Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

J&T dostala od Číňanů 11,5 miliardy za dluhy CEFC. Tvrdík se z dohody raduje

Autor: ČTK, simao - 
25. května 2018
13:25

Skupina J&T se dohodla s čínskou CITIC Group na prodeji pohledávek J&T za firmou CEFC, celkem za dluhy dostala 11,5 miliardy korun. Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom se zároveň stane akcionářem J&T Finance Group. Informovala o tom v pátek mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

Kancléř Vratislav Mynář ČTK sdělil, že v průběhu pátku dne budou vyplaceny půjčky CEFC u J&T a uvolněny veškeré zástavy. Ze CEFC Europe bude odvolán management, který tam dosadila J&T, dodal Mynář.

Konstruktivní jednání

„Po konstruktivních jednáních zástupců J&T Private Investments, J&T Finance Group SE (dále jen J&T) a Rainbow Wisdom, společnosti řízené čínskou skupinou CITIC Group (dále jen CITIC), se strany dohodly na strategické spolupráci,“ uvedla dnes skupina J&T v tiskové zprávě. 

A prozradila i konkrétnější obrysy dohody. „V rámci uzavřených dohod Rainbow Wisdom odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC, jejíž obchodní portfolio zahrnuje společnosti z oblasti finančních služeb, průmyslu, nemovitostí, letectví, turismu a pivovarnictví. Krizový management dosazený J&T bude stažen.“

Radost nad dohodnutou spoluprácí projevil i odvolaný místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík. „Probíhají platby a uvolňování zástav. V průběhu dne budou vyplaceny všechny půjčky CEFC China u J&T a uvolněny veškeré zástavy,“ podotkl na Twitteru. S narážkou na poslední kolo fotbalové ligy dodal s výhledem na zápas fotbalové Slavie: „Oslava zítra výhrou v Teplicích.“

Až budou tyto finanční transakce dokončeny, stane se společnost Rainbow Wisdom 9,9% akcionářem a „držitelem perpetuitních certifikátů J&T Finance Group SE“, upozornila J&T.

„Zástupci J&T a CITIC se dále dohodli na dalších jednáních o možném rozvoji spolupráce a investicích do společných projektů. Prvním krokem v tomto směru bude, po získání souhlasu regulátora, reciproční nominace zástupce každé strany do vrcholných orgánů J&T Finance Group SE a CEFC Europe,“ podotkla finanční skupina v dnešní zprávě.

Miliardový dluh

CEFC dluží skupině J&T 11,5 miliardy korun. J&T minulý týden převzala její aktivity v Česku, protože dluhy Číňané podle J&T nezaplatili v termínu. Čínský státní konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podíl 49 procent.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

Zatčení šéfa CEFC i hradní mise do Číny

16. února byl v Číně zatčen šéf společnosti CEFC China Energy a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming. O zatčení a vyšetřování šéfa firmy kvůli podezření z ekonomické kriminality agentury informovaly 1. března. Poté vyšlo najevo, že se CEFC potýká s finančními problémy.

17. března kancléř Mynář, ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý a zástupce CEFC Tvrdík dorazili zpět z Číny, kde měli za úkol ověřit informace o zadržení Jie Ťien-minga. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček poté uvedl, že zástupci Šanghaje a čínských úřadů potvrdili Mynářovi, že Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona.

Čínská mise: Mynář a Tvrdík na ruzyňském letišti 17.3. 2018 Čínská mise: Mynář a Tvrdík na ruzyňském letišti 17.3. 2018 | Blesk - Mária Rušinová

Zástupci evropské pobočky CEFC zároveň oznámili, že skupina stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB, a že 49 procent v CEFC Europe získá společnost CITIC Group vlastněná čínským státem. Její manažeři jednali na Hradě 18. dubna s prezidentem Zemanem.

Problémy se dotkli i zaměstnanců CEFC. 25. dubna zástupce ředitele divize CEFC pro mezinárodní výzkum Čuang Ťien-čung oznámil, že CEFC možná propustí polovinu ze svých 30 tisíc zaměstnanců. 4. května pak agentura Bloomberg oznámila, že CEFC již dva měsíce nevyplácí mzdy zaměstnancům a nabízí jim odstupné za dobrovolné ukončení pracovního poměru.

17. května mluvčí J&T Private Investments (JTPI) Petr Málek oznámil, že CEFC China Energy v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči JTPI, která proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo včetně jeho místopředsedy Jaroslava Tvrdíka a dosadila krizový management. J&T uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv.

O den později 18. května CEFC China oznámila, že považuje převzetí CEFC Group (Europe) Company a jejích aktiv v Česku skupinou J&T za nepřátelské a je připravena podniknout právní kroky. Spolumajitel J&T Patrik Tkáč na Twitteru uvedl, že místo placení Tvrdík podal 40 předběžných opatření. Podle Tkáče byla skupina připravena ihned přijmout od CITIC Group platbu za dluh CEFC Europe a „odevzdat klíče“.

19. května Tvrdík na twitteru potvrdil, že CITIC Group v dohodnutém termínu nezaplatila dluh za CEFC Europe. Zabránily tomu podle něj ale kroky J&T ze 17. května. 21. května pak podle Hospodářských novin skupina J&T převzala vedení v některých dceřiných firmách CEFC Europe.

Antonin Blaha ( 25. května 2018 23:06 )

 Nechapu inteligenci zdejsich diskutujicich.Dopadlo to Ok a to je zase spatne?😎

vaber ( 25. května 2018 15:11 )

 CEFC nakupovala na dluh a ne Tvrdík , tak jako to dělá mnoho jiných lidí a státní čínská CITIG asi usoudila, že bude škoda přijít o všechen ten nakoupený majetek a tak to zaplatila ,proto to komentuje i Mynář, co bude dál to ukáže budoucnost . Fotbalová Slavia je jen nedůležitý přívěšek kterého se mohou snadno zbavit

kolokolo ( 25. května 2018 13:54 )

To nejlepší nakonec...Pan Tvrdík je zpět i s čínskými penězi...Prostě kdo umí..umí...Kdo neumí...jen čumí...Svět fotbalu je prostě o penězích.Podívejte se do Anglie, kdo vlastní kluby..?Ruský milionář nebo šejkové z Arabie...

jajanene ( 25. května 2018 13:40 )

Svatá pravda, Luftjarda dokáže zničit úplně každého a všechno, to už mnohokrát dokázal. Že se ale zapletl se zlodějskou JaT, to mu trochu kazí pověst.

jukiexI ( 25. května 2018 12:05 )

Na to neskocime to je hradni kseft.

Zobrazit celou diskusi