Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Karanténa přinese rozvody i domácí násilí. Může nás ale také stmelit, říká psychoterapeut

19. března 2020 | 06:00

V Číně měla dlouhodobá karanténa špatný vliv na partnerské vztahy. Vzrostl počet rozvodů i případů domácího násilí. Jak postupovat, aby vám karanténa nezničila vztahy s dětmi, manželem, rodinou a dalšími členy vaší domácnosti? Co všechno může „domácí vězení“ přinést? Podle psychoterapeuta a hypnoterapeuta Martina Jana Švermy mohou být dopady pozitivní i negativní. Záleží na tom, jak se k situaci postavíme.

Čínské město Xi'an se v posledních dnech "pyšní" neblahým rekordem. Poměrně dost manželských párů zde podalo žádost o rozvod. V některých okresech dokonce došlo k přetížení místní samosprávy kvůli vyřizování žádostí o ukončení manželství.

Podle odborníků z tamního tisku Global Times můžeme nárůst přičíst měsíčnímu uzavření kanceláří, tudíž mnohé žádosti manželé podali se zpožděním. Druhý důvod je už méně pozitivní. Lidé v Číně žijí v malých bytech, ve kterých se jim nedostává příliš mnoho osobního prostoru, což může rozdmýchávat partnerské sváry.

Proč pandemie zapříčinila větší rozvodovost? Existuje více teorií, nebo je to logické a nevyhnutelné?

Současný stav se dočasně nuceně změnil. Představuje extrémně neobvyklou situaci, na kterou nikdo z nás není připraven. Ani ji neměl možnost zažít. Většina z nás

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová