Pokud vyhledáváte exotickou a netradiční dovolenou, dávejte si pozor. Jsou totiž místa, kde vaše touha po dobrodružství může klidně skončit i smrtí. Anebo ošklivým onemocněním, brutálním přepadením nebo ztrátou některé z končetin po střetu se žralokem, což není o moc lepší. Jakým destinacím se při výběru dovolené vyhnout velkým obloukem?

Fotogalerie
1 fotografie

1 San Antonio, Ibiza

Proč tam nejet: Žahavé medúzy

Zranění způsobená žahavými medúzami jsou problémem nejednoho letního letoviska. V Evropě pozor hlavně v San Antoniu na Ibize, kde medúzy každý měsíc zkazí dovolenou hned několika stovkám turistů. Střet s těmito žahavými potvůrkami hrozí i při návštěvě jihovýchodního pobřeží Francie a afrického letoviska Sharm el Sheikh. Evropské medúzy však nejsou nic proti tomu, co mohou potkat lidé v severní Austrálii. Tam se vyskytuje čtyřhranka smrtelná, která svým žahnutím může člověka zabít do několika minut.

2 Mogadišu, Somálsko

Proč tam nejet: Země bez zákonů

V Somálsku neplatí žádné zákony. V hlavním městě Mogadišu vládnou především vyšinutí váleční vůdci, jejichž jedinou 'prací' je dostat na své území co nejvíce drog a zbraní. Pro tyto vůdce pak mnohdy 'pracují' zmanipulovaní chlapci před pubertou s vymytým mozkem. Není vůbec problém v Somálsku potkat zfetované dítě držící v ruce kulomet. V lepším případě vás může unést a požadovat za vás výkupné. V tom horším začne střílet. Ostatně mnoho somálských ozbrojených dětí už má se zabitím člověka zkušenost.

3 Rio de Janeiro, Brazílie

Proč tam nejet: Kriminalita

Pláž Copacabana v Rio de Janeiru je vyhlášená po celém světě. V současné době se však cizincům nedoporučuje odkládat tu své osobní věci a koupat se tu. Hrozí totiž okradení, a dokonce i brutální přepadení. Vysoká kriminalita je ostatně problémem číslo jedna nejen v Riu, ale i ve všech dalších brazilských velkoměstech. V Jižní Americe s vysokou kriminalitou bojuje ještě několik dalších států. Například v Caracasu, hlavním městě Venezuely, by turisté vůbec neměli vycházet v noci ven.

4 Srí Lanka

Proč tam nejet: Nebezpečí tsunami

Krásné a exotické místo pro dovolenou má několik vad - první jsou mořské proudy, které působí kolem celého ostrova Srí Lanka. Ty dokážou člověka bez problému odnést daleko od pevniny. Každoročně se tu kvůli silným mořským proudům utopí několik turistů. Dalším nebezpečím jsou vlny tsunami a častý výskyt tornád. Kromě přírodních katastrof vás mohou ohrozit i lidé. Například sever země je turistům nepřístupný kvůli občanské válce. Velkou výhodou Srí Lanky je na druhou stranu levné ubytování a jídlo.

5 Bagdád, Irák

Proč tam nejet: Válečný konflikt

Irácké hlavní město Bagdád je nenávratně zničené válkou v Perském zálivu a vládnutím diktátora Saddáma Husajna. Do pořádku se to tam v současné době snaží dát američtí vojáci, ale příliš se jim to nedaří. I když trochu poklesla kriminalita, nevinní civilisté se v Bagdádu vraždí každý den. V dávné minulosti se přitom Bagdád považoval za centrum arabského světa a kolébku civilizace. Určitě tam je mnoho krásných historických míst, která stojí za navštívení. Jenže komu by se chtělo kvůli památkám riskovat život

6 Havaj, USA

Proč tam nejet: Útoky žraloka bílého

V posledních letech velmi narostl počet útoků žraloka bílého na člověka. Naposledy po jeho útoku zemřel surfař letos v dubnu v Austrálii. Největší problémy mají ale se žraloky ve Spojených státech, kde ročně napadnou hned několik desítek lidí. A nejvíc útočí právě na ostrově Havaj. I když většina napadených lidí útok přežije, zranění způsobená žralokem mají téměř vždy trvalé následky.

7 Filipíny

Proč tam nejet: Exotické potvory

Nezapomenutelnou dovolenou na ostrovním státě Filipíny můžou zkazit různé exotické potvory. Například jedovatí hadi a písečné blechy. Pozor by si měli dát lidé i ve vodě, protože před vodními hady se nelze schovat ani tam. Největší nebezpečí přitom číhá na menších ostrovech, které jsou hodně vzdálené od hlavního ostrova Luzonu. Turisty mohou na Filipínách překvapit i drzé opice, které se nebojí blízkého kontaktu s člověkem a klidně lidem z lehátka ukradnou jídlo a pití.

8 Mozambik

Proč tam nejet: Malárie

V Mozambiku jsou jedny z nejkrásnějších pláží na světě. Bohužel, v zemi řádí malárie, kterou přenáší klidně i pouhým jedním štípnutím komár rodu Anopheles. Malárie by se přitom neměla podceňovat, zvlášť pokud cestujete do Mozambiku s malým dítětem. Infekčním onemocněním se totiž po celém světě ročně nakazí až půl miliardy lidí a více než milion nemoc nepřežije. Na malárii umírají většinou právě děti.

9 Dháka, Bangladéš

Proč tam nejet: Znečištěné prostředí

V Dháce je hustota obyvatelstva opravdu extrémní. Na jednom kilometru čtverečním se tísní desítky tisíc lidí. Taková masa obyvatel znečistí životní prostředí raz dva. Pobyt v Dháce je v současné době téměř nesnesitelný. Kromě obrovského množství smogu je velkým problémem i odpad. Údajně téměř deset milionů tun odpadu skončí každý rok v tamní řece. S tím souvisí řada exotických nemocí, které se v tomto městě dají chytit. Vedle znečištěného životního prostředí se Dháka může 'pyšnit' obrovskou chudobou. Až čtvrtina zdejších lidí žije za hranicí bídy, bez vody a záchodu.

10 Jakutsk, Rusko

Proč tam nejet: Extrémní počasí

Jakutsk je místem s nejvyšším rozdílem teplot v létě a zimě. Zatímco v létě se rtuť v teploměru v pohodě přehoupne přes 30 °C, v zimě poklesne klidně i pod minus 40 °C. V mrazivých dnech se navíc snižuje v Jakutsku viditelnost tak, že lze vidět maximálně deset metrů před sebe. I přes tyto hrozivé podmínky žije v Jakutsku přes 200 tisíc lidí. V zimních dnech se však ve městě kolikrát zastaví čas. Dětem se totiž zavře škola a dospělí si raději vezmou v práci volno.