Víno je v České republice na vzestupu a každým rokem stoupá jeho spotřeba. Pojďte s námi na malý výlet po moravských a českých vinicích. V našem letním speciálu o víně nahlédneme do mnoha vinných sklípků, pozveme vás na ochutnávku toho nejlepšího nebo vám doporučíme tip na výlet. Putovat po vinařských oblastech se dá celé léto, a stále bude co objevovat.
Víno se v tuzemsku pěstuje ve dvou oblastech - Morava a Čechy, a obě mají svá specifika. Vinařská oblast Morava představuje více než 96 procent ploch registrovaných vinic v rámci celé České republiky. Dělí se na podoblasti mikulovskou, slováckou, velkopavlovickou a znojemskou. Morava má výborné předpoklady pro výrobu bílých vín se zajímavým spektrem vůní a kořenitosti, které doplňuje látková plnost z moravských úrodných půd. Souhru vůní a chuti podtrhuje svěžest vín povzbuzující k opětovnému doušku harmonického, a pro jednotlivé podoblasti Moravy charakteristického vína.
Moravská červená vína provázela odjakživa venkovskou stravu a posilňovala vinaře v jejich těžké práci. Charakter červených vín se v poslední době mění pod vlivem uplatňování moderní technologie, která jim dodává více vláčné jemnosti. Jihomoravská krajina a její přírodní podmínky vtiskují vínům svéráznost, jež je hlavním předpokladem pro trvalý zájem o tato vína.
Na vinice v Čechách zbývají čtyři procenta všech vinařských ploch v tuzemsku. Daří se zde bílým i červeným vínům. Pěstuje se tady například Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Rulandské šedé. Z červených pak nejvíc Svatovavřinecké, Rulandské modré a Modrý Portugal. Česká vinařská oblast se dělí na dvě podooblasti - mělnickou a litoměřickou.