Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ODS rýpe v Olbramovicích do Babiše. Majitel Čapího hnízda byl proti obchvatu

Autor: Jakub Veinlich - 
17. srpna 2019
06:00

Už letos měla začít stavba obchvatu Olbramovic na Benešovsku. Tisíce aut denně tu projíždějí od Prahy směrem na Tábor. Ministerstvo dopravy ale rozhodlo, že se výstavba odkládá. Rozhodovalo asi o 60 námitkách od sedmi různých subjektů. Mezi nimi byla i firma vlastnící Čapí hnízdo, která spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). ODS si teď z šéfa vlády střílí a v obci vyvěsila billboard, na kterém Babišovi připomíná jeho předvolební slogan.

Obchvat Olbramovic, tedy nová silnice na trase Praha - České Budějovice, už měl stavební povolení. Před měsícem ale přišlo překvapení. „Byly tam vady procesního charakteru. Tudíž jsme rozhodnutí krajského úřadu museli zrušit. Věc se vrací úřadu k novému projednání. Úřad se naším rozhodnutím bude muset řídit,“ uvedl na začátku července pro Český rozhlas Regina mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Středočeský krajský úřad přitom vydal stavební rozhodnutí už v roce 2017. Na stavbu obchvatu si podle ministerstva dopravy stěžovalo v 60 připomínkách celkem sedm subjektů.

„Celkem 24 námitek proti stavebnímu povolení podala společnost DAVO Corporation, a. s. (provozovatel autobazaru, pozn. red,), další desítky námitek podaly fyzické osoby z řad obyvatel Olbramovic, tři námitky podalo samotné město Olbramovice a jednu společnost IMOBA, a.s.,“ píše ministerstvo dopravy ve své tiskové zprávě.

Stížnost kvůli hostům Čapího hnízda

Právě firma Imoba je vlastníkem farmy Čapí hnízdo, která patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše a kvůli které také čelí obžalobě kvůli machinacím při získávání dotací na vybudování farmy.

Právě firma Imoba podle České televize v roce 2015 prodala státu pozemky pro obchvat za zvýhodněných podmínek. Vyinkasovat měla od Ředitelství silnic a dálnic 3,7 milionu korun. Prodej se uskutečnil pouhé čtyři měsíce poté, co začal účinkovat nový zákon, který prosadila tehdejší vláda s Andrejem Babišem coby ministrem financí, připomíná web iRozhlas.cz.

„Když jsem se to ráno dozvěděl, tak jsem nevěřícně koukal, že se to zase zastavilo. Čekali jsme, že se do toho pustí letos na podzim nebo příští rok a ten obchvat bude. Situace je opravdu hrozná, dříve to byly pátky a neděle, ale dnes projede vsí každodenně kolem 30 tisíc aut,“ reagoval na rozhodnutí Ministerstva dopravy o zastavení výstavby obchvatu starosta Olbramovic Ivan Novák (nez.)

Podle ministerstva krajský úřad vydal povolení v rozporu se zákonem, proto bylo v odvolacím řízení zrušeno a věc vrácena k novému projednání.

Billboard ODS připomíná Babišovo heslo

To, že je do celého procesu zapojena také firma spojená se svěřenským fondem premiéra Andreje Babiše, si všimli i jeho političtí konkurenti z ODS. V obci proto vyvěsili billboard, na kterém premiérovi připomínají jeho předvolební slib: Obchvaty, obchvaty, obchvaty.“ A připsali k němu: Ale jen když nám nekazí byznys. 

„Pan premiér spolu s vedením Středočeského kraje sklízí to, co sami zaseli. Billboard v Olbramovicích není ničím jiným, než odlehčenou reakcí na to, že sliby hnutí ANO o nutnosti stavby obchvatu jsou jen mlácením prázdné slámy. A je vlastně jedno, zda je důvodem další z řady střetu zájmu premiéra Babiše nebo neschopnost kraje, který vede jeho hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová,“ okomentoval vyvěšení billboardu místopředseda ODS Martin Kupka, který byl v minulosti také dlouholetým mluvčí Středočeského kraje.

O stavbě obchvatu Olbramovic na Benešovsku se mluví už od 80. let minulého století. ŘSD léta neúspěšně vyjednávalo o výkupu potřebných pozemků od roku 2005. Obcí přitom vede hlavní tah z Prahy do jižních Čech a Rakouska.

Premiér Andrej Babiš (ANO) opakovaně odmítá, že by v kauze Čapí hnízdo udělal cokoli nezákonného. Vznik obchvatu v Olbramovicích v minulosti komentoval tak, že ho podporuje, jakkoli přivede dopravu blíž k této stavbě na Benešovsku.

marmat ( 17. srpna 2019 15:52 )

bozeboze:Kolik Vám asi je...?Klidně prezentujete a VELMI pyšné svoji hloupost a neznalost věci...Vůbec neznáte minimum ústavních postupů, vůbec nic netušíte o koaliční smlouvě.... SKORO se Vám dá taková ryzí neznalost a dětinskost závidět

marmat ( 17. srpna 2019 15:46 )

ODS rýpe už do všeho, co začíná A,nebo B.......Č ...měli by si najít ve svém zájmu nějakou jinou adresu....protože ta posedlost je dokonale požere

bozeboze ( 17. srpna 2019 13:43 )

Ladislav Schwarz, Brno

Tak to je pěkná šaškárna!!! To se svět musí náramně bavit, jakého máme super premiéra. Babiš odmítá ve vládě sedět s člověkem, kterého Zemanovi sám navrhl. Doneste mi popcorn, tohle bude ještě zajímavé. Jen je škoda, že tohle musím platit ze svých daní.

Petr Laun, Praha 3 - Žižkov
Babiši, Babiši, ty estébáku zlodějskej, porušujete s prezidentem oba dva Ústavu a ty jsi navíc podrazák. Chce se mi zvracet z toho, jak jsi křivej.

Ctibor Šatánek, České Budějovice
O pana Šmardu vůbec nejde. Pan prezident (ve státě s parlamentní demokracií a kosmetickým vlivem prezidenta) rozhodl, že ČSSD ve vládě nechce, radši podpora KSČM a SPD nebo ještě lépe"moje úřednická vláda do konce mého funkčního období". Pan Babiš ho ve vlastním zájmu, rád uposlechne.

Pane Šmardo, VY JSTE VÍTĚZ ŽE MEZI TU SMEČKU ZBABĚLÝCH ZBOHATLÍKŮ MINETE!!!!!

marmat ( 17. srpna 2019 13:27 )

Nejabsurdnější HIT je sestavení Senátní komise/poroty nad pitváním obou auditů z EU, zpracovaných na udání Čechů a prováděné skoro 100% Čechy !!! Ale chybička se vloudila VŠECHNO mají, jen ty audity nééé­éééé­.Absur­distán­/Kocou­rkov/ OBOJÍ!!!

prasatkopepicek ( 17. srpna 2019 13:06 )

Tak ted jsi mi to fakt nandal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa