Koncem července roku 2017 těžce nemocná manželka Dana (65) doprovodila manžela Jiřího s vnučkou k očnímu lékaři. Čekala v autě na parkovišti, v místě vyhrazeném pro invalidy. Po chvíli na druhé stání nacouval kladenský podnikatel Roman Šroba. Tak těsně, že paní Daně zablokoval výstup. Když ho na to upozornila, měl ji zasypat vlnou sprostých slov.

A v tu chvíli se vrátil Jiří Vinš s vnučkou. Okamžitě se své ženy zastal. Po hádce obou pánů, kde zasahovala i policie, nezbylo jen dusno, ale i rozbité přední sklo podnikatelova vozu. Výsledkem vyšetřování byl závěr, že ho pan Vinš, chlap jak hora, rozbil pěstí! Ten ovšem trval na tom, že se politikova vozu ani nedotkl.

Poslechl advokáta

Ombudsman Blesku Roman Moussawi poradil manželům v jejich složité situaci okamžitě vyhledat advokáta. „Ten se může podívat do spisu a zjistit, jaké důkazy se v něm nacházejí, a podle toho vést obhajobu, případně zajistit další důkazy, které naopak budou svědčit ve prospěch obviněného,“ poradil. A Jiří Vinš poslechl.

Nejdříve odsouzen

„Nejdřív mě odsoudili podmíněně na tři měsíce,“ vzpomíná pan Vinš. „Tak jsme se odvolali na kraj a výsledkem bylo, že policie a soud pracovaly mizerně a že mě mají osvobodit. Což se pak i stalo. Navíc se zjistilo, že sklo pána bylo poškozené už před činem,“ vysvětluje.

Soud: Sklo už bylo poškozené!

„U krajského soudu nezávislý znalec určil hodnotu skla na 0 korun, protože bylo nepoužitelné a to, že s ním pán jezdil, byl hrubý přestupek,“ popsal Vinš a předložil jako důkaz rozhodnutí soudu, kde se píše:

„Vzhledem k dodatečným informacím, tedy že čelní sklo vozidla bylo již dříve poškozeno, a to v prostoru výhledu řidiče, a v rozsahu cca 4 cm, znalec dospěl k závěru, že čelní sklo vozidla mělo z takové situace být vyměněno za nové, nepoškozené, přičemž lepení takového rozsahu není dovoleno. Čelní sklo před danou událostí bylo tedy poškozeno natolik, že mělo nulovou hodnotu…“

Pocit křivdy trvá

Soudní tahanice zatím vyšly manžele Vinšovi na 50 tisíc a další 4 tisíce museli zaplatit za znalecký posudek. „Nejvíce mě štve ta bezmocnost. Kvůli obvinění, že jsem sklo rozbil, mě na policii vystavili ponížení při odběru DNA, otisků prstů, dlaní, focení a přeměřování, jako nějakého zločince,“ rozčiluje se.

„Mně šlo ale celou dobu o něco jiného. Chtěl jsem spravedlnost za sprosté chování k mé nemocné manželce. Policie na místě neudělala vůbec nic. Po Šrobovi nechtěli ani test na alkohol. Žádný chlap ve střízlivém stavu přeci nenapadne starou ženskou, která ani nemůže mluvit,“ vysvětlil Vinš s tím, že jeho manželka se z případu dlouhou dobu dostávala.

„Trpí chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), je připojena na kyslík a z bytu se dostane jen výjimečně. Navíc je v posledním stadiu a každé větší rozčílení ji přímo ohrožuje na životě,“ uzavírá. „Čekáme na odškodnění, soudy trvají dodnes,“ dodává.

Fotogalerie
6 fotografií