Za částku 840 000, kterou si Tomáš půjčil u banky, získali manželé družstevní podíl k pěknému bytu. Zároveň se zavázali k nájmu 1 800 korun měsíčně (plus energie, voda a plyn) a úhradě 400 000 po odbydlených dvaceti letech. Pak měl být byt jejich.

Krach

Manželství ale začalo brzy krachovat. Tomáš s Janou totiž vyráželi klín klínem, jednu půjčku kryli druhou a tak pořád dokola. Když už neplatili ani půjčky, ani inkaso, přišly exekuce. Rodiče Tomáše se snažili pomáhat, jak to jen šlo. „Dali jsme jim na splátky nejrůznějších dluhů, co nasekali, nejmíň osmdesát tisíc,“ říká Tomášův otec Oldřich (72). „Nepomohlo to“. Jen za nájem Tomáš dlužil prý víc než sto tisíc. V roce 2012 se s Janou rozvedl. Nepokusil se celou věc nijak řešit, zmizel na Litoměřicko ke své někdejší přítelkyni.

Jako hrom z nebe

„Ani nám neřekl, že je rozvedený,“ krčí rameny Tomášova matka paní Jana (70). „Všechno jsme se dozvěděli až od exekutorů. Řekli, že Tomáš musí ihned zaplatit pětadvacet tisíc, jinak že náš byt půjde do dražby.“ V té době ležel Tomášův otec Oldřich Pařízek v nemocnici, kde mu operovali rakovinu jazyka a vzápětí i prostatu. Šokovaní rodiče synův dluh znovu vyrovnali. Mezitím zemřela Tomášova přítelkyně, u které na Litoměřicku žil, a on se kajícně vrátil k matce a otci.

Věřitelé a rodiče

Byt, který v Blížejově Tomáš Pařízek opustil a na kterém rostly dluhy, nakonec družstvo se souhlasem Pařízka prodalo. „Přesněji – neprodali jsme byt, ale členský podíl,“ vysvětlil Blesku předseda bytového družstva Blížejov Jan Hoza (53). „Všechno bylo samozřejmě s jeho vědomím a on s naším postupem souhlasil,“ říká Hoza. „Z utržené částky jsme umořili jak dluhy vůči obci, tak i exekuční výměry, kterých na adresu Tomáše Pařízka chodilo opravdu hodně,“ dodal Jan Hoza.

Z cizího krev neteče

Tomáš Pařízek si tak vlastně znovu zajistil své oddlužení na úkor rodičů. Svých exekucí se zbavil, ale byt otce a matky v zástavě bance zůstal. „Když jsem se všechno dozvěděl, měl jsem chuť kluka seřezat a vykopnout ven. Ale tohle přece táta synovi neudělá,“ říká Oldřich Pařízek. „Musíme se z toho srabu nějak dostat sami a já doufám, že ombudsman Blesku poradí, jak nejlíp a nejdřív.“

Rodiče Tomáše živí, má vlastní pokoj a měsíčně splácí 6 240 korun na zbytek hypotéky (dělá to ještě zhruba půl milionu) a 2 000 za exekuci na dluhy, které nebyly spojeny s bytem. Našel jinou, lépe placenou práci. A protože podle Tomáše nedošlo při rozvodu s Janou k vypořádání majetku a svou bývalou ženu nemůže nikde najít, musí dluhy hradit sám. A ještě hodně dlouho bude.

Východisko ze slepé uličky existuje

„Z právního hlediska jsou v případě Tomáše Pařízka tři subjekty, a tedy celkem tři možné okruhy, které je třeba brát v potaz při řešení situace,“ radí Ombudsman Blesku JUDr. Pavel Novák:

Rada č. 1 Bankrot

„Tomáš je dlužník. Zde je zcela jednoznačně třeba požádat o osobní bankrot. Jinak se dluhů nezbaví nikdy,“ říká Novák.

Rada č. 2

Najít manželku Podle slov Pařízka nedošlo při rozvodu k vypořádání společného jmění manželů. „To je ale dnes již fakticky vypořádáno, neboť rozvod byl v roce 2012 a v roce 2015 uplynula zákonná lhůta pro vypořádání ze zákona. Je tedy více než nasnadě, že je zde jednoznačná povinnost bývalé manželky podílet se na úhradě dluhů,“ upozorňuje Novák.

V rozsahu jedné poloviny má Tomáš, pokud provádí úhrady zcela sám, regresní právo vůči bývalé manželce a měl by ho uplatnit u soudu,“ radí ombudsman s tím, že by si mohl Tomáš dopomoci i ke zjištění, kde bývalá manželka bydlí.

„Soud má právo lustrace v centrální evidenci obyvatel. Dá se předpokládat, že je spoludlužnicí, pokud úvěrová smlouva k bytu vznikla za manželství. Exekutor si může tzv. vybrat, kterého z dlužníků osloví s nároky, či zda oba, ale v každém případě je třeba dát exekutorům návrh, aby uplatňovali nároky i vůči ní,“ dodává Novák.„Zároveň doporučuji podat návrh na policii s tím, že dotyčná je nezvěstná a je třeba po ní pátrat.“

Rada č. 3

Oddlužit rodiče Třetími aktéry jsou rodiče Tomáše, jejichž nemovitost je trvale ohrožena. „Zde by bylo dobré pokusit se sjednat s bankami nový úvěr na jejich nemovitost (který by ale musel stačit k pokrytí stávajícího dluhu). Poté mohou v klidu splácet již dluh nový, který se nebude nalézat v exekuci,“ uzavírá ombudsman Blesku JUDr. Novák.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s paní Gabrielou, které otec dětí neplatí alimenty.

Video
Video se připravuje ...

Otec dvojčat neplatí výživné: Gabriela má dvě práce, aby je uživila Eva Fraňková, Lukáš Červený

Fotogalerie
3 fotografie