Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Volby příští rok podraží. Česko na ně vyloží o 116 milionů více

Autor: ČTK - 
19. října 2019
09:23

Na volby v příštím roce by mělo jít ze státního rozpočtu 807 milionů korun. Je to o 116 milionu korun víc, než má jít z rozpočtu letos. Stojí to v návrhu státního rozpočtu na příští rok. V příštím roce se uskuteční krajské volby a volby do třetiny Senátu. Během roku také občané vybírají obecní zastupitele v několika desítkách obcí, kde se zastupitelstva rozpadla.

Celkové výdaje na volby a příspěvky politickým stranám mají v příštím roce klesnout proti letošku o tři miliony na 1,397 miliardy korun. Politické strany a hnutí by měly obdržet na příspěvku od státu 590 milionů korun.

Rozpočet pro příští rok nepočítá s příspěvkem na úhradu nákladů stranám za volební kampaně. Pro letošní rok počítá státní rozpočet na tyto účely s částkou 126 milionů. V loňském roce, kdy občané volili hlavu státu, třetinu senátorů a také obecní zastupitele, si volby vyžádaly z rozpočtu 1,171 miliardy korun.

Ministerstvo financí loni poprvé vyplatilo pěti stranám a hnutím příspěvek na činnost jejich politických institutů. Celkem šlo o 34,7 milionu korun. Předmětem politického institutu by měla být výzkumná, publikační, vzdělávací nebo kulturní činnost, a to například v rozvoji demokracie, právního státu, ale také občanské společnosti, v podpoře aktivní účasti občanů na veřejném životě i ve zlepšení kvality politické kultury a veřejné diskuse. Příspěvek na činnost institutů odpovídá deseti procentům příspěvku na činnost pro danou stranu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Manowar ( 19. října 2019 09:30 )

Hlavně nevolte nikoho z tradičních stran a piráty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa