Ne nadarmo se říká »dobrý soused je nad zlato«. Své o tom vědí i čtenáři Blesku. Často zasílají příběhy, kde popisují trable se sousedy. A proto se rozhodla Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková zodpovědět otázky, které mohou pomoct k vyřešení problému nebo k narovnání sousedských vztahů…

Co smí a nesmí soused? Je to někde vypsáno?

Žádný ucelený výčet toho, co váš soused smí či nesmí, v zákoně uveden není. Občanský zákoník jen obecně stanoví, že soused se má zdržet všeho, co způsobuje, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky vnikají na sousední pozemek v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání sousedního pozemku.

Kdo řeší sousedské spory?

Na koho se obrátit, když si chci stěžovat? Sousedské spory řeší v soukromoprávní rovině obecné soudy. V některých případech, kdy se soused dopustí přestupku, to pak zpravidla bývají příslušné obecní úřady.

Jak často je povinen soused sekat svůj pozemek, který je jen louka?

Nic takového žádný zákon nestanoví. Podle zákona je vlastník povinen se o svůj pozemek starat tak, aby tím bránil výskytu a šíření některých škodlivých organismů (např. plevele) na okolní pozemky. Podobně podle zákona o obcích má vlastník povinnost udržovat čistotu a pořádek pozemku, aby nenarušil vzhled obce.

Co dělat, když se soused o svůj pozemek nestará?

Můžete se obrátit na příslušný obecní úřad, pokud by se vlastník o svůj pozemek nestaral, a narušil tak vzhled obce. V případě, že by se na sousedově pozemku vyskytovaly škodlivé organismy a hrozil vznik škody jiným osobám nebo škody na životním prostřední nebo by bylo ohroženo zdraví lidí nebo zvířat, je zde možnost se obrátit na obecní úřad obce s rozšířenou působností podle zákona o rostlinolékařské péči.

Vadí mi, že soused neustále kouří a cítím cigarety i ve svém domě… Mohu s tím něco udělat?

Nejlepší je samozřejmě se pokusit se sousedem domluvit. Pokud by to nebylo možné, je zde krajní možnost obrátit se na soud se sousedskou žalobou, ale muselo by se jednat o pronikání kouře v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezující obvyklé užívání vaší nemovitosti.

Sousedi odjeli na dovolenou a jejich syn si doma dělá několikadenní párty. Co s tím?

Nejlepší by bylo si s ním promluvit. V případě hluku i v nočních hodinách máte možnost zavolat městskou policii, neboť by se mohl dopouštět přestupku proti veřejnému pořádku z důvodu rušení nočního klidu.

Moji sousedé každý večer vysedávají na terase a popíjejí. Nejsou extrémně hluční, ale sedí tam klidně do půlnoci a já je slyším. Je tato situace k řešení?

Nic jiného než domluva se sousedy vám zde nepomůže.

Kdo je vlastníkem plotu, který se nachází mezi mým pozemkem a pozemkem souseda?

Vlastníkem plotu je ten, kdo jej postavil. Tato informace by měla být dohledatelná u stavebního úřadu. Pokud ne, měli by se sousedi spolu dohodnout, komu plot patří a pokud se ani to nepodaří, má se dle občanského zákoníku za to, že je plot společný.

Můj soused má vrzající bránu. Dvakrát do týdne má noční a vždy, když přijede z práce, brána zavrže. Co s tím?

Promluvte si o tom se svým sousedem a případně mu můžete pomoci bránu promazat.

Mám podezření, že sousedka má ve svém bytě množírnu psů. Jak mám postupovat?

Obraťte se se svým podezřením buď na příslušný obecní úřad ,anebo na krajskou veterinární správu.

Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková
Autor: Tonda Tran

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz

Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo. Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

 

Video
Video se připravuje ...

Okrádání a vyhrožování seniorům. Jak Blesk pomohl zatočit se známými šmejdy? Videohub