U společnosti Profi Credit (PC) se zadlužil nejprve dvaašedesáti a pak pětadvaceti tisíci. Protože ale dobrovolně zástupci společnosti podepsal tzv. revolvingový úvěr, nacpali mu v dalších letech ještě čtyři další částky za celkem 54 300 Kč. A teď se podržte: za celkem půjčených 141 300 Kč by měl dohromady splatit 527 424 korun!

V roce 1982 srazil pana Havlíka v Boru u Tachova, na přechodu pro chodce, řidič „nějakého papaláše,“ jak invalida dodnes říká. „Letěl jsem hodně daleko vzduchem a doktoři mi pak řekli, že mám obě nohy od kolen dolů rozdrcené,“ vzpomíná. Sedm měsíců ležel v nemocnici v Plané u Mariánských Lázní, další rok strávil na vozíku a ještě další s berlemi. Chodit se naučil, nohy mu zrekonstruovali kostními štěpy z pánve a kyčlí. Jenomže před pěti lety se mu levá noha otevřela.

„Nikdo neví proč, ale tělo ty štěpy prý i po takové době odmítlo. A tak mi nohu v plzeňské nemocnici uřízli a je ze mě invalida,“ krčí rameny Lubomír Havlík a dodává, že mu před amputací našli srdeční vadu a po nějaké době mu voperovali umělou chlopeň . Bývalý truhlář a myslivec teď posedává doma a je rád, že se dobelhá pár metrů. „Kdyby za mnou občas nezašla moje bývalá žena a nepomohla mi, byl by se mnou konec,“ tvrdí. A pak se dá do povídání o svých dluzích.

Lubomír Havlík žije z plného invalidního důchodu, který činí 12 800 korun. 4 400 pobírá od státu jako příspěvek na péči a 550 korun k tomu na benzin. Elektřina ho vyjde na 1 200 měsíčně, voda 200, léky nejméně 800 a protopí 10 000 korun ročně. „Potřebova l jsem půjčku na auto, abych se mohl dopravit k lékařům. Z Třemešné je to všude daleko a já musel a musím jezdit do Plzně i do Prahy na Bulovku,“ vysvětluje. Něčím pomohlo příbuzenstvo, ale na ojetého fiata za 130 000 to nestačilo. „Profi Credit měl v novinách spoustu inzerátů, tak jsem jim zavolal, dohodli jsme si schůzku a já přijel do Plzně.“

Obchodní zástupce PC Jiří Toman s ním první smlouvu sepsal 5. května 2011 a druhou 22. listopadu téhož roku. „Nechápal jsem, proč, ale ten zástupce mi vysvětlil, že se všechno srovná při splácení, že je to výhoda revolvingu,“ dodnes kroutí hlavou pan Havlík. V čem spočívá revolvingový úvěr, nic nevěděl. „A já ty peníze nutně potřeboval,“ shrnuje smutně invalida ze západu Čech.

Po dvou letech splácení přistály na kontě Lubomíra Havlíka další dvě částky. Přesně tak, jak to stanovují podmínky revolvingového úvěru. „Já už měl všechno téměř splaceno. Myslel jsem, že se spletli, na nové peníze jsem nesáhl, ale také jsem splácel jenom v původní výši, ne víc, jak ode mě chtěli,“ vzpomíná muž. A za další dva roky totéž! Po urgencích ze strany PC sice smlouvy vypověděl a další půjčky mu už »nehrozí«, ale splácet bude dál.

PC mu velice pečlivě všechno spočítal, z jím vystaveného splátkového kalendáře vyplývá, že pan Havlík se šibeničního revolvingu zbaví až 10. prosince 2019! „Když jsem si uvědomil, jak jsem naletěl a k čemu všemu jsem se dobrovolně upsal, je mi do breku,“ shrnuje Lubomír Havlík. „Ani ombudsman Blesku mi asi nepomůže, ale budu rád, když se jeho prostřednictvím o mé záležitosti dozvědí lidé. Aby si dali pozor a nedopadli jako já...“

Rada Ombudsmana Blesku Judr. Pavla Nováka: Pan Havlík v tom není sám

Lidí, kteří dostatečně neznají jednotlivé finanční produkty, a navíc si je ani nenechají od někoho povolaného řádně vysvětlit, je stále dost. Tzv. »nebankovky«, společnosti poskytující půjčky mimo bankovní sektor toho využívají za drastických podmínek (RPSN téměř 100 %), upozorňuje úvodem ombudsman Blesku JUDr. Pavel Novák. „Pan Havlík se měl bránit dřív,“ je přesvědčen ombudsman, „protože možnosti měl.“ Chybou bylo, že přistoupil na revolvingový úvěr. Ten znamená, že po splacení jedné půjčky (úvěru) automaticky obdržíte další. Stejně jako se obrací bubínek koltu po vystřelení jedné kulky, je hned připravena k vypálení další. Pan Havlík se měl domoci změny smlouvy, aby nešlo o revolving – o kterém nevěděl, co znamená – nýbrž o jednorázový úvěr. Pokud by mu společnost nechtěla vyhovět dobrovolně, jistě by měl úspěch u soudu.

„Dále by jistě stálo i za posouzení, nakolik společnost prověřila možnosti pana Havlíka ke splácení půjčených peněz. Pokud to totiž společnost neudělá, tzn. nezajímá se dostatečně o příjmy svého budoucího klienta – dlužníka, nedostane více než vrácenou jistinu a zákonný úrok, který je však mnohonásobně menší než je ve smlouvě pana Havlíka uvedeno,“ píše dál ombudsman Novák. Další možností, ne zcela »čistou«, je přestat splácet po určité době a počkat, jestli nebankovka začne svůj dluh vymáhat soudně, tam se pak dá do značné míry spolehnout na modifikaci dluhu do přijatelných podmínek. Lépe by ale bylo jít cestou řádného jednání s věřitelem a soud volit jako cestu, není- -li zbytí. „Můžeme tedy shrnout, že pan Havlík měl dostatečnou oporu v právu, aby se z tíživé situace dostal. Bohužel řada lidí raději platí, než aby vyhledali účinnou odbornou pomoc, která by je bezesporu stála mnohem méně,“ uzavřel ombudsman Blesku JUDr. Pavel Novák.

Co si pan Havlík půjčil a jak splácí
Autor: Tondra Tran

Všechny případy Ombudsmana Blesku naleznete: ZDE!!!

VIDEO: „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
7 fotografií