Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Litovel v karanténě jako město duchů! Děsí infekční odpad, strach mají i dodavatelé

Autor: Pavel Ryšlink - 
18. března 2020
12:34

„Ve městě to vypadá tak, řekl bych, že obyvatelé se s tím smířili.“ Tak  popsal Blesku situaci v Litovli starosta Viktor Kohout. Město je od pondělního rána spolu s Uničovem centrem zakázané oblasti. Kvůli koronaviru nesmí prakticky nikdo dovnitř ani ven.

„Občané jsou z velké části v pohodě, ale jsou i nervózní. Jinak Litovel je teď mrtvé město, město duchů,“ konstatoval starosta Kohout a dodal: „Je tu klid, všichni akceptují situaci, ale je v nich velká obava. A je tu totiž spousta nezodpovězených otázek.“

Na litovelském náměstí  nepotkáte živáčka... Na litovelském náměstí nepotkáte živáčka... | Pavel Ryšlink

Dodavatelé se bojí

Potravin, léků a drogistických potřeb má Litovel dost. „Ráno jsem objel všechny obchody a jsem rád, že mohu konstatovat, že většina funguje a obchody jsou dobře zásobené,“ konstatoval starosta, i když přiznal, že určité problémy v zásobování přece jenom jsou. „Někteří dodavatelé sem nechtějí jezdit. Bojí se, aby se nenakazili,“ uvedl Kohout.

Strach z infekčního odpadu

Jedním z největších problémů v zakázané oblasti je odvoz odpadů. „My nemáme pro popeláře z řad nasmlouvaných firem ochranné prostředky. Všude je v odpadech přitom plno petek, které mohou být vysoce infekční,“ prozradil litovelský starosta a dodal: „Takže momentálně se snažíme nějak dohodnout s hasiči, jestli by nám v řešení tohoto problému mohli být nějak nápomocni.“

Ani s kočárkem

I v zakázané oblasti platí striktní zákaz vycházení. Lidé mohou leda na nákup nebo do práce. Ani maminky s kočárky nemohou jít na procházku s kočárkem. Tady má výhodu ten, kdo má u domu vlastní zahradu a může na ni děti vypustit.

Nákaza koronavirem rozšířená mezi lidmi

Kynice v izolaci

Nákaza koronavirem rozšířená mezi lidmi 7. března při oslavě MDŽ odřízla v pondělí od okolního světa Kynice na Vysočině. Vesnice je v karanténě, farmář Pavel Francl má ale výjimku. O jeho 600 krav se stará 12 lidí, kteří dojíždějí odjinud. Nikdo z ošetřovatelů není místní a není v karanténě jinde. Střídají se ve směnách. Jakmile dorazí před uzavřenou obec, kde stojí hlídka, musejí prokázat svou totožnost. „Pak teprve je pustí dál, ale jen do zemědělského areálu, ten není ve vsi, ale asi sto metrů nad vsí,“ uvedl Francl. Přímo do vesnice podle něj ošetřovatelé nesmějí, tím už by podmínky karantény porušili.

Autobusy teď v  Kynici nejezdí. Autobusy teď v Kynici nejezdí. | Pavel Ryšlink

Video  Rouška bez šití: Jednoduchý návod! Stačí kus látky a gumičky.  - Petra Veselá
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa