Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéf Central Group v Hráčích: Rusové při koupi bytu musí podepsat odsouzení války

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ver - 
18. listopadu 2023
10:51

Dalším hostem pořadu Hráči je šéf společnosti Central Group, která staví rezidenční bydlení, Dušan Kunovský. Moderátorka Vera Renovica s 12. nejbohatším Čechem  probrala podrobně trh s byty. Řeč přišla také na téma zahraničních klientů. Těch má teď firma minimum. A na vině je i válka na Ukrajině.

Válka na Ukrajině má dopad také na stavebnictví. I prodej bytů. Největší developerská společnost v Česku Central Group, která si připomene třicet let na trhu, hlásí, že nemá téměř žádnou zahraniční klientelu. „Dříve zahraniční klientela tvořila významnou součást. S vpádem Ruska na Ukrajinu se ta situace zásadně zlomila,“ řekl v pořadu Hráči šéf společnosti Dušan Kunovský, jehož majetek je odhadovaný na zhruba 33 miliard korun. 

Video  Majitel Central Group v Hřáčích: Ruská a Běloruská klientela musí při koupi bytu odsoudit písemně válku na Ukrajině  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Za cizince firma nepovažuje klienty ze Slovenska. Záměrně se prý však odstřihla od zájemců o byty z Ruska a Běloruska. „Nemůžeme odmítnout prodat Rusovi byt, ovšem jako první a možná jako jediní na trhu jsme se rozhodli, že co se děje, je neakceptovatelné z hlediska mezinárodního práva i morálky a že my neprodáme byt Rusovi nebo Bělorusovi, který nepodepíše prohlášení, že odsuzuje politiku svého státu vůči Ukrajině,“ dodal majitel stavební firmy.  

Problém s ombudsmanem

Tuto praxi sice v minulosti napadl ombudsman, ale firma se podle Kunovského opírá o dřívější rozhodnutí Ústavního soudu. „My jsme to právně vyhodnocovali, vedli o tom korespondenci s úřadem ombudsmana, který tu naši politiku napadl. Ale na naší straně je rozhodnutí Ústavního soudu, který už v obdobné záležitosti vynesl rozsudek,“ vysvětlil při rozhovoru s Verou Renovicou.

Video  Hráči: Hostem 12. dílu je Dušan Kunovský. Majitel společnosti Central Group a 12. nejbohatší Čech  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Do konce války změna nepřijde

Zpětně hodnotí takovou firemní politiku jako správné rozhodnutí. I přestože tím společnost přišla o nemalé peníze. „Je to nestandardní, ale stojím si za tím,“ dodal Kunovský ve studiu Hráčů. V jednom z pražských projektů stojí například byt 4+kk s terasou 21 milionů korun. A právě takové byty kupovali v minulosti hlavně zámožní klienti z Ruska. „Vyplývá to z mého bytostného přesvědčení, že to, co se na Ukrajině děje, je nehoráznost. A nezměníme to, dokud ten konflikt neskončí. Asi to pro nás bylo byznysově nevýhodné, ale někdy musí převážit morálka,“ uzavřel téma Kunovský.

Nový díl Hráčů si můžete pustit na Blesk.cz už v pondělí 20. listopadu. Celý rozhovor si pak můžete přečíst také v pondělním deníku Blesk, nebo poslechnout v podcastových aplikacích.  

Video  Hráči upoutávka: Dušan Kunovský  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Lucio1 ( 18. listopadu 2023 21:05 )

Jako když jsem nastupoval do podniku v 83.. a musel jsem se vyjádřit k r.68., takže vše při starém., buzerace..

.tg.bb ( 18. listopadu 2023 18:08 )

Bez Rusáků, co se tu roztahují od konce 90. let, by ceny bytů byly zcela jinde. V Praze je v nových barácích minimálně polovina Rusáků. Oni tu v podstatě zku rvi li ceny a omezili nabídku, protože jejich poptávka je prakticky nekonečná.

Jirik-ta ( 18. listopadu 2023 18:02 )

usa 40% HDP na výrobu zbraní vs Rusko 4% HDP. No ti amíci to prostě prodat musej.

Jirik-ta ( 18. listopadu 2023 18:00 )

💖🌼 válka tyhle západní zloděje živí.

Jirik-ta ( 18. listopadu 2023 17:58 )

zlatý komunisti.

Zobrazit celou diskusi