V přízemí bytového domu v ulici K. Pokorného žije dřívější vedoucí dopravních staveb od jeho vzniku v roce 1964. „Po letech jsme byty koupili a založili jsme družstvo. Byty byly staré, musela se provádět řada oprav,“ říká penzista.

Výměnou prošly topení a ventily, měřiče energií a stoupačky. Dům nechali nájemníci zateplit, vyměnili okna, pořídili novou výměníkovou stanici. A byli přesvědčeni, že se úsporná opatření projeví v jejich peněženkách. Že ušetří za teplou vodu i topení.

„A začala celá ta tragédie. V účetní firmě se měnili lidé a najednou jsem musel platit ročně až o několik tisíc víc. Nechápu, jak se to mohlo stát. Průměrně mi rostl nájem od roku 2008 až do roku 2013 o 161 měsíčně,“ hořekuje nájemník. Jeho soukromé výpočty jsou zcela odlišné než ty z vyúčtování účetní firmy.

„Při reklamacích se ze mě snažili udělat blbce, neuznali je. Mám 12 tisíc penze, je to velká položka. Jsem po třech infarktech, hádky na družstvu mi na zdraví vůbec nepřidávají,“ smutní penzista.

Výpočet je správný

„Vyúčtování provádíme striktně dle zákona. Žádný přístup k těmto financím jako účetní firma nemáme, nikoho tak »na hůl« brát nemůžeme. Nájemníkovi se snažíme jednotlivé položky z vyúčtování každý rok vysvětlit, ovšem marně. Má své vlastní výpočty. Při pochybnosti se má obrátit na Energetický úřad,“ řekl Bedřich Bajor, šéf účetní firmy OWLET, s. r. o.

Plyn a elektřina jsou zboží

Pokud nebude Tomáš Kalmus souhlasit s výsledkem vyúčtování, může se obrátit na Energetický regulační úřad (ERÚ), který plní funkci cenového kontrolního orgánu.

Jak uvádí ombudsman Blesku JUDr. Jiří Hartmann, ERÚ ukládá pokuty, opatření k nápravě a stanoví přiměřenou lhůtu nebo jiné nutné podmínky k zajištění jejich splnění. „ERÚ kromě kontroly ve smyslu zákona o kontrole provádí také prověřování cen tepelné energie, které je nedílnou součástí při řešení správních řízení, stížností odběratelů nebo z jiných podnětů,“ dodává ombudsman Hartmann.

Pokud jsou nájemníci (nikoliv pouze Tomáš Kalmus) s výsledky jejich smluvní účetní kanceláře nespokojeni, mohou spolupráci ukončit (s ohledem na vzájemně uzavřenou smlouvu). „Další variantou je změna dodavatele energií, při níž záleží na tom, zda je smlouva uzavřena na dobu určitou, či neurčitou,“ připomíná JUDr. Hartmann.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU? NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@blesk.cz. Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz! Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

VIDEO: „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá.

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
3 fotografie