Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

100 nejbohatších Čechů: Vdova po Kellnerovi zůstává první, Babiš je se 170 miliardami pátý

Autor: ČTK, red - 
4. října 2023
13:51

Nejbohatší zůstává v Česku i nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem 378 miliard korun, uvedl v novém žebříčku Forbes. Expremiér Andrej Babiš, který bude v pondělí hostem pořadu Blesku Hráči, se umístil na 5. místě se 170,1 miliardami korun.

Po první Kellnerové, vdově po tragicky zesnulém Petru Kellnerovi, je na druhém místě podle žebříčku Forbes většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský, který je rovněž majitelem Czech News Center, vydavatele deníku Blesk.

Křetínský skončil druhý s majetkem 210,9 miliardy korun a ve srovnání s loňským říjnovým žebříčkem postoupil o dvě pozice. Třetí je majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 185,6 miliardy korun, který byl před rokem druhý. Forbes dnes žebříček stovky nejbohatších lidí Česka zveřejnil na svém webu.

Na čtvrtém místě je majitel energetické a uhelné Sev.en Energy Pavel Tykač, jehož majetek dosahuje 183,3 miliardy korun.

První pětici pak uzavírá bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 170,1 miliardy korun. Právě Babiš bude v pondělí 9. října hostem pořadu Hráči na Blesk.cz.

Na Kellnerovou se dotahují

Majetek Kellnerové s rodinou podle Forbesu meziročně lehce klesl o 4,9 miliardy korun. Časopis upozornil na to, že další podnikatelé v žebříčku se ke Kellnerové přibližují. Majetek Křetínského meziročně vzrostl o 92,3 miliardy korun, majetek čtvrtého Tykače pak o 99,3 miliardy korun. Hodnota majetku třetího Komárka naopak mírně poklesla o 4,6 miliardy korun. Babišův majetek podle Forbesu od loňského října narostl o 62,3 miliardy korun.

V TOP 10 nově Strnad a Tesař

V první desítce se stejně jako loni objevuje realitní podnikatel Radovan Vítek, zakladatel Alzy Aleš Zavoral a jeden ze zakladatelů Avastu Pavel Baudiš.

Nově se ale mezi prvními deseti umístil na deváté pozici zbrojař Michal Strnad s majetkem 45,9 miliardy korun a na desátém místě majitel hydroenergetické společnosti Energo-Pro Jaromír Tesař, jehož majetek časopis vyčíslil na 40,6 miliardy korun.

Sto nejbohatších českých podnikatelů má podle Forbesu majetky v souhrnné výši zhruba 2,5 bilionu korun.

Čtyři úplní nováčci

Do žebříčku letos Forbes zařadil čtyři nováčky. Jsou jimi Otakar Šuffner a Marek Vašíček, zakladatelé tradingové společnosti FTMO, kteří jsou na dělené 57. až 60. pozici a jejichž majetek se odhaduje na 8,8 miliardy korun.

Dalšími nováčky jsou Aleš Graf (6,7 miliardy korun), zakladatel Centropolu, jednoho z prvních alternativních obchodníků s energiemi, a Lucie Večeřová, dědička zemědělské společnosti Agro-Měřín s šestimiliardovým majetkem.

Spodní hranice pro zařazení do stovky nejbohatších se zvedla na 3,6 miliardy korun z loňských 3,2 miliardy korun. Uzávěrka údajů, ze kterých Forbes vycházel, byla 22. září.

Video  Podnikatelé Baťa, Kellner, Waldes. Vydupali ze země světová impéria, tragickému osudu ale neunikli  - Videohub
Video se připravuje ...

Levsalonu ( 5. října 2023 12:10 )

Jak se majetek určuje najdete na Forbes.cz

Levsalonu ( 5. října 2023 12:01 )

Samozřejmě, že nedotáhnete pryč. Psychopatům je jakákoli kritika lhostejná.

Levsalonu ( 5. října 2023 11:59 )

I přes jeho miliardy vypadá Bureš pořád jako druhořadý gangster ze zapadlé ruské gubernie.
A Bureš není Čech, nanejvýš čehůn.

milan59 ( 5. října 2023 10:46 )

Tak to už jste mu všechny ty měsíční miliony přepočítal tak snad jste neudělal malinkatou chybičku,jinak vás nahlásím bulváru

milan59 ( 5. října 2023 09:41 )

Hmm a pan Babiš ano? A kdopak mu ty dotace SCHVALUJE,že by on sám a pak si to dával do banky Ale no tak,snad opravdu nevěříte všemu co se denně sesmolíčkuje na pana Babiše a to jen proto,aby se ostatní špinavé prádlo schovalo. Spočítejte si tedy taky kolik financí p.Babiš dává na různé pomoci matkám samoživitelkám atd. a kolik jeho firmy,které má ve svěřenském fondu odvádějí daně státu a ne do ciziny,kolik zaměstnávají ty firmy lidí atd. Kolik financí ze svých skromných platů cca 300tis. dávají třeba p.Fi­ala,­p.Pe­karo­vá,p­.Vys­trčil aj. na pomoc nemocným dětem ? NIC !!Hlavně že skoro každý kritizujete jen pana Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa