Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodičovská vzroste na 300 tisíc. Příspěvek ale čekají velké změny, chce je Brusel

Autor: ČTK - 
5. září 2019
15:03

Základní rodičovský příspěvek patrně vzroste od příštího roku o 80.000 korun na 300.000 korun. Sněmovna by měla podle stanoviska sociálního výboru schválit vládní novelu beze změn. Vyšší rodičovskou by měli dostávat podle předlohy rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek ještě pobírat. Žádný z podaných pozměňovacích návrhů výbor ke schválení nedoporučil.

V případě vícerčat se příspěvek zvýší podle novely ze současných 330.000 na 450.000 korun. Vyšší rodičovská u vícerčat, konkrétně 1,5násobek základní, byla schválena v minulém volebním období.

Předlohu v závěrečném hlasování podpořilo 17 z 18 přítomných členů výboru. Pouze poslankyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová se hlasování zdržela.

Od ledna si podle novely na příspěvku polepší rodiny s novorozenci a rodiny s dítětem do čtyř let, které ještě rodičovskou nevyčerpaly. Přesná částka bude podle dřívějších informací záviset na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte. Navýšení rodičovské prohloubí příští rok rozpočtové výdaje odhadem o 8,6 miliardy korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) označila navrhovaný model za jediný možný kompromis, když ČSSD původně chtěla zvýšení příspěvku pro všechny rodiče dětí do čtyř let věku, tedy i pro ty, kteří jej již vyčerpali. K tomu směřovalo hned několik pozměňovacích návrhů Jana Bauera (ODS), Lucie Šafránkové (SPD), Pavly Golasowské (KDU-ČSL) a v určitém ohledu i Pirátky Olgy Richterové, které ale nezískaly podporu poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, jež ve Sněmovně kabinet toleruje. Komunisté podle Hany Aulické Jírovcové chápou příspěvek jako náhradu za ušlou mzdu v době, kdy se rodič stará doma o dítě.

Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo. Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo. | Infografika Blesku

Výbor nepodpořil například ani návrh skupiny opozičních poslanců na pravidelnou valorizaci příspěvku stejně, jako je tomu u důchodů. Poslanec ANO Aleš Juchelka neuspěl s požadavkem, aby stát jednorázově vyplácel rodičům zbylou část příspěvku na starší dítě, pokud se jim v době pobírání podpory narodí další dítě. Pekarová Adamová neprosadila návrh, aby příspěvek mohli pobírat i prarodiče.

Vládní novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání – a nepřijít přitom o rodičovskou – by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí.

Změny podle Evropské unie

Rodičovská v Česku se nejspíš do tří let navíc výrazně promění podle Evropské unie. Změnit by se měla její podoba i příspěvky. Nově by se dávka mohla stanovit například stejně jako nyní mateřská podle výše výdělku, lidé by na ni odváděli pojistné. Po jednání sněmovního sociálního výboru to novinářům řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Pravidla rodičovské upravuje nová evropská směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. ČR je musí uvést do praxe nejpozději do začátku srpna 2022.

Podle předpisu by rodiče měli mít možnost nečerpat rodičovskou celou naráz, ale i po částech. Vybírat by si ji mohli třeba střídáním dnů volna a práce či v kratší pracovní době. Dva měsíce rodičovské by měly být nepřenosné, aby se matka a otec v péči o potomka vystřídali. Rodiče v celé Unii by měli mít nárok aspoň na čtyřměsíční rodičovskou a mohli by si ji vybrat nejvýš do osmi let dítěte. Placená česká rodičovská může nyní trvat až čtyři roky. Čím déle rodič doma s potomkem je, tím je měsíční dávka nižší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa