České seniorky ukázaly: Tohle si vaříme! Zachraňují nás slevy a houby z lesa

/
  • Senioři se svěřili: Podívejte, co si vaříme!
    5. září 2019 ● 10:00

    Kolik lidí, tolik chutí. Senioři, kteří nemívají peněz nazbyt, však často musí své chutě konzultovat s peněženkou. Kdo jiný než oni by tak měl ostatním poradit, jak si jídlo užít, byť zalevno. A mnozí, jak ukazují recepty, s nimiž se nám svěřili, přitom nerezignovali ani na zdravou a výživnou stravu. 

  • 1.

    Rozpočet Daně (70) zachraňují hříbky

    Když zůstane v důchodu jen jeden, není jednoduché vyjít s penzí. Pak se stejně jako Dana Krobotová (70) z Bruntálu snaží uspořit na potravinách. A to prý nejen levnějšími nákupy, ale i díky rodinným receptům. „Taková sezonní jídla mám nejraději. Houby rostou momentálně ve velkém, takže se dá uvařit třeba do zásoby a na zimu zamrazit,“ říká bývalá účetní.

     

    Jinak prý asi nejvíc chodí nakupovat zeleninu. „A bez ovoce nevydržím žádný den, to si neodpustím,“ tvrdí. Za jídlo vydá přibližně 2500 měsíčně. Kupuje si nejvíce šunku, z masa jen kuřecí. A pátrá i v reklamních letácích po různých slevách.

     

    „Nejraději mám rizoto a francouzské brambory, vždy si vařím tak na tři dny,“ popsala. A přiznává, že se jí daří ušetřit pár stovek, protož si obědy nechává vozit. Vyjdou i s polévkou na 85 korun. 

     

    HOUBOVÝ GULÁŠ

     

    POTŘEBUJETE: ● 4 lžíce sádla ● 1 menší cibuli ● 1 lžičku mleté papriky ● 2 až 3 menší zelené papriky ● 400 g pýchavek ● sůl ● vývar ● 1 dl kysané smetany ● 1 až 2 lžíce hladké mouky

     

    POSTUP: Na sádle osmažíme cibuli, vmícháme mletou papriku a na nudličky nakrájenou papriku a dusíme. Následně přidáme pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou. Dusíme doměkka. Zalijeme smetanou a rozmícháme moukou a krátce podusíme. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami. 

    Dana Krobotová z Bruntálu
    Autor: Karel Janeček

  • 2.

    Věra (65) si vystačí s lečem a vajíčky

     Do důchodu odcházela před šesti lety, tedy v devětapadesáti, což bylo podle ní fajn. Rok je ale Věra Nemešová (65) z Jirkova, která vychovala dvě děti, vdovou. Ztrátu partnera stále těžce nese, a protože už ve vlastním bytě žije sama, s vařením si hlavu neláme. „Za celý život jsem se navařila dost. Dnes už dbám více na to, co jím. Nakupuji spíš zdravé věci. Zeleninu, ovoce, sýry. Maso málokdy, a když už, tak drůbeží, to je rychle hotové,“ prozradila.

     

    Když žil manžel, měl prý rád omáčky, a tak mu je vyvařovala. Teď už tak náročná jídla nepřipravuje, uskromňuje se prý a stravuje se nepravidelně. „Tak se snažím, aby moje strava byla alespoň pestrá a výživná,“ poznamenala. Za měsíc za jídlo pro sebe utratí dva až tři tisíce korun. S penzí do konce měsíce vystačí. Pobírá i vdovský důchod a nepravidelně si přivydělává.

     

    Nejčastěji si k jídlu připravuje míchaná vajíčka se šunkou. Ta posype sýrem. K tomu přidá zeleninu ze zahrádky. Rajčata nebo papriky. Nebo dělá lečo. „Je to rychlé a výživné, co se týká bílkovin a vitaminů,“ dodala penzionovaná zdravotní sestra, která se už teď těší na čtrnáctidenní dovolenou do Itálie. Tam si bude připravovat saláty ze zeleniny nebo těstovin. „Bude zralé hroznové víno. Se sýrem nemá chybu. Mně to k jídlu stačí,“ dodala seniorka.

     

    ZELENINOVÉ LEČO

     

    POTŘEBUJETE: ● rajčata ● papriky ● cibuli ● olej (slunečnicový) ● vajíčka ● sůl, pepř, bylinky ● případně i salám a sýr

     

    POSTUP: Na oleji zpěnit 1 – 2 cibule, přidat nakrájené papriky a dusit. Poté vložit pokrájená rajčata. Když změknou papriky a šťáva z rajčat zredukuje, přidat 1 – 3 vajíčka, osolit a opepřit. Do leča lze přidat i salám a samozřejmě ho lze posypat sýrem, když je chuť. Někdy eidamem, jindy balkánským sýrem. V tom případě soli méně. Na obojí paní Věra přidává hodně petržele nebo pažitky z vlastní zahrádky.

