Setkal se s tím už každý. Zazvoní telefon, na druhém konci se ozve příjemný hlas proškoleného operátora se zaručeně výhodnou nabídkou. Pochybné praktiky »šmejdů« i podomní prodej nahradilo uzavírání smluv po telefonu. Ministerstvo spravedlnosti chystá novelu občanského zákoníku, kde chce uzavírání smluv po telefonu zakázat. Do té doby je ale namístě obrovská ostražitost.

Co jsou smlouvy uzavírané na dálku

Smlouvy uzavírané na dálku (tzn. distanční smlouvy) jsou speciálním typem smluv. „Při jejich uzavírání používá podnikatel komunikační prostředky, které umožňují uzavřít smlouvu, aniž by byly strany současně osobně, bezprostředně přítomny,“ vysvětluje Mgr. Pavel Storzer, vedoucí oddělení likvidace škod pojišťovny právní ochrany DAS.

Nejčastěji jde o e-shopy, prodeje po telefonu, objednávky z katalogu a podobně. „Distanční smlouvou bude např. též případ, kdy spotřebitel smlouvu uzavře prostředkem komunikace na dálku a poté si zboží vyzvedne v »kamenném obchodě« stejně jako na úložném místě, jako jsou »uloženky« a »zásilkovny«,“ dodává Storzer.

5 rad, jak nenaletět

Jakmile vám volá neznámé číslo, zpozorněte! Pamatujte, že opatrnosti není nikdy dost a volající určitě nemá na srdci vaše blaho. Nejjednodušší je neznámá čísla nezvedat nebo nabídku rázně odmítnout.

Řekněte ne!

Na nevyžádaný telefonní hovor nereagujte. Volajícímu sdělte svůj nezájem a hovor ihned ukončete.

Važte každé slovo

Řada lidí si ani neuvědomuje, že podle zákona nemusí mít smlouva písemnou formu. Uzavřít ji můžete pouhým vyslovením souhlasu. Obsahem smlouvy je vše, co během hovoru odsouhlasíte, aniž byste následně měli možnost si to ověřit.

Trvejte na opětovném volání

Líbí se vám nabídka? Než s čímkoli souhlasíte, požádejte o opětovné zavolání např. následující den. V mezidobí si zjistěte potřebné informace nebo si je nechte poslat třeba do vašeho e-mailu. Můžete se poradit i s rodinou nebo přáteli.

Reagujte rychle

Pokud jste uzavřeli smlouvu, neodkládejte řešení na pozdější dobu. Lhůta pro odstoupení může uplynout a pak už nebude cesty zpět.

Hlídejte si automatické prodloužení

Prošvihli jste lhůtu pro odstoupení? Tak si hlídejte termín, kdy můžete smlouvu ukončit (např. po roce). Jinak se vám může stát, že vaše smlouva bude automaticky prodloužená.

Trvejte na informacích

Protože jsou smlouvy uzavřené »po telefonu« do určité míry atypické, musí ten, kdo je nabízí, splnit určité podmínky. Podnikatel vám tak musí ještě před uzavřením smlouvy, nebo než uděláte závaznou objednávku, sdělit celou řadu informací.

Tohle se musíte dozvědět:

● základní údaje o osobě, která vám uzavření smlouvy nabízí

● informace o účelu hovoru

● údaje o případné povinnosti uhradit poměrnou výši ceny (jako například zálohu)

● informace o tom, jak odstoupit od smlouvy

„Nutno však dodat, že zákon nespojuje s nesplněním informační povinnosti neplatnost smlouvy,“ říká právník Storzer. Takže i v případě, že podnikatel nesplnil své povinnosti, může být smlouva stále platná.

Podnikatele zákon nechrání

Zvýšenou ochranu pro smlouvy uzavírané po telefonu ale nenabízí zákon každému. Smůlu mají podnikatelé. „Podnikatel tak často od takové smlouvy nemůže odstoupit a je třeba důkladně analyzovat obchodní podmínky protistrany, aby bylo možno se z nechtěného závazku vyvázat s co nejmenšími následky, jinak hrozí zasílání dalších a dalších faktur a v krajním případě i exekuce,“ vysvětluje Mgr. Storzer.