádá.

     

    „Starým lidem největší část důchodu sebere ve velkých městech většinou nájem za byt a pak možná mnohým nezbývá moc peněz na stravu,“ uvažuje seniorka a dodává: „Já si naštěstí nemohu stěžovat.“ Tvrdí, že si pokaždé dopřeje, na co má chuť. „Nekouřím, nepiju alkohol, kromě občas malé skleničky piva k obědu,“ směje se.

     

    A tak si prý může kdykoliv koupit ovoce, zeleninu, maso, ale i třeba olomoucké tvarůžky, které nepatří k těm nejlevnějším sýrům. A rozradila recept na vepřové rizoto, které člověka zasytí a navařeno je prý i na několik dnů. „Nepřijde to na více než 120 korun, ale kdybych se nerozdělila pokaždé se zeťákem, sama bych to jedla několik dnů, co je toho v kastrolu,“ směje se šibalsky.

    VEPŘOVÉ RIZOTO

    POTŘEBUJETE: ● ½ kg vepřového masa (kostky na guláš) ● čtvrtlitrový hrnek rýže ● malou cibuli ● 2 rajčata ● 1 bílou papriku ● lžičku sladké papriky ● sůl, pepř.

     

    POSTUP: Na sádle v hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme lžičku sladké papriky. Vše se nechá opražit. Pak přidáme maso, nakrájená rajčata a bílou papriku. Vše se podusí, aby směs pustila šťávu. Pak se přidá hrnek rýže a hrnek vody. Osolíme, opepříme a po zamíchání necháváme dusit pod pokličkou do finální podoby.

    Seniorka z Jihlavy si nestěžuje. A prozradila recept na své oblíbené rizoto.

  • 2.

    Jaroslavovi (64) vaří sousedka

    Za jídlo průměrně utratí kolem čtyř a půl tisíce korun. „Vychází mi to na zhruba sto padesát korun na den,“ popisuje Jaroslav Kudláček (64), který žije v jednopokojovém bytě ve Frýdku-Místku.

     

    Výživové hodnoty zboží nesleduje, od chvíle, kdy je v důchodu, už se řídí prý jen podle ceny. „A vždycky to bývala jen studená strava, vařit opravdu neumím, maso bych rozhodně zpracovat neuměl,“ říká penzista, který ve volném čase skládá trampské básně a tvoří grafiky.

    „Můj přístup k výživě se v důchodu projevil ve velké nadváze. Teď jsem kvůli nemoci shodil přes čtyřicet kilo, ale váha už zase pomalu stoupá,“ říká Kudláček, který je čerstvě po operaci kyčle. Nedávno zkusil donáškovou službu, ale po čtyřech dnech ji zrušil. „První den přivezli rizoto s mrkví a hráškem, druhý den kolínka. Třetí den zase rizoto a čtvrtý kolínka. Navíc to bylo vždy studené a já si jen s obtížemi můžu jídlo ohřát na plotně,“ říká.

     

    Naštěstí mu ale prý pomohla paní sousedka. „Mám za osmdesát korun každý den teplé a kvalitní jídlo. Vaří pro manžela, takže toho vždy udělá více i pro mě,“ libuje si. 

    Pan Kudláček za oběd platí sousedce.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy