U kempu Na Pískárně totiž došlo k tomu, co je známé i odjinud – na zavedené a oblíbené značce se pokouší přiživovat další. A tak se před dvěma a něco roky objevil na protilehlém břehu, asi o padesát metrů výš proti proudu, další kemp. Provozuje ho jistý Ladislav Vrabel spolu se svojí manželkou a jejími přáteli. A protože jsou před kempem Na Pískárně, odklánějí k sobě vodáky, sjíždějící Vltavu. Přestože jejich zařízení fakticky neexistuje a k podnikání nemají žádné povolení.

To, čím podnikatel Vrabel »pije krev« kolegům, podnikatelům z kempu Na Pískárně, je – podle jejich slov – do nebe volající. „Začalo to před víc než dvěma lety,“ říká Michal Pažout (33), který se společníky v kempu provozuje gastronomické služby. „Na druhém břehu Vltavy si pan Vrabel postavil bez jakéhokoliv povolení pár dřevěných bud, dal tam i stolky se židličkami, stan k ubytování i jakousi kuchyni a začal k sobě lákat proplouvající vodáky.“ Pozemek s právně neexistujícím kempem patřil otci Ladislava Vrabela, který ho převedl na jeho manželku. Ta tam s přáteli začala nabízet služby vodákům.

Vrabel a spol. otevřeně parazitují na pověsti a renomé kempu Na Pískárně. Alespoň podle slov zástupkyně majitele kempu, která chtěla zůstat v anonymitě. „Máme vynikajícího kuchaře a nejen na jeho vyhlášené burgery se u nás stavuje spousta lidí. Každý den, i když to kolísá, podáváme tři stovky obědů. Poté, co Vrabel začal podnikat, jsme se nestačili divit.“ Kemp Na Pískárně měl a má jak nad řekou, tak i na jejích březích reklamu – billboardy, transparenty i plakáty.

„Najednou se vedle našeho transparentu nad řekou objevil jeho, s reklamou na burgery, pizzu a mojito. A vodáci jeli k němu,“ ilustruje situaci Michal Pažout. Někteří z kánoí nebo raftů si dokonce mysleli, že tam z kempu Na Pískárně otevřeli svoji pobočku. A Michal Pažout oslovil ombudsmana Blesku s dotazem, jak a zda je vůbec možné se v dnešní době bránit takové konkurenci.

Konkurent Ladislav Vrabel může podnikat jen díky nedůslednému postupu úřadů. Na stavebním odboru městského úřadu v Českém Krumlově (referent Bohoněk) případ řeší už od srpna 2016, kdy již zmíněná zástupkyně firmy, vlastnící kemp Na Pískárně, podala na Vrabela a jeho činnost stížnost. „Nedávno jsem se pana Bohoňka ptala, jak s tím naloží. On řekl doslova, že o tom popřemýšlí – po takové době?“ diví se. Vedoucí stavebního odboru Johana Hanušová na dotaz Blesku připustila, že „pana Vrabela řešíme intenzivněji než jiné“. Jakékoliv kontroly Vrabelova „kempu“ ztěžuje to, že je přístupný jen lodí. Protilehlý břeh je porostlý lesem, kde žádná cesta není, a tak i zásobování zajišťují loďky.

Mezi provozovateli kempu Na Pískárně a „kempem“ Vrabela a jeho lidmi už došlo k několika slovním konfliktům a v této souvislosti je hodně zajímavé, že policie na Vrabelovy stížnosti reaguje překvapivě rychle. „Před nedávnem si pro mě sem do kempu přijeli policisté a musel jsem s nimi na služebnu k podání vysvětlení. Prý jsem Vrabelovi vyhrožoval, že mu podpálím barák,“ krčí rameny Michal Pažout. Dodal, že tichá válka pokračuje. „Ztrácejí se nám reklamy, plakáty, někdo strhává naše billboardy.“ Ladislav Vrabel jakékoliv vyjádření ke svému podnikání odmítl. To, že mu prochází neschválené podnikání je záhada, kterou se úřady příliš nenamáhají objasnit. Jakoby je nezajímalo, že tak fakticky likvidují ty, kteří podnikají poctivě.

Rada Ombudsmana Blesku: Kemp bez povolení? Neexistuje!