    Věra Nemešová z Jirkova
    Autor: Helena Lacinová

     

  • 3.

    Julia (67) si hlídá slevy

    Šetřit každou korunu své velmi nízké penze musí Julia Drinková (67) z Chomutova. „Vyhledávám slevy. Nejdříve koukám na cenu a pak teprve na kvalitu,“ netají se paní Julia, která pochází ze Slovenska, ale v Chomutově žije desítky let.

     

    Žije sama a do kapsy má opravdu hluboko. Před osmi lety totiž uvěřila propagandě a odešla do předčasného důchodu. „Netušila jsem, že budu brát takhle málo. Necelých sedm tisíc korun. Tři mi proto doplácí sociálka, protože bych neutáhla nájem,“ prozradila. Pracuje přitom od osmnácti, v mládí v ostravských železárnách, kam s manželem odešli ze Slovenska za výdělkem, pak devět let v JZD a naposledy ve školní jídelně.

     

    Aby uspořila, vaří si. „To, že nekoukám prvně na kvalitu, ale na cenu, neznamená, že nevyžaduji čerstvost potravin,“ poznamenala žena, která nedávno prodělala vážnou nemoc. „I to je důvod, proč si vařím. Jsem polévková, takže hodně polévky. A jednoduchá jídla. Ze zeleniny, lívance. Maso kupuji občas. Spíš kuřecí, ale občas i vepřové,“ přiblížila skladbu svého jídelníčku.

     

    ZAPEČENÉ BRAMBORY

     

    POTŘEBUJETE: ● brambory ● cibuli ● papriku ● salám ● sůl, pepř, gulášové koření, lžíci oleje

     

    POSTUP: Oloupat a na silnější plátky nakrájet pár brambor. Přidat hodně cibule a nakrájenou papriku. Když je doma salám, tak ho paní Julia také pokrájený použije. Pak osolit, opepřit, přidat trochu gulášového koření, omastit lžící oleje, promíchat a dát zapéct. Prý je to výborné.

    Julia Dinková z Chomutova
    Autor: Helena Lacinová

     

  • 4.

    Anna (69) sází na saláty

    Postavičku jako třicítka. Anna Kotopulu (69) ze Zlína je důkazem toho, že ženy nestárnou. Musí se pro to ovšem něco dělat. A to i v kuchyni. „Hodně ráda chodím pěšky, jezdím na kole dbám na dobrou a pestrou stravu,“ vypráví v jedné zlínské jídelně, kde vyjde kompletní menu na 69 korun.

     

    Má moc ráda saláty, tentokrát si ale pochutnává na vídeňském guláši. „Je fakt výborný, na knedlíky a maso si sice nepotrpím, ale když je to s mírou...“ vypráví paní, která 37 let pracovala jako šička v obuvnických provozech. Důchod má průměrně kolem 12 tisíc, dva další dělá vdovská penze, už deset let žije sama. „Samozřejmě to není žádná sláva, ale pokud se něco fatálně nepokazí v bytě a nemusím platit drahé opravy, vyjdu docela dobře,“ tvrdí.

    Každý týden jde s dcerou na větší nákup, utratí tak šest sedm stovek, někdy trošičku více, měsíčně do tří tisíc. „Nezapomenu na zeleninu, ovoce, olivy, olivový olej, mléčné výrobky, ale ani na ovesné vločky, pohanku a další zdraví prospěšné věci. Mám ráda ryby, ty jsou dost drahé, tak jen někdy. Ale myslím, že jsem skromná, třeba polévku z jídelny si nechám, někdy ji i posnídám, večer mívám často saláty,“ říká s tím, že na ně zvykla, když s manželem léta jezdila k němu domů do Řecka.

     

    „Dokupuji už jen občas pečivo, na uzeniny mne fakt neužije,“ dává Anička nahlédnout do svého jídelníčku. Měsíčně utratí 1400 korun za dvacet obědů v jídelně. „Teď nám ceny trochu posunuli, ale naši jídelnu musím pochválit. Porce jsou výborné, vybírám si ze dvou jídel, dnes kromě gulášku byly těstoviny s kuřecím masem a hříbkovou omáčkou, v ceně je vedle polévky i voda s citronem,“ libuje si Anička.

     

    ANIČČIN ŘECKÝ SALÁT

     

    POTŘEBUJETE: ● 3 rajčata ● 2 okurky ● 3 papriky ● 3 řapíky řapíkatého celeru ● černé olivy ● cibule ● deci olivového oleje ● 150 g sýra feta ● oregano, bazalku, sůl

    POSTUP: Zeleninu nakrájíme a promícháme, posypeme nakrájenou cibulkou, zalijeme olivovým olejem smíchaným s oreganem a bazalkou, přidáme černé olivy a nahoru naklademe kousky sýra feta.

    Anna Kotopulu ze Zlína
    Autor: Jana Gogová

Dnešní horoskopy