Co je nemoc z povolání?

Nemoc, která vznikne nepříznivým působením chemických, fyzikálních, biologických nebo jiných škodlivých vlivů. Podmínkou je, aby vznikly za podmínek, které jsou uvedeny v seznamu nemocí z povolání. Nemocí z povolání je i akutní otrava vlivem působení chemických látek.

Kdy se jedná o nemoc z povolání

Musí být splněno několik podmínek:

*onemocnění musí být na seznamu nemocí z povolání, který vydává vláda.

*musí existovat prokazatelná souvislost mezi nemocí a výkonem práce nebo prostředím, ve kterém jste pracovali.

*nemoc z povolání vám musí uznat specialista v oboru pracovního lékařství a vydat vám lékařský posudek o uznání nemoci z povolání.

U koho peníze vymáhat?

Odpovědný je vždy poslední zaměstnavatel, u kterého jste naposledy před zjištěním nemoci z povolání pracovali. Museli jste ale zároveň pracovat za podmínek, za kterých vzniká právě ta »vaše« nemoc z povolání. Zaměstnavatelé musí být vždy ze zákona pro tyto případy pojištěni.

Hrozí u nemocí z povolání promlčení?

Zákoník práce sice uvádí, že se nároky na náhradu újmy z důvodu nemoci z povolání nepromlčují, ovšem promlčují se práva na jednotlivá plnění. Pak platí obecná promlčecí lhůta tři roky. Lhůta ale nezačíná »běžet« hned od okamžiku poškození zdraví, ale většinou až po jednom roce, kdy je zřejmé, že jde o trvalé poškození zdraví a nedojde ke zlepšení zdravotního stavu.

Zákon: Na tohle máte nárok

Ztráta na výdělku: Zaměstnavatel vám musí dorovnat příjmy, které jste kvůli nemoci z povolání ztratili, ať už pracovat nemůžete vůbec nebo jste museli začít dělat jinou méně ohodnocenou práci, případně práci na částečný úvazek. „Jednoduše vám musí dorovnat váš průměrný dřívější výdělek. Jakmile se vám však podaří získat lépe placené místo, nárok na odškodné zaniká,“ vysvětluje právník. Náhradu za ztrátu výdělku můžete pobírat maximálně do okamžiku dovršení důchodového věku, nebo do doby přiznání starobního důchodu.

Náhrada léčebných výdajů: Máte nárok na uhrazení výdajů, které vám v souvislosti s léčením nemoci z povolání vznikly. Například kvůli doplatkům na léky, za zdravotní pomůcky, za dopravu na rehabilitaci apod.

Bolestné a ztížení společenského uplatnění: Nárok máte samozřejmě také na náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění. Výše odškodnění se vypočítávají podle stanovených tabulek a jedná se o jednorázovou náhradu škody. „Tabulky ke stanovení náhrady nemusí vystihnout konkrétní stav a situaci poškozeného, a proto je možné se obrátit na soud, aby odškodnění přiměřeně zvýšil,“ dodává právník Petr Novák.