Trápí ji cesta plná jedů i trafostanice, kterou má pár metrů od pozemku. „Nikdo nám nechce pomoct, cesta je postavená načerno, a ještě zvedli výkon trafostanice, která hučí a nedá nám spát,“ říká Dana Čapandová. Že je cesta škodlivá, potvrdil paní Daně i soudní znalec. „Ze znaleckého posudku pana inženýra Dumala vyplývá, že komunikace je zcela nepřípustná s ohledem na použití recykláže s obsahem dehtů,“ čte ze zprávy. „Mám bolesti hlavy, alergii,“ vysvětluje situaci.

Po cestě navíc jezdí pravidelně náklaďáky, které vozí materiál na výstavbu vedlejších chat. „Zakopávají nám kabely jenom metr od pozemku a nevíme, jestli to mají vůbec povoleno. Se sousedy z pěti okolních chatek píšeme stížnosti, a nic se tu neřeší,“ zoufá si Dana.

Rozčiluje ji i zvýšení výkonu trafostanice, které s ní nikdo neprojednal. „Trafo je jen šest metrů od našeho pozemku a má být nejméně sedm. Soused ho má dokonce jen metr od pozemku,“ dodává s tím, že už při výstavbě byla porušena meliorace a od té doby mají potíže s vodou. V chatě má podmáčené i stěny. „I když tady topím, opadává omítka a je to celé vlhké, bojím se, že nám spadne celá dřevěnka,“ uvádí Čapandová.

Místo přírody, která obklopovala její chatu, se dnes dívá pouze na vysekané holiny a na zahradě jí postupně odumírají keře a i stromy. „Letos nám uhnila třešeň, dvě švestky, ořech neplodí. Ve studni je kalná voda, před chalupou hynou keře. Jako milovnici přírody mi to trhá srdce,“ dodává Dana, která si na pomoc s úřady sice přizvala advokáta, ale doufá, že Ombudsman Blesku poradí další možnosti.

Pomoci může soud i odbor životního prostředí

„Hned zkraje musím říci, že paní Dana učinila správně, když se v této složité záležitosti obrátila na advokáta, se kterým věc řeší s různými úřady podáváním podnětů, stížností a odvolání,“ říká Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková.

„Doporučila bych navíc obrátit se na civilní soud se sousedskou žalobou, která by měla vyřešit nadměrné stékání vody na její pozemek i úpravu komunikace s nevhodným dehtovým povrchem.“

Podle Ombudsmanky Blesku byla trafostanice na sousedním pozemku paní Dany umístěna na základě územního rozhodnutí stavebního úřadu. „Navýšení jejího výkonu pak dle mého názoru již povolení stavebního úřadu nevyžaduje, neboť se jedná o pouhou stavební úpravu,“ tvrdí Šafránková.

Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková
Autor: Tonda Tran

Co se týká komunikace s dehtovým povrchem, k této podle stanoviska stavebního úřadu nebylo třeba stavební povolení ani ohlášení. „Vzhledem k tomu, že je zde důvodné podezření, že by dehtová komunikace mohla být zdraví škodlivá, udělala paní Dana dobře, když se zároveň obrátila na krajskou hygienickou stanici. Pokud tak ještě paní Dana neudělala, přichází v úvahu podat ještě podnět na příslušný odbor životního prostředí, a to ze stejného důvodu,“ myslí si JUDr. Šafránková.

A rada na závěr pro všechny: „Určitě je zapotřebí sledovat úřední desku příslušné obce. V případě komunikace s dehtovým povrchem by to ale paní Daně stejně nepomohlo, protože v této věci žádné stavební řízení neprobíhalo. V obecnosti to ale lze jednoznačně doporučit,“ uzavřela Ombudsmanka Blesku.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo.

Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz! Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

 

Video
Video se připravuje ...

Kutil Jaroslav Hofmann vyřešil elektřinu v chalupě solárním panelem a 12 V rozvody.. Romana Vébrová

Fotogalerie
8 fotografií