Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nehodu Kellnerova vrtulníku zavinil pilot! Americký úřad popsal důvody tragédie

Autor: ČTK - 
28. září 2023
07:40

Pravděpodobnou příčinou nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zahynul český miliardář Petr Kellner a další čtyři lidé, byla neschopnost pilota zareagovat odpovídajícím způsobem na špatnou viditelnost. Podle agentury AP o tom informoval americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

K havárii vrtulníku přispěl také „neadekvátní výcvik pilotů“ u společnosti Soloy, která lety organizovala, a nedostatečný dohled inspektora Federálního úřadu pro letectví (FAA), dodal Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

Kromě Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell (†33) a dva horští vůdci: Gregory Harms (†52) a Sean McManamy (†38). Nehodu přežil jen bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až asi šest hodin po nehodě. Skupina se v oblasti věnovala heliskiingu, tedy extrémnímu sportu, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu.

„Jeden člověk nehodu přežil, pátrací a záchranné týmy ale byly informovány se značným zpožděním, což přispělo k rozsahu zranění přeživšího, který utrpěl rozsáhlé omrzliny na obou rukou,“ píše se ve zprávě NTSB.

Horváth vyšetřovatelům řekl, že pilot se pokusil přistát na horském hřebeni, což se mu napoprvé nepodařilo. Při druhém pokusu vrtulník „pohltila mlha“ a stroj následně narazil do hory a svalil se po svahu dolů.

Pilot se zřejmě před druhým pokusem o přistání potýkal s bílou tmou, která vznikla v důsledku vzdušného proudu vytvořeného rotorem vrtulníku, takže ztratil vizuální kontakt s hřebenem hory, píše se ve zprávě.

Kellner a jeho společníci pobývali v luxusní horské chatě Tordrillo Mountain Lodge, která v zimě pořádá heliskiingové pobyty. Samotné cesty vrtulníkem zadává společnosti Soloy Helicopter. Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou požádala soud na Aljašce o prošetření nehody.

Video  Extrémní sport, který stál miliardáře Petra Kellnera život.  - Videohub
Video se připravuje ...

 

bullshit ( 28. září 2023 17:50 )

Chlápek co obložil deseti tisíce lidí prostě zapomněl na fyzikální zákony, to se u ranařů často stává. Stačí mrknout na silnice co provádějí zbohatlíci v různých masařkách.

padrino ( 28. září 2023 15:21 )

A?????Je to podstatné pro lepší život v ČR?

Ford Henry ( 28. září 2023 14:23 )

To je překvapivé zjištění. Co na to pilot? Je mrtvý! Aha tak to dává smysl.

Jarek Novotný ( 28. září 2023 14:10 )

Inu, obyčejného smrtelníka to nepotká,

aby zemřel při pádu vrtulníku v rámci aktivity

vyskakování z něj ke sjiždění hor.

Jak se ten chlap dostal k penězům?

Proč jsme tu šanci nedostali všichni?

Proč jenom on a pár dalších?

Díky, Havlisti !

Radka Křížová ( 28. září 2023 14:05 )

Kdo chce vše nemá nakonec nic i ta jeho dcera by bez peněz nejezdila ani Hobby závody ve stáji v Dolní Lhotě podle toho jak se umisťuje nic moc neumí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání