Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Babiš ještě nemá vyhráno: Čtyři scénáře, co bude dál s „Čapákem“, zasáhne Zeman?

  • Autor: Jakub Kopřiva,Jakub Tomek - 
    4. 9. 2019
    05:02

    Zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (65, ANO) v kauze Čapí hnízdo. To navrhl státní zástupce Jaroslav Šaroch, jenže jeho závěr nemusí být definitivní. Do hry totiž může zasáhnout několik jeho nadřízených a šéf vlády by tak skutečně mohl skončit před soudem. Blesk proto připravil přehled, co bude dál.

    Šarochovo doporučení o zastavení trestního stíhání přistálo na stole jeho nadřízenému vedoucímu státnímu zástupci Martinu Erazímovi. Ten má nyní za úkol prokousat se spisem, který má přes 20 tisíc stránek. „Bude posuzovat, zda rozhodnutí odpovídá skutečnostem ve spisovém materiálu, a případně, zda je vše dostatečně odůvodněno,“ řekl Blesku mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

    Pakliže Šarochovy argumenty, proč zastavit stíhání Babiše a jeho rodiny, Erazíma přesvědčí, jeho návrh přijme a rozjedou se administrativní úkony k ukončení stíhání.

    Jestliže se ale Erazím se Šarochovým vysvětlením neztotožní, může mu dát pokyn k dopracování, aby se některými otázkami více zabýval, případně mu může doporučit jiný právní názor. K němu by měl dozorující zástupce Šaroch přihlédnout a svůj návrh na zastavení Babišova trestního stíhání přehodnotit.

    Farma Čapí hnízdo Farma Čapí hnízdo | Blesk/David Malík

  • 1.Co na to Šaroch?

    Pokud si Šaroch vezme pokyn svého nadřízeného k srdci a přihlédne k jeho doporučení, bude na celé kauze pracovat dál a všichni budeme čekat, jak to dopadne. Jestli bude mít pocit, že pokyn je nezákonný, může jej odmítnout.

    Podle mluvčího zastupitelství Aleše Cimbaly by pak byla řada na Erazímovi. „Pokyn v rámci dohledu může (Šaroch) odmítnout jako nezákonný a pak by byl míč na straně vedoucího státního zástupce, který by musel shledat, že na pokynu trvá nebo to vzít na sebe a rozhodnutí vypracovat sám,“ vysvětlil.  

    Nechtěl rozhodnout sám?

    Spekuluje se i o variantě, že Jaroslav Šaroch na sebe nechce vzít ožehavé rozhodnutí, a to obžalovat předsedu vlády. Proto to raději nechal na svém šéfovi Martinu Erazímovi, jemuž poslal devadesátistránkové odůvodnění svého návrhu na zastavení stíhání premiéra.

    Jaroslav Šaroch možná odvolá stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo. Jaroslav Šaroch možná odvolá stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo. | ČTK

  • 2.Zásah Bradáčové?

    Do celé věci může zasáhnout ještě vrchní státní zastupitelství v čele s Lenkou Bradáčovou (46). Je pravděpodobné, že její úřad by měl mít spíš připomínky a žádat informace, do případu by ale mohl vstoupit i výrazněji. „Než je rozhodnutí podepsáno, orazítkováno a vydáno, do té doby může Vrchní státní zastupitelství v Praze dát pokyn. Může tak učinit v případě, že si nechá předložit spis, že se s ním důkladně seznámí a že bude mít skutečně odlišný právní názor,“ řekl webu Aktuálně.cz bývalý šéf vrchního zastupitelství Stanislav Mečl.

    I tady je ale možné na pokyn nepřistoupit. A v takovém případě by pak Bradáčová mohla zakročit ještě rázněji. „Pokud by vrchní státní zastupitelství trvalo na svém, tak si tu věc atrahuje (převezme) a ve věci samo rozhodne,“ dodal Mečl.

