Stovky let se lidé, kteří osidlovali tuto lokalitu u Baltského moře, pokoušeli vyhrát válku s pískem a větrem, až nakonec nevýhodu změnili ve výhodu a vytvořili ráj pro windsurfing i atraktivní zábavu.

Naprosté bezvětří je v okolí Leby pouze tři dny v roce. "Vědí to už milovníci windsurfingu z celého Polska a pomalu se tato informace dostává i k uším zahraničních fandů tohoto sportu," řekl pracovník místní školy windsurfingu.

Fotogalerie
1 fotografie

Vítr vytváří nejen skvělé podmínky pro jízdu s napnutými plachtami na moři, ale stvořil unikátní poušť s horami bílého písku. Kolem ní vznikl v roce 1967 Slowinský národní park. Jeho název pochází od zaniklé etnické skupiny, která měla svůj jazyk i kulturu.

&feature=related

Historie pohyblivých dun je stará 5000 let. "Tehdy ještě jezero Lebsko bylo zátokou, západní vítr přenášel písek, který vytvořil úzký pás pevniny, jenž se rozšiřoval, až vznikla poušť připomínající africkou Saharu," řekla Katarzyna Szytkowská ze správy parku, který byl v roce 1977 zapsán na seznam světových biosférických rezervací UNESCO.

Bílý písek vyplavený z Baltského moře využívají zejména děti. Válejí sudy po písku, závodí v běhu dunami, k radovánkám se často nechají strhnout i dospělí. Zábava pak končí většinou osvěžením v moři.