Soused na písemné ani ústní požadavky nereaguje a pan Petr by rád túje pokrátil. Bojí se však, aby neporušil zákon. „Nechci je zničit, dále by tvořily přirozenou bariéru mezi pozemky,“ napsal do redakce Blesku Petr Šimoník s tím, že túje mají výšku od 3 do 7 metrů. „Nemáme na pozemku sluníčko ráno a v zimě ani dopoledne. Dostali jsme se za ty léta do fáze, že tráva zde již přestala růst a je tu jen hlína a mech,“ pokračuje.

Sousedovy túje mají rozdílnou výšku podle toho, jak je v průběhu let sázel. „Ty nejbližší ulici, které nám nejvíc stíní, jsem zkrátil na 3,5 metru. Poté následuje řada tújí s výškou 6 až 7 metrů a poslední řada je tak 2 – 3 metrů vysoká,“ popisuje dále Šimoník.

Podle pana Petra domluva se sousedem není možná. „Prakticky nereaguje. Musím přiznat, že po návštěvě fotografa Blesku zkrátil nejvyšší túje asi o půl metru,“ hodnotí aktuální stav. Pan Šimoník se proto ptá Ombudsmana Blesku: „Mohu docílit toho, aby nedocházelo k nadměrnému zastínění oken a mého pozemku? V této lokalitě je stanovena i maximální výška plotů na 1,9 m, na túje to neplatí?“

Ombudsmanka Blesku: Důležité je, kdy byly túje vysázené

Pravidla pro vysazování stromů a keřů u plotů se podle Ombudsmanky Blesku JUDr. Jaroslavy Šafránkové řídí občanským zákoníkem č. 89/2012 Sb. „Podle ustanovení § 1017 má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil,“ uvádí Šafránková s tím, že nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

„To ale platí pouze pro stromy zasazené po roce 2014, kdy nabyl nový občanský zákoník účinnost,“ podotýká.

Soudní cesta

Pan Petr, který svůj problém řeší dlouhých 11 let, má šanci dosáhnout zkrácení tújí jedině v případě, pokud podá u okresního soudu, tzv. žalobu proti imisi a bude v ní úspěšný. „Tedy žalobu, kterou se mu podaří prokázat, že stínění podstatně omezuje obvyklé užívání jeho pozemku a překračuje míru přiměřenou poměrům. Složitě dokazovat bude muset i skutečnost, že oslunění pozemku neodpovídá veřejnoprávním limitům,“ říká Šafránková.

„V okamžiku, kdy někdo vysází stromy jako živý plot vedle již existující stavby plotu, nestávají se tyto stromy novým nebo dalším plotem,“ dodává k dotazu, zda se na túje vztahuje povolená výška 1,9 m, jako je to u plotů.

Mohu řezat?

Na otázku, zda může sám pan Petr vzít do ruky křovinořez a přerostlé túje zkrátit, odpověděla Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková: „Nemůže. Soused má právo ořezat pouze ty větve nebo odstranit kořeny, které přesahují na jeho pozemek.“

JUDr. Jaroslava Šafránková
Autor: archiv Blesku

Výzva Blesku

Také vás trápí problémy se sousedem? Máte nějaký spor, který nevíte, jak vyřešit? Obrátit se můžete na Ombudsmana Blesku! Napište nám svůj příběh na ombudsman@cncenter.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Jak na provzdušnění trávníku? Zkuste i vertikulaci! Videohub

Fotogalerie
7 fotografií