K provozování zařízení typu kemp je zapotřebí hned několik oprávnění od příslušných úřadů. „Na prvním místě jsou oprávnění živnostenská. Hostinská činnost je živností řemeslnou, takže je k ní zapotřebí minimálně středoškolské vzdělání,“ píše ombudsman Blesku Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Vysvětlil dále, že pokud se v kempu podává i alkohol, což je činnost koncesovaná, lze ji provozovat pouze ve schválené provozovně, která musí být také zapsána v živnostenském rejstříku. Stavba kempu musí být zkolaudovaná, což vyžaduje řadu schvalování ze strany stavebního, případně katastrálního úřadu.

„Přímý provoz a prodej pak předpokládá plnění daňových a dalších povinností vůči finanční správě. Především se jedná o EET, kdy je nutné vystavit kupujícímu účtenku a zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online,“ zdůraznil ombudsman Blesku. Provoz stravovacích zařízení – podávání burgerů nevyjímaje – podléhá kontrole příslušné krajské hygienické stanice a také Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kterým musí být zahájení činnosti podnikatelem oznámeno. Obrana proti tomu, když nějaký podnikatel neplní své povinnosti, je nasnadě.

„Všem výše uvedeným úřadům lze dát podnět, aby ho zkontrolovaly,“ radí Lukáš Zelený. Pokud například živnostenský úřad zjistí nedostatky, může nepoctivému podnikateli uložit, aby je odstranil, a zároveň mu vyměřit pokutu, která může být v případě prodeje alkoholu bez příslušné koncese až do výše jednoho milionu korun. Dále je možné se v případě podezření, že podnikatel nepostupoval při výstavbě podle stavebního zákona, obrátit na příslušný obecní stavební úřad, fi nanční úřad, krajskou hygienickou stanici nebo na příslušný inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Soukromoprávně, tedy před civilními soudy, se potom lze bránit vůči parazitování na pověsti, které je takzvanou nekalosoutěžní praktikou. V této souvislosti je možné u soudu proti tomu, kdo na pověsti parazituje, požadovat, aby se takového jednání zdržel nebo aby odstranil závadný stav. V souvislosti s tím lze požadovat také náhradu škody“ uzavírá ombudsman Blesku Lukáš Zelený případ »neexistujícího« kempu na Vltavě.

Obavy i strach

Redakce Blesku zná jména lidí, kteří v článku hovoří. Většina požádala o anonymitu z obav z případné msty. „Musíme se chránit. Důvěru ve stát a jeho úředníky už nemáme,“ řekl jeden z pracovníků kempu Na Pískárně. Reportéři Blesku se proto pokusili vyvrátit obavy pracovníků kempu a obrátili se na příslušné instituce s dotazem, jak využívají zákon k ochraně slušných podnikatelů. Téměř bez výjimky se všichni na zákon odvolali – ovšem na zákon mlčenlivosti.

Městský úřad Český Krumlov

„S ohledem na neveřejnost správního řízení nemohu uvádět bližší informace, nicméně mohu potvrdit, že osoba jménem Ladislav Vrabel byla účastníkem dvou řízení o přestupku, vedených Městským úřadem Český Krumlov.“

Mgr. Radim Rouče, tajemník městského úřadu

Stavební odbor MÚ Český Krumlov

„Požadujete informace ze správního řízení, jehož nejste účastníkem, na vaše dotazy mohu odpovědět pouze v případě, že budu mít povinnost poskytnout informace podle příslušného zákona.“

Johana Hanušová, vedoucí odboru

Finanční úřad pro Jihočeský kraj

„Jakékoliv finanční řízení je ze zákona neveřejné, proto vám nemohu poskytnout informace, které požadujete. Je mi opravdu líto, ale podobnou odpověď jsem už musel dát řadě sdělovacích prostředků – jinak by náš úřad zákon porušil.“

Pavel Fantyš, vedoucí úřadu

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje

„Státní zdravotní dozor nemohl být koncem července proveden z důvodu uzavření provozovny stravovacích služeb právě ve chvíli, kdy měla být kontrola uskutečněna. V současné době zvažujeme další kroky a můžeme postupovat pouze v mezích kontrolního řádu. Provozovna je umístěna na pravém břehu řeky Vltavy a pozemní cestou je nedostupná.“

 MVDr. Zuzana Rybáková, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví

Více případu Ombudsmana Blesku naleznete: ZDE!!!

VIDEO: Ombudsmanka Šabatová: Stop parazitováni na invalidech

Video

Video se připravuje ...

Ombudsmanka Šabatová: Stop parazitováni na invalidech Blesk - Jiří Nováček

Fotogalerie

6 fotografií