Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Ukažte účet za plyn.“ Šmejdi napříč Českem vnucují smlouvy a dárky, lidé platí pokuty

Šmejdi slibují výhodnější plyn i elektřinu.
Šmejdi slibují výhodnější plyn i elektřinu.  (Autor: Blesk, Shutterstock)
Autor: Sabina Dračková - 
10. listopadu 2019
07:11

Nabízejí dárky a podsouvají rádoby skvělé smlouvy. Přesvědčují lidi o tom, že jejich dosavadní smlouvy jsou nevýhodné a slibují lepší ceny za energie. Jenže všechno je většinou úplně naopak. Z podepsaných dokumentů  vyplývají totiž pouze závazky a pokuty. Podvodníků navíc neubývá, potvrdila Blesk Zprávám Česká obchodní inspekce.

I přes to, že inspektoři mají na podomní prodejce políčeno už několik let, nedá se mluvit o zlepšení situace. „Nadále kontrolujeme nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Ve 3. čtvrtletí tohoto roku uskutečnila Česká obchodní inspekce 7 kontrol a porušení zákona zjistila u všech 7 kontrolovaných, tedy ve 100% kontrol,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

V rámci jediné kontroly inspektoři posoudí třeba i desítky smluv, na které dostali udání. Podvodníci podle šetření řádí ve všech krajích. Za posledního čtvrt roku se objevily problémy na Královéhradecku, Pardubicku, v jižních Čechách i na Vysočině, ve středních Čechách i v Praze, v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Obchodníci se nebojí nekalých obchodních praktik a klamou zákazníky. Objevil se i příklad, kdy podvodníci ani neinformovali spotřebitele o mimosoudním řešení sporu. Jen kontrolovaným od července do září inspekce rozdala pokuty v celkové výši skoro 1,7 milionu korun.

Lákají na lepší ceny, pokuty účtují i za odstoupení

Šmejdi lidem vnucují k podepsání smlouvy, které jim prý zařídí výhodnější elektřinu a plyn. I když smlouvy vypadají výhodně, na lidi pak čekají pokuty. „Spotřebitelé si stěžují například na smluvní pokuty, které jsou jim účtovány, pokud podepíší s takovým ‚překupníkem energií‘ smlouvu, ale následně odmítnou akceptovat vybraného dodavatele energie nebo od takové smlouvy chtějí odstoupit,“ upřesňuje Česká obchodní inspekce.

Těm, kdo chtějí ušetřit, rozhodně nepomůžou nabízené aukce ani dárky zdarma, které podvodníci podsouvají.

Objevilo se už několik případů, kdy podvodníci nabízeli jako dárek například LED žárovky. Uváděli taky, že pokud je zákazník nevrátí, zaplatí vysokou částku. To je ale opět jen lež a chyták pro neznalé. Pokud je ke smlouvě o energiích přidružená kupní smlouva na žárovky, zrušením jedné smlouvy automaticky zaniká i druhá smlouva.

Obchodník tak nemá právo žádat úhradu zvýšené ceny. Zákazník by nic hradit neměl, žárovky ale vrátit musí. Při problémech je radno obrátit se na Energetický regulační úřad, na jeho stránkách je taky možné si porovnat ceny energií.

Inspekce: Chtějí na vás vydělat!

„Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu,“ i tak může začít nečekaná návštěva, která způsobí spoustu problémů. U dveří zazvoní podomní prodejce, neváhá vejít třeba i dovnitř bytu. Slibuje úsporu na energiích, stačí podle něj jen podepsat smlouvu nebo vystavit plnou moc.

„Často ale nevíte, koho Vám tato osoba nabízí, a svým podpisem předem stvrzujete, že si přesto takového nového dodavatele zvolíte po uskutečnění energetické aukce, případně jiného výběrového řízení, které obchodník přislíbí provést,“ popisuje podvody ČOI. Kdo si potom změnu dodavatele rozmyslí, tomu zprostředkovatel napaří tučné pokuty. Cílem takových překupníků s energií podle inspekce rozhodně nebývá snaha šetřit peníze lidí, ale spíš na lidech vydělat. Někdy jde čistě jen o pokuty a dodavatel se zprostředkovatelem bývají předem domluvení.

Proti pokutám se dá bránit

Podvodníci sice ve smlouvách vyhrožují pokutami pro každého, kdo od smlouvy odstoupí. Tím se ale nenechte zastrašit, je to nezákonné. U smluv, které jsou uzavřené mimo obchodní prostory, má zákazník právo od smlouvy do čtrnácti dnů odstoupit. 

Nesmí se také stát, že by podnikatel začal poskytovat službu bez souhlasu nebo neinformoval zákazníka o tom, kolik má zaplatit, a pak po něm peníze vymáhal. Zákon v tomto stojí na straně slabších. „Zvláštní pozornost proto věnujte ujednáním ve smlouvě, která by zakládala Váš souhlas se započetím poskytování služby ještě před skončením ochranné 14 denní lhůty,“ radí na základě zkušeností s podvodníky ČOI.

I když to zákon nenakazuje, je dobré zaslat odstoupení od smlouvy písemně. Odeslat ho můžete na adresu sídla, jiného místa podnikání, ale taky e-mailem. „Pro prokazatelnost odstoupení doporučujeme formu doporučeného dopisu. Uschovejte si podací lístek,“ radí inspektoři. Důvod odstoupení od smlouvy uvádět nemusíte. Stačí uvést, že odstupujete od smlouvy do 14 dnů, konkrétní paragrafy nejsou potřeba.

Podle expertů by přitom stačilo, aby lidé byli opravdu opatrní. „Vždy věnujte pozornost tomu, s kým se chystáte vstoupit do smluvního vztahu a zda jste si jisti, že se jedná o důvěryhodného partnera. Obezřetnost na straně spotřebitele je zásadní a nenahraditelná. Zvláštní opatrnosti je třeba dbát při nevyžádaných návštěvách podomních prodejců nebo nevyžádaných nabídkách prostřednictvím telefonu,“ radí.

Video  Infiltrátorka o prodeji po telefonu: Když dodržíte call script, prodáte cokoli komukoli.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

tojevrazdanachcala ( 10. listopadu 2019 10:36 )

Se zlou se potáží kdož mi nevyžádané služby nabízí.

andorea ( 10. listopadu 2019 10:30 )

Na mé rodiče to zkoušeli ti hajzli už dvakrát. Prý kontrola z ČEZu! Na argument, že faktury jsou uložené v PC se chtěl jeden *** dostat až k němu. Na to, že když je z ČEZu, tak proč si faktury nevytáhl z jejich účtárny a chce je po zákazníkovi už odpovědět neuměl. Tak začal vyhrožovat sankcemi. Každopádně rozhovor proběhl mezi dveřmi a za práh bytu se šmejd nedostal a naštěstí odešel s nepořízenou.

verka1 ( 10. listopadu 2019 09:58 )

Nikoho nepoustet do domu, na chodníku mají místa dost.

zlymikes ( 10. listopadu 2019 07:32 )

Jenže lidé jsou nepoučitelní. Minimálně 5 x do roka informujeme v našem týdeníku o těchto šmejdech a o riziku si je zvát domů a uzavírat smlouvy. Jenže proti nám stojí třeba reklama Bohemia Energy, kde jeden chytrý a druhý hloupý herec přesvědčují i několikrát denně lidi o výhodnosti přechodu k této podvodné firmě třeba takovým hloupým argumentem, že jim vrátí přeplatky. Na to by měl být zákonem zákaz

Zobrazit celou diskusi