Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šmejdi okrádají důchodce. Honu na hyeny jsem zasvětil život, říká „šmejdí detektiv“

Autor: ula - 
4. listopadu 2019
05:40

Zbyněk Prousek je soukromý detektiv, je ale znám pod celou řadou jiných přezdívek, např. „agent anti-šmejd, šmejdí detektiv, nebo lovec šmejdů". Poslední roky totiž zasvětil honu na nekalé prodejce, které neváhá nazývat hyenami či bestiemi. Když si v roce 2013 založil firmu, která se věnovala problematice dluhů a pohledávek, netušil, že se jeho profese tak dramaticky změní. Co z něj udělalo postrach šmejdů? Prousek zároveň Blesk Zprávám prozradil, na co se šmejdi nyní soustředí.

Zbyněk Prousek je z Mělnicka, které nazývá „kolébkou šmejdů.“ Podle něj tam nepoctiví obchodníci mají napojení i na místní policii. Jeho slova potvrdila na konferenci Šmejdi a jejich byznys  minulý týden ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která hodlá situaci v kraji prověřit.

Sám Prousek o sobě říká, že má jako člověk velkou antipatii proti jakýmkoliv prvkům nespravedlnosti. Svoje první setkání se šmejdy datuje kolem roku 2013, kdy si založil firmu na pomoc při problematice dluhů a pohledávek.

„Hned při rozjezdu podnikání jsem se dostal k několika osobám, které měly jakýsi dlužní úpis od podivných společností z předváděcích akcí. Společnosti měly virtuální sídlo a zaujalo mě, že za tím stáli lidé z Mělnicka,“ řekl Blesk Zprávám Prousek.

Sám si začal skládat souvislosti a získané informace a zjistil, že řada lidí, která si žije v luxusu, je na tyto podivné firmy napojena. To způsobilo, že Prousek zcela odsunul svou hlavní podnikatelskou činnost a rozhodl se věnovat odhalování šmejdího byznysu.

Prousek: Šmejdi se mě pokoušeli fyzicky napadnout

Zbyněk Prousek se samozřejmě pokoušel dostat na šmejdí předváděcí akce, ale nikdy se mu to nepodařilo.

„Už jsem byl profláknutý, protože jsem podal celou řadu trestních oznámení. Navíc jsou tu signály spojení mezi policií a lidmi ve šmejdím byznysu na Mělnicku, takže jsem se vždy dostal jen na začátek předváděček. Ty ale mým příchodem okamžitě skončily,“ popisuje Prousek.

V roce 2017 dle svých slov ukončil jednu z posledních předváděcích akcí v Mladé Boleslavi. „Organizovali to opět lidé z Mělnicka, dokonce se mě pokoušeli fyzicky napadnout. Všemu zabránila mladoboleslavská policie, přibližuje praktiky šmejdů Prousek a hned dodává: „V tomto případě nemám rád, když Česká obchodní inspekce (ČOI)  tvrdí, že těmto akcím zabránila. Je to chlubení se cizím peřím na úkor mojí práce!

22 tisíc obětí šmejdů ročně

Prousek se setkal se 122 oběťmi šmejdů. Upozorňuje ale na to, že za jeden rok bylo napočítáno 22 tisíc obětí nekalých praktik, ale pouhých 8 případů se dostalo k trestnímu stíhání.

„Nejvíce mnou otřásl příběh osmdesátileté stařenky z Plzeňska. Nechtěla dát šmejdům peníze, tak ji naložili do dodávky, protože tvrdila, že má peníze doma. V ruce při tom svírala asi deset tisíc. Šmejdi jí ruku zkroutili, aby jí bankovky sebrali. Paní sice podala trestní oznámení, to bylo ale odloženo. Tady opět selhala jak policie, tak dozorové státní zastupitelství,“ zlobí se Prousek. S napadenou stařenkou se setkal po pěti letech od tohoto nepříjemného zážitku. „Pořád má ještě trauma, i dnes má slzy v očích, když si vzpomene, jak jí kroutili ruku a vulgárně na ni řvali,“ říká lovec šmejdů.

Nový fenomén - časopisoví šmejdi

V poslední době se v médiích často mluví o „energošmejdech“. Ty však Prousek nepovažuje za typické šmejdy.

„To celé funguje na bázi trojúhelníku zákazník - zprostředkovatel - dodavatel a to svoje šmejdství má zprostředkovatel placeno od poskytovatele energií, je mezi nimi smluví vztah. Vše je v podstatě o tom, s jakou dávkou slušnosti působí zprostředkovatel na zákazníka,“ domnívá se Prousek.

Podle něj jsou nyní větší hrozbou tzv. časopisoví šmejdi. „V různých časopisech se v poslední době objevují reklamy, velmi často jsou označovány jako slevový klub, nebo klub lovců příležitostí. Nabízejí hlavně nejrůznější léčivé přípravky, jako např. brýle, které mají vylepšit zrak o 250 %, zázračný přípravek na vyléčení cukrovky, apod.,“ varuje Prousek.

Šmejdy živí lidská beznaděj

Myslet si, že šmejdi útočí jen na seniory, je chyba. „Znám oběti, mezi kterými jsou mladí lidé, vysokoškoláci i inženýři a lékaři. Šmejdy totiž živí lidská beznaděj. Pokud je někdo nemocný, je schopný udělat cokoliv, tedy zaplatit za údajné léčivé přípravky. A na tom kvete šmejdí byznys,“ myslí si Prousek.

Domáhejte se svého práva

„Legislativa je plně postačující, jestli nám něco skřípe, tak je zájem orgánů činných v trestním řízení ve věcech konat. Já chci být živý aspoň deset let a všechny šmejdy vyhubit,“ přeje si Prousek.

Všem těm, kteří se stali obětí šmejdů, vzkazuje, aby se nebáli domáhat se svého práva. „Neházejte flintu do žita, pokud policie trestní oznámení nepřijme, stěžujte si, stále se svého práva domáhejte,“ uzavírá šmejdí detektiv.

Video  Infiltrátorka o prodeji po telefonu: Když dodržíte call script, prodáte cokoli komukoli  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi