Matrace plná roztočů už za 4 měsíce

Vaše matrace je rájem mnoha nezvaných a nepříjemných hostů. Během spánku vypotíte až 1,5 litru tekutiny a většina jí bohužel zůstane v matraci. Každou noc z vašeho těla navíc odpadne asi 1,5 g lupů a odumřelých kožních buněk. Za rok se tak v matraci usadí kolem 200 gramů prachu. To vše tvoří ideální živnou půdu pro různé bakterie, viry a především roztoče. Roztoči milují vysokou vlhkost a teplo kolem 22 až 26 stupňů. A přesně to si užívají ve vaší matraci, kterou jim ve spánku zahřejete a ještě zvlhčíte pocením. Spánek na takové matraci pak může vyvolávat alergie, astma nebo třeba atopický ekzém.

Za rok se tak v matraci usadí kolem 200 gramů prachu.
Autor: 123rf.com

2 milióny prachových roztočů a jejich výměšků

Největší koncentrace roztočů je právě na podzim a v zimě. V tomto období více topíme a zároveň méně větráme. Dospělí roztoči D.pteronyssinus a D.farinae přežívají za vhodných podmínek několik týdnů a během tohoto období se několikrát páří. Samička za svůj život naklade 40–80 vajíček. To, co ale způsobuje alergii, nejsou přímo roztoči, ale jejich exkrementy. Za svůj život jich vyprodukují 200 krát než sami váží. Odhaduje se, že matrace, kterou používáte 10 let, obsahuje až 2 milióny prachových roztočů a jejich výměšků. A to vše během spánku vdechujete.

Jak se zbavit roztočů

O matraci je potřeba se pravidelně starat, nebo se její životnost výrazně zkrátí. Vzpomeňte na naše babičky, které vždy nechávaly peřiny vyvětrat v mrazu nebo na pořádném slunci. Podobné je to i s roztoči. Nemají rádi sluce, ale také mráz. Proto je dobré nechávat matraci větrat bez povlečení nebo ji nechat provětrat v době mrazu na balkóně. Roztoče tak spolehlivě zabijete. Jak to ale řešit v panelových bytech, kde tyto možnosti nejsou? Vyzkoušejte další babskou radu - čištění s pomocí jedlé sody. Nejprve matraci vysajte, čímž odstraníte část roztočů i jejich výkalů. Pomocí sítka posypte matraci jedlou sodou, která funguje jako dezinfekční prostředek. Nechte 30 minut působit a potom matraci opět vyluxujte. Smíchejte vodu s pár kapkami esenciálního oleje v lahvičce s rozprašovačem a matraci lehce postříkejte. Jako olej se hodí levandulový, který má dezinfekční a zároveň uklidňující vlastnosti, nebo eukalyptový, který roztoči skutečně nenávidí.

Až budete vybírat novou matraci, myslete na to, aby dýchala.
Autor: 123rf.com

Vyberte si matraci, která dýchá

Až budete vybírat novou matraci, myslete na to, aby dýchala. Přesně taková oboustranná je matrace ViscoFoam Duo od decoDoma. Vyvinuta byla ve Španělsku, kde jsou zvyklý na vysoký komfort při spánku i v horkých letních dnech. Proto je tužší strana opatřena speciálním prodyšným 3D úpletem, který zajišťuje dokonalé proudění vzduchu, takže se na matraci zbytečně nepotíte. Měkčí strana má 3 cm paměťové pěny a luxusní potah prošitý antialergickým dutým vláknem. Oboustranná matrace je tvořena jádrem o výšce 17 cm z vysoce kvalitní studené pěny Eliocel se systémem otevřených buněk. Díky zajištění dokonalé cirkulace vzduchu může matrace tzv. dýchat a nehromadí se v ní vlhkost. Roztoči tam mají méně výhodné podmínky pro svůj život a vy mnohem lepší spánek.