Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kupka by své děti na Čapí hnízdo nevzal. Proč si ODS s Babišem dál „neplácne“?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
17. září 2019
05:45

Místopředseda ODS Martin Kupka nepředpokládá, že zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli Čapímu hnízdu uklidní veřejnost. A že skončí demonstrace podobné těm na pražské Letné, Václavském náměstí i jinde po republice. Sám očekává, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman překontroluje práci svých podřízených přednostně, i když na to má ze zákona tři měsíce. Na „Čapák“ by Kupka své děti nevzal ani teď, po rozhodnutí žalobců. I to padlo v pondělním Epicentru Blesk Zpráv.

„Vzhledem k tomu, že čtrnáct dní před tím unikla informace, možná to byla sonda zjistit, jaká může být reakce veřejnosti, tak to velké překvapení nebylo,“ reagoval v Epicentru Martin Kupka na rozhodnutí státních zástupců Jaroslava Šarocha a následně i Martina Erazíma zastavit trestní stíhání Andreje Babiše kvůli údajnému dotačnímu podvodu při výstavbě Čapího hnízda. 

„Pevně doufám, že to rozhodnutí bylo uvážené, že bylo odborně správné,“ dodal místopředseda ODS. Sám má určité pochybnosti s vysvětlením, které má zatím veřejnost k dispozici. 

„Pokud státní zástupce vyhodnotil, že to není trestný čin, tak to musím jako rozumný politik respektovat,“ doplnil poslanec, podle kterého budí pochybnosti také fakt, že Erazím přezkoumával závěry Šarocha z dovolené. 

Rozhodnutí svých podřízených teď ještě prověří nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na své rozhodnutí, zda má jít Babiš přece jen k soudu, nebo Šaroch s Erazímem rozhodli správně, má ze zákona tři měsíce. Kupka očekává, že se Zeman ale vyjádří ještě dřív, než v zákonné lhůtě.

„Přednostně by se tomu asi věnovat měl a doufám, že přirozeně bude, ale nevím, zda bude mít možnost říct vůbec jiný závěr,“ padlo také v Epicentru.

Video  Problematické průtahy v kauze Čapí hnízdo. Pospíšil ji přirovnal k Rathově krabici od vína.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Spolupráce s ANO je stále vyloučena

I když státní zástupci nevidí zatím důvod, aby šel Babiš kvůli Čapímu hnízdu před soud, pro ODS tím podle Kupky nepadla bariéra, aby mohla pomýšlet na vládní spolupráci s hnutím ANO. 

A ani teď by Kupka podle svých slov své dvě děti na „Čapák“ nevzal. 

„Nevzal bych je tam před tím a nevezmu je tam ani teď. Myslím, že máme spoustu krásných míst v České republice, kam pravidelně vyjíždíme. A Čapí hnízdo jim ušetřím. Navíc toho je v televizi tolik, těch obrázků, že si to asi každý dovede představit,“ uzavřel Kupka. 

Proč ODS torpéduje EET a proč proti systému chystá opět ústavní stížnost? I to zaznělo v pondělním Epicentru, které si můžete pustit ze záznamu. 

Video  „Stát má lidem důvěřovat, ne je špehovat,“ komentuje rozšíření EET místopředseda ODS.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

1917 ( 17. září 2019 10:46 )

Nikdo ho tam nezve tak proč by se tam měl cpát. Může se svými fakany navštívit nějaké vytunelované ruiny a ukázat jim dílo ODS!

panda82 ( 17. září 2019 10:09 )

nevybudovala takovou oázu, nemusel topolánek lítat nahý po Toskánsku a mohl budovat

panda82 ( 17. září 2019 10:07 )

No to nm vládne, co vychovává z dětí, to už jim vtlouká politiku do hlavy, to můžeš, to nesmíš, no co kdyby se ho děti ptaly, táto cos udělal proto, aby skončila nevraživost, proč ODS z té buřiny co tam byla

hejhej ( 17. září 2019 09:03 )

Čapí Hnízdo se bez návštěvy Kupka a kohokoliv z opozice obejde. Ta demožumpa a Piráti jsou opravdu trapní ubožáci.

Lenka65 ( 17. září 2019 08:57 )

A on vás tam někdo zve? A že vylučujete spolupráci s Ano? Neříkejte, že Vám ji někdo nabídl? Každý ví, jaké zvěrstvo jste tady napáchali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa