Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Senioři jedí špatně: Uvařte si jídlo, které vám prospěje, vzkazuje šéfkuchař z MasterChefa!

/
  • 4. září 2019 ● 09:08

    Někomu už tak nechutná, jiný si kvůli nízkému důchodu netroufna kupovat kvalitní jídlo. Taková je realita mnoha českých seniorů. Výsledkem je, že jejich strava není ani vyvážená, ani kvalitní. Přitom právě ta může podstatně zlepšit jejich zdraví i život. Požádali jsme slavného šéfkuchaře Miroslava Kalinu, aby pro seniory uvařil chutné a zdravé jídlo. Další recepty pak připravili odborníci z akademie Svět zdraví. 

  • 1.

    Vařit jinak...

    Pár nijak finančně náročných ingrediencí a chuť zkusit něco nového, nebo alespoň starému známému karbanátku dát zdravější »doprovod«. Takové jsou recepty, které pro seniory doporučili odborníci ze Světa zdraví. I senioři, kteří nemají peněz nazbyt, si mohou pochutnávat jako hosté té nejdražší restaurace.

     

    O tom je chce přesvědčit šéfkuchař Miroslav Kalina, kterého znáte jako porotce z televizní soutěže Masterchef. Je potřeba se jen nezaleknout »náročnějších« surovin, které lze vždy nahradit o něco levnějšími, nebo si je »vyčíhat« ve slevách. Samozřejmě takové slavnostní jídlo vyžaduje čas, ale toho většinou senioři mají dostatek. Výsledný zážitek stojí za to.

    Menu podle šéfkuchaře Miroslava Kaliny přímo pro seniory
    Autor: Michal Protivanský, Svět zdraví

  • 2.

    Banánový muffin

    Ingredience: ● 60 g banánu ● 30 g jáhlových vloček ● 1 slepičí vejce ● 1 ČL medu ● 25 ml polotučného mléka

     

    Postup: Banán nakrájíme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme zbytek ingrediencí a důkladně promícháme. Směsí naplníme hrnek a dáme do mikrovlnky na plný výkon na 2 minuty.

     

    ● doba přípravy 15 minut ● 1135 kJ/270 kcal na jednu porci ● bílkoviny: 11 g, sacharidy: 40 g, tuky: 7 g, vláknina: 2 g

    Menu podle šéfkuchaře Miroslava Kaliny přímo pro seniory
    Autor: Michal Protivanský, Svět zdraví

  • 3.

    Hovězí karbanátky s bramborem a zeleninou

    Ingredience: ● 200 g libového hovězího ● 1 stroužek česneku ● 1 vejce M ● 1 cibule ● bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn, bazalka) ● 120 g čerstvé zeleniny na salát (rajčata, okurka, paprika, rukola apod.) ● 120 g brambor ● sůl, pepř, 1 lžička dijonské hořčice

     

    Postup: Vše smícháme a poté vytvarujeme jeden větší či dva menší karbanátky a opečeme je na kontaktním grilu nebo na pánvi bez tuku. Brambory uvaříme nejlépe ve slupce (nižší glykemický index). Doplníme zeleninovým salátem.

     

    ● doba přípravy 60 minut ● 1646 kJ/392 kcal na 1 porci ● tuky: 2,9 g, sacharidy: 8,3 g, bílkoviny: 9 g, vláknina: 1,4 g

    Menu podle šéfkuchaře Miroslava Kaliny přímo pro seniory
    Autor: Michal Protivanský, Svět zdraví

  • 4.

    Červená čočka s řepou a feta sýrem

    Ingredience: ● 150 g červené čočky (uvařené) ● 150 g červené řepy (předvařené) ● 50 g sýru feta (balkánský sýr) ● 1 polévková lžíce nasekaných bylinek dle chuti (tymián, bazalka, petrželka)

     

    Postup: Červenou čočku (luštěniny jsou pro organismus velmi důležité a tato navíc nenadýmá) uvaříme dle návodu (nemusí se namáčet) a promícháme s nastrouhanou předvařenou řepou, feta balkánským sýrem a bylinkami.

     

    ● doba přípravy 30 min ● 388 kcal/1631 kJ na 1 porci ● bílkoviny: 23 g, sacharidy: 48 g, tuky: 11 g, vláknina: 16 g

    Menu podle šéfkuchaře Miroslava Kaliny přímo pro seniory
    Autor: Michal Protivanský, Svět zdraví

  • 5.

    Candát se zeleninou a houbami

    Ingredience: ● filet z candáta (lze nahradit i jinou rybou) ● české houby (nelépe lišky) ● mini brokolice ● mini cuketa ● salát pak choi ● kuřecí vývar ● citronová šťáva ● jarní cibulka ● rajče ● máslo ● lískové ořechy ● sójová omáčka ● sůl, pepř

     

    Postup: Baby cuketu si nakrájíme na plátky, které opečeme na pánvi na barvu. Přidáme máslo, sůl, pepř a zredukujeme v kuřecím vývaru, aby nám to vše zglazovalo. Filet z candáta upečeme v pánvi kůží dolů na másle (nejlépe přepuštěném). Přidáme trošku tymiánu a normální máslo, dopečeme krustu v troubě cca 4 až 5 minut.

     

    Připravíme si zatím omáčku z hnědého másla. (Tzn., že klasické máslo pomalu přivedeme do teploty, až nám lehce ztmavne. Pak to scedíme a máme hnědé máslo.) Přidáme kuřecí vývar, šalotku, lískové oříšky, maličké české houby a konkase z rajčat (nasekané rajče na velmi jemné kousky) plus nasekanou petrželku. To všechno smícháme a prohřejeme. A nakonec dochutíme a zakápneme citronovou šťávou a sójovou omáčkou.

    Menu podle šéfkuchaře Miroslava Kaliny přímo pro seniory
    Autor: Michal Protivanský, Svět zdraví

  • 6.

    Melounový salát s balkánským sýrem

    Ingredience: ● vodní meloun ● cherry rajčata ● římský salát (nebo jiný listový) ● sýr feta krémový (sýr balkánského typu) ● vinný ocet a olivový olej (nejlépe extra virgin) ● dijonská hořčice ● med květový (nejlépe lipový) ● mák ● sůl, kajenský pepř

     

    Postup: Listy salátu pokrájíme a promícháme v dresinku (z dijonské hořčice, bílého vinného octa, medu, soli a kajenského pepře) a bazalkovém oleji. Poté si nakrájíme na kostky sýr feta,který posypeme špetkou máku ze všech stran. Meloun nakrájíme na kostky, cherry rajčata překrájíme na půlky a všechno promícháme dohromady. Nakonec zakápneme olivovým olejem.

    Menu podle šéfkuchaře Miroslava Kaliny přímo pro seniory
    Autor: Michal Protivanský, Svět zdraví

     

Dnešní horoskopy