Výměna zastaralých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním se podle odhadů Ministerstva životního prostředí týká zhruba 100 tisíc kotlů. Celkem bylo do dotačního programu v letech 2015 – 2020 vyčleněno 9 miliard Kč z fondů EU, které budou zpřístupněny ve třech výzvách. Cílem programu je zlepšení kvality ovzduší. 

Druhá výzva s alokací 3,4 miliardy Kč bude pro občany v jednotlivých krajích průběžně spuštěna od druhé poloviny tohoto roku. „Domácnosti mohou s naší pomocí vyměnit svůj stávající kotel 1. a 2. emisní třídy na tuhá paliva s ručním přikládáním za plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo kombinovaný kotel na uhlí a biomasu“ vysvětluje Martin Fencl ze společnosti E.ON Energie, a.s.

Až 85 % z ceny nového topného zdroje uhradí dotace.

Výše podpory je přitom vysoká. Například při pořízení tepelného čerpadla získáte zpět až 120 000 Kč. Domácnosti žijící v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším navíc získají na výměnu kotle bonus 7 500 Kč. Další finanční prostředky mohou přidat kraje. Teoreticky by tak lidé mohli mít nový topný zdroj zcela zdarma, což se v první výzvě podařilo některým obyvatelům Moravskoslezského kraje.

Kdy a jak o dotace žádat?

Rozdělování dotací je plně v kompetenci jednotlivých krajů, které určí konkrétní postup žádostí o dotace i své případné speciální podmínky. Platí, že kdo podá žádost mezi prvními, má vyšší šanci na úspěch, protože alokované finanční prostředky jsou omezené. Samotná příprava žádosti může trvat 2 až 4 týdny, a proto se nevyplatí s přípravou žádosti otálet.

Svěřte se do rukou odborníků.

Společnost E.ON nabízí komplexní pomoc a koordinaci kroků pro získání kotlíkové dotace. Z první výzvy kotlíkových dotací má bohaté zkušenosti jak s vyřizováním dotace, tak i s vlastní realizací výměny kotle. Zajistí za Vás veškeré papírování spojené s žádostí o dotaci, navrhne vhodný topný zdroj včetně zajištění jeho instalace a navíc pro překlenutí období do obdržení dotace je zajištěna i možnost financování.

Zaregistrujte se již dnes na www.kotelbezstarosti.cz