Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Víte, že byste se při výběru postele měli zaměřit i na její výšku?

29. srpna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Šířka a délka postele jsou dva parametry, na které se při výběru klade největší důraz. Málokdo si však uvědomuje, že neméně důležitou hodnotou je i její výška. Proč je tolik důležitá?

Výšku postele vždy vybírejte podle výšky svojí postavy. Jen tak se vám bude z postele dobře vstávat, ale také do ní dobře uléhat. Jaká výška je ta pravá a co dělat s původní nízkou postelí? Dozvíte se v článku.

Jak si vybrat dostatečně vysokou postel

Před nákupem si na postel sedněte. Optimální výšku v závislosti na vaší postavě vyberete takovým způsobem, že si sednete na kraj postele, tak abyste obě chodidla měli položená na zemi. Lýtková a stehenní kost by měly svírat úhel 45°. Obecně se má za to, že by se ložná plocha měla nacházet ve výšce mezi 45−55 cm. U seniorů může být ložná plocha klidně i 60 cm a více nad zemí.

Jak ze stávající nízké postele udělat postel s optimální výškou

Možná, že již doma máte postel, kterou jste koupili společně s dalším ložnicovým nábytkem v sérii, takže její výšku potřebujete jen upravit. Nemusíte se obávat žádných řemeslnických úprav. Stačí si jen pořídit dostatečně vysokou matraci.

Při jejím výběru nezapomeňte zohlednit velikost zápustné hloubky v rámu postele. Zápustnou hloubkou myslíme vzdálenost od horní hrany bočnice po horní hranu roštu. Její velikost je důležitá proto, aby matrace z postele nepadala nebo v ní nebyla naopak příliš „utopená“. Platí, že zhruba jedna čtvrtina by měla být kryta bočnicí, díky které nesklouzne matrace na zem. Ideální volbou je matrace se zdravotní profilací ze studené pěny Super Fox, kterou můžete pořídit s výškou od 18 až do 28 cm.

Autor: Hilding Anders Česká republika a.s.

Výhody vysokých postelí

Kromě toho, že se z postele dobře vstává, má dostatečná výška příznivý vliv také na životnost matrace. Ta může díky dostatečné volné ploše pod postelí dobře dýchat, čímž se předchází tvorbě roztočů a alergenů vznikajících z lidského potu.

Výše položená ložná plocha vás chrání před průvanem proudícím mezi podlahou a dveřmi, ale i před vířícím prachem, což ocení zejména alergici. Nejnižší doporučovaná výška z hlediska prašnosti je
30 cm. Vzhledem k tomu, že teplo stoupá nahoru, je v postelích s vysoko položenou ložnou plochou více teplo, což oceníte zejména v zimě.

Komu se bude z postele lépe vstávat?

  • Osobám se zhoršenou pohyblivostí
  • budoucím maminkám v pokročilém stupni těhotenství
  • seniorům
  • osobám trpícím nízkým tlakem

Užijte si i vy spaní ve výškách.

Video se připravuje ...