Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Příběhy lidí, které zachránil Ombudsman Blesku: Záchrana střechy nad hlavou, mrtvolný puch i stařenka ve spárech šmejdů

/
  • Takhle letos čtenářům pomáhal ombudsman Blesku.
    18. prosince 2018 ● 09:00

    Příběhy se šťastným koncem k Vánocům patří. Už čtvrtým rokem Blesk.cz  zveřejňuje trápení lidí, kteří se nemohou dovolat spravedlnosti, kterým se stala křivda nebo jim někdo – třeba i stát – ublížil. Obyčejných lidí s velkými problémy  bohužel neubývá... Ombudsman Blesku jejich starosti ale úspěšně řeší. Tohle jsou některé z nich!

  • 1.

    Zvítězil zdravý rozum

    Pražská Petrohradská ulice ještě celkem nedávno nevěděla, co je to klidný spánek. Přesněji řečeno – její obyvatelé si stěžovali na nehorázný způsob ranního buzení. Už dvacet let je vždy kolem čtvrté ráno z postelí doslova vyštval rachot přepravek s masem a beden shazovaných z nákladních aut a dodávek na chodník. Stejnou »muziku« vyluzovaly vozíky, tažené zaměstnanci řeznictví a uzenářství otce a syna Provazníkových, po nerovné dlažbě. Stížnosti nájemníků úřadům nikam nevedly.

     

    Řeznictví už nerachotí


    Roman Tuček (55), mluvčí Sdružení vlastníků bytových jednotek, se nakonec obrátil na Ombudsmana Blesku. „Jste naší jedinou a poslední nadějí,“ napsal redakci. Ombudsman se spojil s majiteli řeznictví, dokonce si přivstal a dvakrát před čtvrtou ráno vyslechl totéž, co lidé v ulici. Otec a syn Provazníkovi při jednání uznali svoje pochybení a v ulici je nyní dlouho očekávaný klid a ticho.

  • 2.

    Partnerský pár o střechu nad hlavou nepřišel

    Někdy stačí malá chyba a člověk přijde o bydlení. To byl málem i příběh Jiřího Šídy (51) a jeho manželky Ganny (57). V Seleticích si pořídili na splátky dům, za který měli i s pozemkem zaplatit majiteli celkem 100 000 korun.

     

    Bez vás bychom byli bezdomovci!


    „Jenže se ukázalo, že dům je v exekuci, a o tom jsem nevěděl. Majitel, Jiří T., o tom prý nevěděl také a odmítl se bavit,“ říká Jiří Šída. A dům chtěli exekutoři! Po článku Ombudsmana Blesku majitel couvl a exekutor také – jednají mezi sebou a pan Šída s manželkou se ničeho obávat nemusejí. „Hodně jste nám pomohli,“ říkají nyní oba. „Bez vás bychom byli bezdomovci.“

    Partneři mohou klidně spát ve svém domě.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Řemeslníci fušerskou práci zaplatili

    Rodina Drtilů z Těšan u Brna se rozhodla rekonstruovat dům. Netušili do jakých problémů se dostanou. „Majitel stavební firmy nám zprostředkoval dva řemeslníky – první byl zedník a klempíř, druhý tesař. Oba nás neuvěřitelně zklamali, a dokonce se dá říci, že i podvedli,“ vzpomíná Jan Drtil (54), který v domku žije spolu s otcem a matkou.

    Oba zmínění pánové nejenže vykazovali své služby víc než svérázně (např. na jedné z jimi vystavených faktur stojí: práce + matroš 100 000 korun), ale nakonec z domku, kde předtím zfušovali, co mohli, utekli. Rodina musela sjednat jiné dělníky a zaplatit jim znovu.

     

    Poté, co se do věci vložil Ombudsman Blesku, se oba řemeslníci omluvili a uhradili škody, které napáchali.

    Rodina má radost, řemeslníci svou fušeřinu zaplatili.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Úředníci liknavost napravili

    V dubnu 2017 začalo na hřbitově v Přerově asanační kácení. Jeden ze stromů spadl na náhrobek rodiny Vlasty Hofmannové (63). Když to zjistila, dostavila se na správu hřbitova a její vedoucí škodu zdokumentoval. Majitelku ujistil, že dají vše do pořádku. „Jenomže na správě hřbitova se vyměnili lidé a nikdo se k ničemu neměl,“ popisuje paní Hofmannová. Po dlouhém korespondování s odborem správy majetku a komunálních služeb Přerova se tedy spolu s manželem obrátili na Ombudsmana Blesku.

     

    Ten obhlédl situaci na místě – jako vždy a ve všech případech, které řeší – spojil se s tiskovým odborem radnice a najednou vše šlo jako po másle. Vlasta Hofmannová se sešla s úředníky a náhrobek je opravený.

  • 5.

    Smrad už sousedy netrápí

    Paní Heleně Balášové (75) z Břeclavi její domek vyhořel. Opatřila si tedy nový byt v ulici Na Valtické. Spolubydlící se brzy seznámili s její vášní. Shromažďovala nejrůznější veteše, odpadky, zbytky jídel – a vše skladovala u sebe doma.

     

    Z bytu se šířil neuvěřitelný, takřka mrtvolný puch a ničil životy sousedů v domě. Když poprosili o pomoc Ombudsmana Blesku, ukázalo se, že dotyčná paní je v péči charitativní organizace Práh a že přes opakované kontroly hygieny, úředníků magistrátu nebo policie s ní nikdo nic nesvede.

     

    Po zákroku Ombudsmana se situace změnila. Lidé z Prahu k paní Balášové docházejí dvakrát týdně a puch z jejího bytu téměř úplně zmizel.

  • 6.

    Šmejdi mají smůlu

    Na začátku byla mlouva, uzavřená v dubnu 2016 mezi paní Jiřinou Stanoškovou (73) a společostí Comfort Enery (CE), na údajě levnější dodávky elektřiny. Jako bonus dostala paní Stanošková pět kusů žárovek, ovšem s tím, že pokud od smlouvy odstoupí, zaplatí jejich plnou cenu – 2000 korun.

     

    Po několika dnech se seniorka rozhodla, že si přímo u ČEZ (agent CE ji ujistil, že s ČEZ spolupracují a že přes něj bude mít elektřinu levnější) zjistí, jak to je. Na pobočce ČEZ v Ostravě ale zjistila, že tam společnost CE neznají a nemají s ní nic společného. „Tak jsem smlouvu vypověděla,“ svěřila se paní Stanošková Ombudsmanovi Blesku.

     

    Výhrůžné dopisy


    Půl roku se nic nedělo, pak následovaly telefonáty z CE, doporučené dopisy, požadující úhradu žárovek, a nakonec i velice kategorický dopis od vymahačské společnosti, které CE svou pohledávku postoupila. Po intervenci Ombudsmana Blesku se CE pohledávky zřekla a Jiřina Stanošková má klid, vymahačů se bát nemusí.


Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy