Na den, kdy přišel o svoji devítiletou hrubosrstou jezevčici Aidu, pan Loos nikdy nezapomene. I teď, s odstupem několika měsíců, se nestydí za slzy, když líčí poslední okamžiky svého zvířecího kamaráda.

V sobotu 9. září loňského roku se v MS Ostrý měly konat zkoušky loveckých psů. Vlastimil Loos měl připravit na chalupě, která myslivcům patří a které říkají Šajba, občerstvení. „Přišel jsem tam už ve čtvrtek sedmého, že si všechno připravím, a v pátek jsem chtěl na tu sobotu navařit,“ vzpomíná.

Svou fenku měl s sebou. Záhy zjistil, že skříň s kuchyňskými potřebami je zamčená, zavolal správci Šajby panu M. a požádal ho, aby klíče od ní přivezl. „Když Aida uslyšela auto, vyběhla ven na parkoviště za chalupou a já po chvilce uslyšel tupou ránu. Vyběhl jsem ven a uviděl ji, jak leží na zemi a pokouší se vstát,“ popisuje myslivec. Pan M., který psa přejel, v rychlosti odemkl skříň a beze slova ujel.

„Vzal jsem Aidu do náručí, ale než jsem s ní došel ke dveřím chalupy, umřela,“ proslzí se znovu pan Loos. Řidič, který jezevčici usmrtil, odjel beze slova. Nenabídl ani – například – odvoz k veterináři, nezkoumal, co se psovi stalo, neomluvil se.

Mezi zhruba tři desítky myslivců z MS Ostrý přišel pan M. někdy v roce 1994. Teď už nikdo neví, proč si zrovna s panem Loosem nepadl do oka, ale faktem je, že vztahy mezi nimi byly od počátku zvláštní. „Jednou se tu něco slavilo a tehdejší správce, můj synovec, před svým odchodem zamkl skříň s pitím. Jenomže pár chlapů, mezi nimi i M., mělo ještě žízeň, a tak tu skříň vypáčili sekerou. Ututlalo se to, ale synovec se správcováním praštil,“ vzpomíná pan Loos, který se synovce zastal a nadělal si další nepřátele. Konfliktů mezi dvěma muži ale přibývalo.

Přejetí svého psa oznámil Vlastimil Loos na policii v Benešově nad Ploučnicí. „Nešťastné náhody se stávají, ale já si víc a víc myslím, že to náhoda nebyla. Psa přece na tom parkovišti musel vidět,“ míní pan Loos. Na policii ale záležitost odložili a odkázali majitele psa na občanskoprávní řízení. Trestný čin se podle nich nestal. Předseda MS Luboš Paďour oznámení na policii svému kolegovi z MS vytkl – že prý si to mohli vyřídit sami mezi sebou. „Ale jak,“ ptá se pan Loos, „když mě M. ignoruje a od té doby jsme spolu nemluvili?“ A dodává, že kdyby prý M. tehdy přišel a omluvil se, pochopil by ho.

Vedení MS Ostrý nakonec majiteli přejetého psa věnovalo, snad ze solidarity nebo soucitu, tři tisíce korun na koupi nového. „Jel jsem až na Vysočinu a mám zase fenku, jmenuje se Fibie,“ ukazuje půlroční štěně pan Loos. „Ale Aida to určitě nebude. Kolegové mi ji ocenili na nejméně patnáct tisíc korun. Byl bych rád, kdyby mi ombudsman Blesku poradil, co můžu dělat.“ Předseda MS Paďour poté, co odmítl naší redakci ke smrti psa cokoliv říci, nakonec obvinil Vlastimila Loose ze zveličování.

„On si z devětadevadesáti procent všechno vymýšlí,“ uvedl doslova. Vlastimil Loos mezitím musel odevzdat klíče od Šajby, už tam bez doprovodu nesmí. „Když u nás kdokoliv něco střelí, přinese to na Šajbu. Tam se zvěř stáhne a rozbourá, máme tam všechno potřebné. Teď to budu muset dělat asi doma, nevím,“ krčí rameny pan Loos. Vzhledem k napnutým vztahům mezi myslivci se navíc obává, aby ho nakonec někdo neobvinil z pytlačení. Ve vesnici se o dění v MS dobře ví. „Ti chlapi se tam nakonec postřílejí mezi sebou,“ komentoval jeden z místních situaci u myslivců.

Ombudsman Blesku: Zákon hovoří jasně

Podle zákona už pes není věc, a proto se k němu jako k věci nelze chovat. Zákon se v tomto směru změnil ve prospěch těchto nejlepších přátel člověka. Při jeho zranění se nenahrazuje jen pořizovací cena, ale náklady na jeho případnou léčbu, a to i kdyby tyto náklady pořizovací cenu psa převyšovaly. „Majitel ovšem musí mít svého psa vždy pod dohledem,“ upozorňuje Petr Novák z Vaše nároky.cz. „Řidič bude za usmrcení pejska odpovědný pouze v případě, že by porušil svou povinnost,“ dodává s tím, že porušení povinnosti je myšlena třeba rychlá jízda, požití alkoholu, návykových látek apod.

„Pokud řidič nezastaví po přejetí psa, může si majitel zapsat SPZ vozidla, aby bylo později možné řidiče identifikovat. Vhodné bude i místo nehody vyfotografovat, případně zajistit svědky. Nehodu může majitel následně oznámit policii,“ radí Novák.

„Pokud by viník usmrtil či zranil psa ze škodolibosti, nahradí poškozenému i cenu zvláštní obliby, tedy tolik, na kolik si majitel pejska cenil. Výši škody by pak měl stanovit znalec,“ říká Ombudsman Blesku, ale upozorňuje: „V případech, kdy zvíře vyběhne a skočí řidiči pod kola a nárazem je řidičovo auto poškozeno, může naopak řidič, který situaci nemohl předvídat, požadovat po majiteli pejska náhradu škody vzniklé na vozidle.“

VIDEO: „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
5 fotografií