    Lenka Bradáčová je známá jako bojovnice s mafií. Lenka Bradáčová je známá jako bojovnice s mafií. | Archiv Blesku

  • 3.Zvrátí všechno Zeman?

    Od vydání rozhodnutí se rozběhne tříměsíční lhůta, během které může všechno obrátit naruby nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (46). Ten má pravomoc zrušit rozhodnutí svých podřízených a dát jim pokyny, jak se má vyšetřování doplnit a jak na věc právně nahlížet.

    Pak by zase záleželo na dozorovém státním zástupci – tedy podřízeném z pražského zastupitelství – jak rozhodne. Suma sumárum: Zeman může nakonec přece jen Babiše poslat před soud. V případě, že ale nejvyšší státní zástupce nebude chtít zasahovat, bude premiér oficiálně zbaven trestního stíhání.

    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Foto Blesk - Mária Rušinová

  • 4.Přijde zásah shůry?

    Vidle by do všeho mohl hodit prezident Miloš Zeman (74). Může totiž přistoupit k abolici, tedy omilostnění Andreje Babiše a celá kauza Čapí hnízdo by nakrásně skončila. A co je na tom nejabsurdnější? Že by to musel spolupodepsat premiér, tedy Babiš. Ten ale odmítá, že by něco takového udělal.

    Slavnostní recepce na francouzské ambasádě se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. (11.7.2019) Slavnostní recepce na francouzské ambasádě se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. (11.7.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 5.Co je Čapí hnízdo?

    Farma Čapí hnízdo původně spadala pod Babišův Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na společnost s anonymními akciemi. Po roce dostala 50milionovou evropskou dotaci pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást holdingu Agrofert neměla nárok. Pár let poté farma opět přešla pod křídla holdingu.

    V roce 2016 Babiš ve Sněmovně řekl, že Čapí hnízdo vlastnili v době, kdy získalo evropskou dotaci, jeho příbuzní – syn Andrej Babiš (36), dcera Adriana Bobeková (40) a švagr Martin Herodes (43). Stíhána je i jeho žena Monika (45). V současné době patří rekreační centrum pod společnost Imoba, která loni evropskou dotaci vrátila i přesto, že na jejím získání prý nevidí nic nezákonného.

    Zástupci na odstřel?

    S novým zákonem o státních zastupitelstvích přišla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (70, za ANO). Ta si prý klade za cíl, aby nebylo možné šéfy státních zastupitelství odvolat bez udání důvodu, což návrh splňuje. Jenže nejvyšší žalobce Pavel Zeman tvrdí, že zákon je připraven proto, aby bylo možné rychlé přeobsazení funkce jak jeho, tak i vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové a Ivo Ištvána. To ale Benešová odmítá.

     

     

marmat ( 5. září 2019 23:12 )

cesky_novinar:No chobotnice není jen ODS...ale OK-je to hlava hlavonožce.Lidi jako Fiala, Němcová jsou ze STÁTNÍHO zástupce totálně naruby.Jak není po jejich,je to podfuk!To je ovšem při event.odložení 4 leté "šílenosti"na jejich odstoupení z politiky!

marmat ( 5. září 2019 23:01 )

cezar8:Media si dávají velmi podivné, tendenční úkoly!Např.jak udělat ze Šantrocha podvod­níka­...ko­rouhvič­ku..­.přes­tože vloni z 11 obvinění pozastavil spis Faltýnka
+3 manažérů a už tehdy naznačil JASNĚ, že chybí vážné důkazní podklady i k dalším!

snehuIak ( 5. září 2019 21:54 )

Koukám, že tě houslista vypek, fidlale.

snehuIak ( 5. září 2019 21:52 )

Ani náhodou. Nedovedeš si představit to sklamání když sem se dověděl, co má na triku. A to sm mu tak věril.

snehuIak ( 5. září 2019 21:49 )

A proč by se ptali? Tu mají vydat automaticky snat ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa