Spotřebitelské úvěry na vzestupu

Kombinace dobrého stavu české ekonomiky, velmi nízké nezaměstnanosti a vyšších příjmů stojí za rostoucí důvěrou spotřebitelů ve vlastní schopnost splácet. Výsledkem je nárůst popularity různých typů úvěru. Dokonce i opatrnější lidé se nebojí půjčit si peníze například na pořízení nového auta, protože jsou přesvědčeni o tom, že s hrazením splátek nebudou mít v budoucnu komplikace. Rostoucí zájem o nebankovní instituce ostatně potvrzují i členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA). U spotřebitelských úvěrů zaznamenaly meziroční nárůst 5,9 %. Velmi populární je neúčelový úvěr, úvěr pro financování hmotného majetku nebo například již zmíněné financování automobilů.

Jde to přehledně přes internet

Pokud si žádost o půjčku spojujete s návštěvou bankovní pobočky, kde se posadíte za stůl a stanete se cílem hromady dotěrných otázek a složitých pojmů, je nejvyšší čas objevit online půjčky. V dnešní době máte možnost vše vyřešit přes internet a klasickým bankám se můžete zcela vyhnout. Stačí vyplnit několik základních informací a ihned získáte přehled o tom, kolik peněz a za jakých podmínek si můžete půjčit.

Mezi hlavní výhody nebankovních institucí se řadí méně náročná administrativa, benevolentnější podmínky a celkově rychlejší vyplacení peněz na váš účet. Vadou na krása pak bývají vyšší sazby a méně sympatická RPSN. Před žádostí si pečlivě zkontrolujte sazebník poplatků a celkovou částku, kterou budete muset zaplatit. Vyhnete se tak nemilému překvapení a smluvním pokutám v případě zanedbání některé z vašich povinností.

Když potřebujete peníze rychle

Plusy nebankovních půjček se promítají také do šíře nabízených produktů. Potřebujete si půjčit před výplatou několik stovek až tisíc korun? Přesně pro vás jsou určeny mikropůjčky. Nemáte bankovní účet a vyhovovalo by vám, kdyby vám peníze někdo předal přímo na ruku? Využijte hotovostní půjčky, u kterých vám po podpisu smlouvy zástupce společnosti předá hotovost klidně u vás doma. Velmi zajímavou možností jsou také peer-to-peer půjčky, kde na vaši žádost podanou přes online platformu reagují běžní lidé investující volné finanční prostředky.

Získat rychlou půjčku bez složitého papírování je realitou, nicméně vždy počítejte s tím, že za rychlost a vaše pohodlí se něco platí. Poplatky mohou být především u nižších částek až nepřiměřeně vysoké. Chcete-li si jednoduše porovnat výhodnost nabídek, nekoukejte pouze na úrokovou sazbu. Správným ukazatelem je v tomto případě RPSN, tedy roční úroková sazba nákladů. V té jsou zahrnuty všechny poplatky, které budete muset zaplatit.

Vyplatí se vám nebankovní půjčky?

U nebankovních půjček je na místě rozvážnost. To však neznamená, že lidem nepomáhají. Financování domácností úvěry či leasingem je běžné a praktické. Vždy byste však měli mít stálý příjem a jasnou představu o tom, jak dokážete peníze vrátit. V opačném případě se vystavujete zbytečnému riziku v podobě různých sankcí a nepříjemných poplatků.