Přibyly v nich další dva listy, místo čtyř stránek mají tedy již šest. Pro lékaře to znamená jenom víc práce a pro pacienty delší čekání… Blesk vám poradí, co si máte na formuláři ohlídat.

Proč jsou formuláře tak nevyhovující? Kolonky jsou na každém listu neschopenky umístěny jinak, problém, že se nepropisují, je tedy malicherný oproti tomu, že když se propíšou, informace jsou na nich zpřeházené a nesmyslně vypsané. (Například na straně pět je v kolonce vypsáno »Schopen dne«, ale na straně šest na tom samém místě je »Vystaveno dne«…)

Tisková mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská říká: „Nové neschopenky jsou vytvořeny podle zákona, šest listů je tedy nutnost, i když nám to přidělává práci.

Fotogalerie
2 fotografie

Problémem jsou však nešťastně vytvořené kolonky a to, že každý papír musí lékař vypisovat zvlášť.“ Uvádí, že Česká správa sociálního zabezpečení nevydala k novým neschopenkám ani prováděcí předpis, natož školení pro lékaře.

Kdo ji vypíše?

Rozhodnutí o pracovní neschopnosti má podle nového zákona v rukou váš ošetřující lékař… To znamená, že s chřipkou poběžíte ke svému praktickému doktorovi, ale jestli si na sjezdovce zlomíte nohu, bude s neschopenkou zápolit chirurg. Specialisté si stěžují, že je to zdržuje.

Co si máte ohlídat?

Podívejte se pozorně, zda lékař vypisuje stránku pět a šest zvlášť. Nic jiného mu stejně nezbývá, papír totiž nepropisuje.

Jak dlouho budou platit?

Ministerstvo práce a sociálních věcí uznává, že se neschopenky příliš nepovedly, zároveň však nemůže rozjetý vlak zastavit hned. Vydalo se 3 790 500 ks neschopenek, které se spotřebují podle odhadů tak do jara příštího roku. Nové formuláře však dle tiskového mluvčího Jiřího Sezemského z ministerstva práce a sociálních věcí nahradí stávající snad dříve, v řádu měsíců. Vydání formulářů zajišťuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Pracovní neschopnost

První tři dny jste doma tzv. zadarmo. Od čtvrtého do čtrnáctého dne platí zaměstnavatel a vy dostanete zaplaceno nemocenskou společně s výplatou. Peníze dostanete za pracovní dny. Od patnáctého dne platí neschopnost správa sociálního zabezpečení, a to za kalendářní dny. Vy sami si zvolíte, zda chcete vyplatit dávku složenkou nebo převodem na účet.

V čem se budou lišit?

Již dnes se pracuje na nové podobě neschopenek. Jiří Sezemský z ministerstva práce a sociálních věcí říká, že by měly být jednodušší, s menším počtem listů a v kvalitnější úpravě. Přesto se do budoucna počítá s nahrazením současných formulářů tzv. elektronickými neschopenkami.

Co dělat, když je špatně vypsaná?

Zaměstnavatel nemá žádnou povinnost kontrolovat, zda je neschopenka vyplněna formálně správně a zda jsou v ní všechny náležitosti. Neschopenku si tedy při odchodu od lékaře dobře pročtěte. Pokud zjistíte jakýkoliv omyl, vraťte se raději k němu. Jakmile budete mít v neschopence nesrovnalosti, hrozí vám, že přijdete o peníze! Jestliže nesouhlasíte s datem vzniku a ukončení pracovní neschopnosti, můžete se proti tomu do tří dnů odvolat. Právě data vzniku a ukončení pracovní neschopnosti jsou důležitá pro nárok na výplatu nemocenského. Zodpovědný je za chyby lékař.


CO S NESCHOPENKOU? List po listu:

Strana 1: Lékař zasílá při začátku nemocenské na »sociálku«.

Strana 2: Má žlutý pruh, slouží jako váš doklad, že jste nemocný. Jsou na ní napsány dovolené vycházky, slouží jako váš průkaz při návštěvě u lékaře, případně ji musíte ukázat kontrolorům. Na konci pracovní neschopnosti tento doklad odevzdáte zpět lékaři, který ho založí do vaší zdravotnické dokumentace.

Strana 3: Má na sobě modrý pruh, do tří dnů ji musíte doručit zaměstnavateli. Slouží k uplatnění nároku na náhradu mzdy.

Strana 4: Má růžový pruh, pokud vaše nemoc trvá více než 14 dní, zašlete stranu čtyři spolu s tzv. lístkem na peníze zaměstnavateli, slouží k uplatnění nároku nemocenské.

 

Strana 5: Má růžový pruh, doručíte ji zaměstnavateli při skončení pracovní neschopnosti. Strana 6: O tuhle poslední stranu se už nestaráte, lékař ji při skončení vaší pracovní neschopnosti posílá vašemu zaměstnavateli.