Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Detaily nehody vrtulníku s Kellnerem na palubě: Jeden z průvodců byl pod vlivem drog!

Autor: jel - 
29. září 2023
05:00

V březnu roku 2021 došlo na Aljašce k vážné nehodě vrtulníku, při níž zemřel český miliardář Petr Kellner (†56) a čtyři další lidé. Jediným přeživším havárie byl bývalý reprezentant ve snowboardingu David Horváth. Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) nyní vydal závěrečnou zprávu o vyšetřování nehody. V ní se mimo jiné uvádí, že vedoucí horský průvodce měl v krvi drogy a pravděpodobně byl pod vlivem přímo v době nehody.

K nehodě došlo 27. března roku 2021 na ledovci Knik na Aljašce. Kellner společně s několika dalšími lidmi podnikal adrenalinový sport heliskiing. Vrtulník, v němž cestovali, však narazil do ledovce.

Kromě Kellnera přišel o život také trenér snowboardingu Benjamin Larochaix (†50), pilot Zachary Russell (†33) a dva horští průvodci: Gregory Harms (†52) a Sean McManamy (†38).

Průvodce pod vlivem drog!

NTSB ve zprávě uvádí, že vedoucí průvodce (z dostupných informací není jasné, který z výše zmíněných to byl - poz. red.) měl v době nehody v těle kokain a amfetamin. „Vzhledem k hladinám drog naměřeným v krvi byl vedoucí lyžařský průvodce v době nehody pravděpodobně pod vlivem drog,“ stojí v závěrech vyšetřování. Druhý průvodce měl v těle stopové množství THC, v době nehody jej tato látka pravděpodobně neovlivňovala. THC může být v krvi naměřeno i několik dní po užití marihuany.

Úřad v textu upozornil, že ačkoli průvodci nejsou podle federálních leteckých předpisů považováni za členy posádky, během letu mají povinnost asistovat pilotům například při identifikaci nebezpečných míst, případně jim pomáhat při nástupech a výstupech. „Nicméně vyšetřováním nebylo možné zjistit, zda užití nelegálních drog hlavním průvodcem mělo vliv na havárii,“ píše se ve zprávě.

Společnost Tordrillo Mountain Lodge (TML), která organizovala tuto heliskiingovou výpravu, informovala, že má v příručce pro své zaměstnance z roku 2020 jasně uvedeno, že piloti ani průvodci nesmí být během heliskiingového výletu pod vlivem alkoholu nebo rekreačních drog. „Ačkoli není přesně stanoven postih za porušení tohoto pravidla, tyto přestupky nebudou brány na lehkou váhu, budou řešeny individuálně a mohou skončit ukončením pracovního poměru,“ píše se v zaměstnanecké příručce.

Video  Extrémní sport, který stál miliardáře Petra Kellnera život.  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 30. září 2023 04:51 )

Ale byl to Amík a ti jen škodí světu.

krapotkin ( 30. září 2023 04:48 )

Můžu potvrdit. Se mnou bez velkýho panáka slivovice po ránu taky není řeč.

otrusnik ( 29. září 2023 15:09 )

Kdyby seděl doma tak by s ním vrtulník nehavaroval. Kdyby se to nestalo tak se ani neví jaký adrenalinový koníček má.

bullshit ( 29. září 2023 12:46 )

Obložil tisíce lidí a číňani si to možná nenechali. Ale asi to nebyla konspirace, prostě nevyšla riskantní akce člověka co nevěděl co s penězi.

st.rec ( 29. září 2023 11:49 )

Kdysi se psalo jak šlápl do telekomunikačního obchodu Čína-USA a to se určitě neodpouští,takže když na poslední chvíli vyměnili pilota,je to podezřelé.Podle mě spíš poprava než nehoda.A docela mě udivuje že sám asi neměl žádné podezření.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání