Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jermanové se ve volbách chce postavit Kupka z ODS. Kdo bude středočeským hejtmanem?

Autor: Jakub Veinlich - 
19. září 2019
05:25

Do krajských voleb zbývá sice ještě zhruba rok, už teď se ale hlásí první adepti o hejtmanská křesla. Středočeský kraj chce vést jeho bývalý mluvčí, dnes poslanec, starosta a místopředseda ODS Martin Kupka. Ambici kandidovat potvrdil exkluzivně v Epicentru Blesk Zpráv. Svou pozici chce obhajovat i stávající hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO.

V politických stranách a hnutích už začala potichu příprava na příští krajské volby. Ty se budou sice konat až za rok na podzim, už teď ale politici šikují program a také postupně začali vybírat kandidáty na hejtmany. V neděli udělali první krok například členové místního sdružení ODS ve středních Čechách.

Jako lídra kandidátky ODS chtějí ve Středočeském kraji místopředsedu strany, poslance a také starostu Líbeznic Martina Kupku. „Pokusím se poprat o to, aby i ve Středočeském kraji se lidem žilo co nejlépe. Budu o to usilovat,“ řekl v pondělním Epicentru.

Na přímý dotaz pak potvrdil, že chce kandidovat a nahradit ve funkci stávající šéfku kraje Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Video  „Stát má lidem důvěřovat, ne je špehovat,“ komentuje rozšíření EET místopředseda ODS.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Ano, kolegové mi dali důvěru. Moje ambice je přispět k tomu, že se lidem v České republice bude lépe žít. A že se to dá realizovat na místní úrovni, že to je docela dobře možné organizovat a pracovat na tom na regionální úrovni a teď se o to snažím jako zákonodárce,“ přidal své důvody ke kandidatuře Kupka.

Místopředseda ODS připustil, že celý proces nominací je teprve v začátku. Definitivní kandidátku by měl schvalovat krajský sněm ODS 23. listopadu, konečné slovo by pak měla mít výkonná rada ODS a následně zřejmě i kongres strany na začátku ledna příštího roku.

Nejdříve za kraj mluvil

Kupka zná středočeský krajský úřad velmi dobře. V letech 2016–2017 byl náměstkem stávající hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, nyní je stále zastupitelem a v letech 2003 až 2008 byl mluvčím středočeského krajského úřadu.

Podle informací Blesk Zpráv by mohl být Kupkovým soupeřem o post lídra ODS ve volbách ale také například současný místostarosta Dobřichovic Michal Pánek.

Jermanová chce pokračovat

V boji o hejtmanské křeslo by se viděla ráda ale také stávající hejtmanka. „Ano, ráda bych funkci obhajovala,“ reagovala pro Blesk Zprávy šéfka Středočeského kraje, která je zároveň také místopředsedkyní hnutí ANO. Během svého funkčního období se také stala podruhé matkou. V polovině března se jí s o 15 let mladším manželem, kadeřníkem Jakubem Pokorným narodila dcera Ema.

První jména na lídra kandidátky už začínají „probublávat“ také v hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

„Nominaci krajského výboru už má například Petra Pecková, starostka Mnichovic. Další jméno, o kterém se u nás hovoří, je Ondřej Lochman, starosta Mnichova Hradiště,“ řekl Blesk Zprávám předseda středočeské organizace STAN a vlivný člen předsednictva hnutí Věslav Michalik.

Definitivní rozhodnutí bude podle Michalika ale až rozhodnutí krajského sněmu. „Ten se, předpokládám, sejde začátkem příštího roku,“ dodal k postupu schvalování kandidátky.

K urnám nejspíš v říjnu 2020

Poslední krajské volby se konaly v roce 2016. Ve Středočeském kraji zvítězilo hnutí ANO, které má 16 mandátů, jen o jeden méně má pak právě hnutí STAN. ČSSD získala 11 mandátů, ODS 10, KSČM osm a pět členů má v zastupitelstvu TOP 09.

Příští krajské volby by se měly konat ve 13 krajích (bez Prahy) pravděpodobně v říjnu 2020.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

adeso ( 19. září 2019 10:55 )

Bureš nemůže znát všechny pometla z ANO. Nejdřív jakoby "pracují" a pak rozkrádají. Navíc bába co sbali takového zajíce.... to je síla.

zada ( 19. září 2019 10:34 )

pražáci evidentně neumějí volit))), a na ženský jsou dost vyhraněný. No vždy´t j e to tam samý naškrebený nnamachrovaný límeček. prayžákům by slušel při jejich IQ tak leda spratek Novotný z Řeporyjí!!!

Ondratnv ( 19. září 2019 10:17 )

Jeden lepší než druhá Tohle už nikdy! ODS i se starým Klausem na smetiště!!!

havran2 ( 19. září 2019 09:23 )

Jermanka to už má dopředu spočítané ! Nestavět !

kukuku ( 19. září 2019 09:17 )

Nejenom připadá. 4% hlasů má jistých.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa