Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šmejdi opět útočí: Pozor na podvodné energetické aukce. Ministerstvo slibuje změny

Autor: ČTK, ula - 
30. října 2019
18:23

Ačkoliv se šmejdi stáhli z předváděcích akcí, vymýšlejí stále nové praktiky, jak napálit důvěřivé lidi, zejména seniory. Už delší dobu operují také v energetice. Potvrzuje to srovnávací portál Ušetřeno.cz, který uvádí, že na zákaznickou linku každý den zavolá minimálně jedna oběť šmejdů, že uzavřela nevýhodnou smlouvu na dodávky plynu či elektřiny. Pozor by si lidé měli dát zejména na podvodné aukční portály. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto připravuje úpravu legislativy, která by měla situaci řešit.

Tomáš Suchý, energetický analytik srovnávacího portálu Ušetřeno.cz, uvedl, že šmejdi v energetice jsou často obchodní zástupci, kteří mají domluvenou spolupráci s vybranými dodavateli energií. „Zejména využívají toho, že ceny energií stoupají, zákazníci tak chtějí ušetřit, naslibují jim výhody a realita je pak úplně jiná,“ vysvětluje Suchý.

Šmejdi neposkytují zákazníkovi pravdivé informace a často ho donutí podepsat smlouvu, kdy zákazník netuší, za jakých podmínek tuto smlouvu uzavírá.

„Netuší, ke komu je převedený, kolik to bude stát, a šmejdi vyvíjí na zákazníka, často seniora, nátlak, aby smlouvu podepsal. Pokud se zákazník pokusí smlouvu vypovědět, zjistí, že s výpovědí jsou spojené vysoké poplatky, zaplatit mohou i za to, že si vyžádají nový opis smlouvy,“ popisuje Suchý praktiky energetických šmejdů. Zákazník je tak rukojmí dodavatele, ke kterému ho šmejd převedl.

Pozor na podvodné aukce

V poslední době začali šmejdi využívat tzv. aukcí.

„Aukční portál je služba, kam se zákazník může dobrovolně přihlásit, či mu službu zprostředkuje právě obchodní zástupce. Zákazník podepíše, že chce změnit dodavatele, ale v některých případech nevíte, ke komu přejdete. Zástupce pak shromáždí určitý počet lidí a osloví dodavatele a ti mu nabídnou cenu. Bohužel šmejdi v podmínkách mají, že nabídku musí přijmout. A pokud to neudělá, hrozí zákazníkovi další poplatky,“ řekl Blesk Zprávám Suchý s tím, že ne všechny aukce jsou podvodné. Nicméně podle něj stále větší skupina využívá právě aukce k nekalým praktikám.

„Základní pravidlo je nic nepodepisovat, aniž byste se seznámili s obsahem smlouvy, a rozhodně nepodepisujte nic pod nátlakem,“ varuje Suchý.  

Pomůže novela zákona?

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje úpravu legislativy, která by měla situaci s problémovými aukcemi řešit.
„Nově zavádíme registraci zprostředkovatelů, které bude registrovat Energetický regulační úřad (ERÚ). Zároveň ukotvujeme různé podmínky a pravidla pro uzavření smlouvy s dodavatelem a jaké náležitosti by měla smlouva mít. Tak aby zákazníci viděli, kdy mohou odstoupit od smlouvy, jakou mají cenu, na jak dlouho mají smlouvu uzavřenou. Zároveň zjednodušujeme různé možnosti odstoupení od smluv,“ řekl náměstek MPO pro oblast energetiky René Neděla.

Ministerstvo mělo podle něj podklady připravené už před rokem, v rámci legislativního procesu mu ale bylo doporučeno upravit jednotlivé pasáže týkající se ochrany spotřebitele. Nyní je podle něj vše hotovo a materiál projedná Legislativní rada vlády a následně i samotný kabinet. „Rádi bychom ho přijali co nejdříve,“ dodal náměstek.


Zobrazit celou diskusi