V roce 2008 až 2013 dosahovaly průměrné úrokové sazby spotřebitelských půjček kolem 14 %. Takto vysokých sazeb se dnes nedočkáme ani přes mírné zdražování. Stále tak lze současnou situaci na úvěrovém trhu považovat za příznivou. Banky nyní nabízí úroky od zhruba 5 % věrní a dostatečně bonitní klienti si pak mohou přijít i na nižší sazby.

Porovnat půjčky od více bank se vyplatí

Úrokové sazby pod 5 % aktuálně nabízí Hello Bank!, Sberbank, Air bank a MONETA Money Bank. Nad 5 % začínají úroky u spotřebitelských půjček v ČSOB, v České spořitelně, v Equa bank nebo v Komerční bance.

I přestože nejnižší sazby se liší o zhruba jeden procentní bod, vyplatí se půjčku důkladně vybírat. Na úroky uváděné na oficiálních stránkách bank totiž dosáhnou převážně jen vysokopříjmoví klienti, v případě nabízeného vyššího úročení tak lze očekávat i větší rozdíly mezi nabídkami jednotlivých bankovních domů. Například Česká spořitelna sníží úrok až o 2 % u půjček nad 600 000 Kč.

BankaPůjčkaÚrok
Hello Bank! Hello Půjčka od 4,7 %
Sberbank Fér půjčka od 4,8 %
Air Bank Půjčka od 4,9 %
MONETA Money Bank Půjčka na cokoliv od 4,9 %
ČSOB Půjčka na cokoliv od 5,2 %
Česká spořitelna Půjčka od 5,4 %
Equa bank Minutová půjčka od 5,7 %
Komerční banka Osobní úvěr od 5,9 %

Bankovní úvěr nevybírejte jen podle úroku

Při výběru spotřebitelské půjčky se ale nezaměřujte jen na úrokovou sazbu, důležitým parametrem je i RPSN, výše půjčky a doba splatnosti. Roční procentní sazba nákladů se u bankovních úvěrů obvykle liší od úrokové sazby o méně jak jeden procentní bod. Důvodem jsou malé poplatky. Dnes už většina poskytovatelů vyřizuje i spravuje úvěrový účet zdarma, popřípadě za minimální náklady.

Velkou roli při výběru může hrát také výše půjčky. Ne v každé bance vám půjčí v rámci spotřebitelského úvěru milion korun nebo naopak jen 5 000 Kč. Co se horního limitu týká, ten má velmi štědrý Komerční banka, poskytuje úvěry až do výše 2 500 000 Kč, nízký dolní limit ve výši 5 000 Kč zas oceníte v Air Bank, v MONETA Money Bank nebo v Equa bank. Nejčastěji ale banky nabízí půjčky od 20 000 Kč do 800 000 Kč.

Ač na první pohled se může zdát, že se banky na úrocích domluvily, opak je pravdou. Úvěroví poskytovatelé se snaží navzájem konkurovat, a tak se vyplatí porovnávat jednotlivé nabídky. Navíc řada bank pravidelně připravuje pro nové i stávající klienty nejrůznější akce, kdy lze ušetřit na splátkách, poplatcích nebo úrocích.